Fjern vanskelige pletter

Gardiner/Tekstiler
Klip/print siden ud, og hæng den op. Her får du hjælp til de 11 mest almindelige pletter.
Sådan fjerner du pletter


Med hjælp fra bl.a. Forbrugerstyrelsen har vi samlet skyts mod de 11 mest almindelige pletter i dagligdagen.

Kaffe
forsvinder gerne, hvis du straks skyller tøjet under rindende, koldt vand. Lad vandet løbe gennem pletten, og gnid forsigtigt. Du kan også skylle i lunkent saltvand og siden vaske i maskinen. Gamle pletter på tøj, der højst tåler 60°, dyppes i sødmælk, før tøjet vaskes i maskine. Sart tøj (40°) duppes med opvaskemiddel, trækker i 4-6 timer og vaskes i maskine. Kaffepletter på kulørt tøj kan lægges i blød i sødmælk. Her skal det blive, indtil mælken er sur. Skyl efter med lunkent vand, og vask til sidst i maskine. Kaffepletter kan også fjernes med en blanding af 1 del glycerin og 3⁄4 almindeligt vand.

Læbestift
Pletten dyppes i sødmælk, og tøjet vaskes derefter i maskine (60°). Pletter på sart tøj (40°) dyppes først i sødmælk, duppes så med opvaskemiddel og trækker i 4-6 timer, før tøjet vaskes. Hvis der er en pletrest tilbage, når tøjet er rent og tørt, så gnid pletten med husholdningssprit.

Tomatketchup
forsvinder på tøj, der kogevaskes. Sartere tøj skylles først under rindende vand, hvorefter tøjet vaskes. Gamle pletter fugtes med opvaskemiddel, som trækker i 4-6 timer, hvorefter tøjet vaskes i vaskemaskinen.

Rødvin
Friske pletter kan holdes under rindende koldt vand. Lad vandet løbe igennem pletten, mens du samtidig gnider på den.Vask bagefter i maskine. Kan tøjet tåle kogevask, kan du også strø pletten med salt, duppe med citronsaft og derefter vaske i maskine. Gamle rødvinspletter fugtes med opvaskemiddel, som virker i 4-6 timer, hvorefter tøjet vaskes i maskine. Gamle pletter kan du også lægge i blød i kærnemælk.

Fedtpletter
forsvinder i reglen på tøj, der tåler at blive vasket på temperaturer over 60°. Gør tøjet ikke det, så dup eller fugt pletten med opvaskemiddel, og lad tøjet ligge i 4-6 timer, før du vasker det. Er pletten meget hårdnakket, så drys kartoffelmel hen over den, lad det tørre ind, børst det væk, skyl efter med koldt vand, og vask til sidst i maskinen. Fedtpletter på silketøj gnides straks med sprit, hvorefter tøjet vaskes i maskine. Hvis intet hjælper, så klarer mineralsk terpentin de fleste fedtpletter.

Svedlugt
forsvinder som regel altid under kogevask. Hvis tøjet ikke tåler så høje temperaturer, så kan det dyppes i vand tilsat et desinfektionsmiddel, fx Rodalon, før det vaskes i vaskemaskinen.

Kuglepen
Friske pletter dyppes i sødmælk, hvorefter tøjet vaskes i maskinen. Tøj, der højst tåler 60°, fugtes med opvaskemiddel og hviler i 4- 6 timer før vask i maskine. Gamle pletter gnides med husholdningssprit og vaskes derefter i maskine.

Chokoladedrikke
Hvis tøjet tåler en kogevask (90°), går pletten som regel af. Brug eventuelt et vaskemiddel med blegestof. Alt andet tøj skal forbehandles: Pletter på tøj (60°) dyppes i sødmælk før vask i maskine. Pletter på sart tøj (40°) dyppes i sødmælk, duppes med opvaskemiddel, trækker i 4-6 timer og maskinvaskes.

Græs
Dup med citronsaft før vask. Gamle pletter på bomuld forsvinder i kogevask. Opblød evt. i tykmælk, og skyl med sødmælk før vask. Sart tøj (40°) dyppes i sødmælk, duppes med opvaskemiddel og trækker i 4-6 timer før vask. På kulørt tøj gnides pletten med 8-% salmiakspiritus. Skyl og vask.

Tyggegummi
Læg tøjet i fryseren 2 timer. Nu kan klatten skrabes af. Resten duppes væk med benzin på en klud. Vask til sidst.

Blod
Friske pletter på bomuld fjernes i kogevask. Gamle pletter på bomuld kan duppes med 8-% salmiakspiritus før vask. Pletter på andet tekstil skal lægges i blød i lunkent vand med et enzymholdigt vaskemiddel i en halv time. Uld og silke lægges i blød i koldt saltvand (2 spsk. salt til 1 l vand). Gnid forsigtigt, og vask i maskine. Forbehandl evt. ældre pletter før vask ved at skylle med koldt vand og gnide forsigtigt.

Gode rensemidler
• Opvaskemiddel – helt almindelig og ufarvet opvaskemiddel.
• Sødmælk. Fedtprocenten i sødmælk fjerner pletten. Fløde er derimod for fed, letmælks, skummet- eller minimælks fedtprocent kan heller ikke bruges.
• Salt
• Husholdningssprit
• Terpentin
• Tykmælk
• Citronsaft
• Kartoffelmel
• Kærnemælk
• Glycerin
• Lugtfri petroleum
• Rodalon
• 8-% salmiakspiritus
• Benzin
• Brintoverilte

Af Mette Møllevang, 602
Illustrationer: Suzanne Moffatt

5 marts 2006

2 Comment

2012-07-10
Michael
2012-08-07
Camilla
0

Væk med julepletterne

Andesteg, chokolade og rødvin er nogle af de julegodter, der kan efterlade sig nogle meget grimme pletter. Hvis uheldet er ude, er det med...

0

Fjern pletter nemt

Hvis du arbejder flittigt i huset, hobbyværkstedet og haven, kan det ikke undgås, at du ind imellem får pletter på tøjet.

2

Vælg det sengetøj, der passer bedst til din søvn

Det er en god idé at bruge lidt energi og ressourcer på at vælge det rigtige sengetøj, da du tilbringer ca. 30% af dit liv i sengen. Hvad...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.