Et svømmende trægulv er et gulv, du selv kan lægge

Trægulve findes i flere typer – de bærende og de ikke-bærende. Blandt de ikke-bærende findes det svømmende trægulv. Det er et gulv, en erfaren gør det selv-person selv kan lægge. Du skal bare vide lidt om undergulv, luftfugtighed og gulvvarme.

Foto: Timberman
Foto: Timberman

Bærende og ikke-bærende trægulve

Trægulve kan inddeles efter deres konstruktive opbygning i to typer: bærende og ikke-bærende gulve.

Et bærende trægulv – som også kaldes et strøgulv – er kendetegnet ved, at gulvbrædderne er tykke nok til at kunne bære møblerne og personerne mellem to bjælker eller strøer. Det kræver sædvanligvis, at bræddernes tykkelse er mindst 20 mm.

Tre typer af ikke-bærende trægulv

Ikke-bærende trægulve kan opdeles i tre typer: svømmende, limede og sømmede gulve. Alle tre slags kræver, at gulvbrædderne eller stavene kan lægges ud på et fast, plant og stabilt undergulv af træplader eller spartlet beton – altså fuldt understøttet. Dermed kan tykkelsen af trægulvet reduceres betragteligt.

Læg det svømmende
trægulv selv

Foto: Tarkett
Foto: Tarkett

En erfaren gør det selv-hus­ejer kan godt selv lægge et nyt svømmende trægulv. Parketstave og lamelbræddegulve produceres i dag med så stor præcision, at tilpasningsarbejdet ved lægningen er minimalt. Desuden udføres samlingerne mellem brædderne sædvanligvis med låsende fer og not-systemer – de såkaldte kliksystemer – så behovet for limning er begrænset.

Lægningsvejledningen skal følges nøje

Gulvleverandørens lægningsvejledning skal altid følges omhyggeligt, så det sikres, at gulvet fungerer korrekt i hele dets forventede levetid. Derfor skal du sikre dig, at gulvet leveres med en detaljeret lægningsvejledning.

Gulvbelægning – få overblik over de mange muligheder, der findes

Underlag til svømmende trægulv

Et svømmende trægulv skal lægges på et undergulv, som overholder visse krav til planhed og styrke. Et gammelt bræddegulv på strøer kan godt være et tilstrækkeligt underlag, men hvis det er meget slidt og har været afhøvlet mange gange, kan brædderne være så tynde, at de ikke har styrke nok til at give en tilfredsstillende bæreevne til det nye gulv.

Gulvet skal understøttes korrekt

Det gamle bræddegulv skal i nogle tilfælde udskiftes med nye træplader af krydsfinér eller spånplade. Desuden skal du sikre dig, at undergulvet er tilstrækkeligt plant. Hvis der er større lunker eller buler i undergulvet risikerer du, at det nye gulv ikke understøttes korrekt. Det kan blandt andet medvirke til, at gulvet knirker, når du går på det.

Mal inden du lægger gulv

Hvis du skal have nyt gulv i forbindelse med en større renovering af huset, så vil det ofte være en fordel at male loft og væg, inden du lægger gulvet. Malingen giver en høj luftfugtighed, indtil det er tørt, og der er luftet godt ud.

Luftfugtigheden skal være rigtig

Et svømmende trægulv må du ikke lægge i en luftfugtighed, der er højere end 65 %. Når luftfugtigheden bliver høj, så bliver gulvfladen også større – og omvendt når luften er tør. Derfor skal gulvet lægges, så der fra gulvfladens afgrænsning og ud til vægge er en afstand på normalt 12 mm. Det sikres ved at bruge afstandsklodser, når gulvet lægges.

Få tjek på fugten indendørs

Luftfugtigheden må hverken være for høj eller lav indendørs. Overvej at købe en fugtighedsmåler – et såkaldt hygrometer – som du jævnligt kan holde øje med. Fugtigheden bør ligge på 35-65 %. Indendørs tøjtørring kan give en høj luftfugtighed, især hvis du samtidig glemmer at lufte ud dagligt.

Om vinteren kan luftfugtigheden omvendt blive meget lav, hvilket ofte sker ved brug af brændeovn, varmegenvindingsanlæg og gulvvarme.

Gulvvarme og
knirkende trægulve

Foto: Timberman
Foto: Timberman

Ved gulvvarme i huset, er kravet i forhold til trægulvet, at overfladetemperaturen ikke må blive højere end 27-28 grader, heller ikke inde under løse tæpper på gulvet. Ellers kan der komme store revner og opstå mere knirkeri end normalt. Der findes ingen standarder eller andre regler for, hvor meget et trægulv må knirke, men det bør aldrig forventes, at et trægulv er lydløst ved normal brug.

Farveændringer i gulvet

Gulvets farve vil ændre sig med tiden på grund af lysets påvirkning. Da der er tale om en langtidspåvirkning, bemærkes farveændringer måske først, når skjulte gulvflader under tæpper eller lignende afdækkes, og hvor træet til dels har beholdt sin oprindelige farve. Farveforskellene vil blive mindre over tid, og der findes ikke noget mirakelmiddel til at ændre på det.

Læs også: Nyt gulv i køkkenet – det skal du vælge

Mest læste artikler