Få den rigtige belysning i stue, køkken og bad

Der er stor forskel på, hvilken type belysning og lamper, du skal vælge i husets forskellige rum. Få overblik over, hvilke lamper, du skal vælge over sofabordet, køkkenbordet, spisebordet og til badeværelset.


Sofabordet – vælg varieret belysning

Sofasektionen har ofte forskellige funktioner. Det er både her, man samtaler, ser fjernsyn og læser. Den bedste løsning er ofte at vælge flere lyskilder omkring bordet i form af bord-, gulv- og væglamper, der både kan fungere som effektlys og som funktionslys. Fx spots på kunst, nedadrettede læselamper og pendler eller væglamper i hjørnerne.

Pendel over sofabord

En pendel bør hænge så højt, at du ikke støder ind i den, når du rejser dig fra bordet. Lampen må heller ikke genere udsynet til dem, du taler med eller til fjernsynet. Lys over sofabordet bør ikke være for kraftigt, da det vil give en fornemmelse af, at man bliver skubbet ud i mørket, når man samles omkring bordet.

Vælg gerne fire-fem lyspunkter omkring sofaarrangementet, der dækker forskellige behov. De behøver ikke være tændt alle sammen på en gang.

Spisebordet – lys med flere funktioner

Lyset over spisebordet skal få maden til at se appetitlig ud, og det skal skabe en intim og hyggelig stemning, som fremmer samtalen. Den bedste belysning kommer fra en eller flere pendler – afhængigt af, hvor stort dit spisebord er. Afstanden mellem lampeskærmen og bordet bør være omkring 65-70 cm. Så vil lampen hænge over øjenhøjde, men stadig højt nok oppe til, at bordpladen bliver oplyst.

Vælg en pendel med nedadrettet lys med stor spredningsvinkel, så du får spredt lyset blødt over bordet. Har du andet diffust lys i rummet, så vælg en skærm af et tæt materiale, der udelukkende sender nedadrettet lys. Er spisebordslyset rummets primære lys, bør du vælge et design, som både udsender nedadrettet og diffust lys – fx en frostet glasskærm. Brug en halogen- eller energisparepære med et varmt lys, så madens farver gengives bedst muligt.

Lavloftet rum – brug opadrettet lys

Mange loftslamper vil være uegnede i et rum, hvor der ikke er meget loftshøjde. Tænk i stedet på, hvordan du visuelt kan ”løfte” loftet. Brug lamper på vægge eller gulv der peger opad, så lyset rammer loftet og spreder sig over en større del af rummet.

Hvis du kun gør loftet til lysgiver, bliver den overordnede oplevelse skyggeløst og lidt kedeligt. Derfor bør du supplere med lyskilder der kan give effektbelysning. Det kan fx være en gulvlampe i et hjørne eller indbygningsspots i reoler og spots på billeder.

Køkkenbordet kræver godt arbejdslys

Køkkenbordet skal være godt oplyst, og det er vigtigt, at der ikke opstår skygger, som kan genere under madlavningen. Brug pendler, downlights eller påbygningsspots i overskabene, som kan lyse direkte ned på midten af arbejdspladsen.

Tag udgangspunkt i køkkenbordets bredde, når du skal placere lamperne. De skal hænge 1/3 af bredden ud fra væggen. Så skygger du ikke for dig selv, når der arbejdes ved bordet. Du kan med fordel supplere med lamper med nedadrettet lys, der kan flyttes manuelt, hvis du har brug for ekstra skarpt lys til nogle opgaver.

Når du vælger lamper til køkkenbordet, skal du kigge efter lamper med målrettet lys og med forholdsvis lille spredningsvinkel. Sæt hellere flere små lamper op end én stor, og sørg for, at de sidder så tæt, at lyskeglerne overlapper hinanden.

Badeværelset – spar ikke på belysningen

I badeværelset er det uheldigt, hvis alt lyset kommer ovenfra eller bagfra. Det vil kaste skygger i dit ansigt, og du har brug for klart lys, når du skal lægge makeup eller barberer dig. Det bedste lys ved spejlet på badeværelset får du ved at placere lamper mellem dig og spejlet. Altså hverken helt inde ved væggen eller tæt på dit ansigt. Placeringen midtfor minimerer skygger.

Væglamper på siden af spejlet er en god løsning, så du bliver belyst ligeligt fra begge sider. Resten af rummet bør også være ordentligt oplyst. Her kan du klare dig med downlights eller en lampe tæt på loftet, der kan give et bredt og jævnt lys. Sørg også for lys over brusekabinen, så den ikke ligger mørk hen, når du skal i bad i de tidlige morgentimer.

Der er særlige regler for lamper i badeværelser på grund af fugt. Så først og fremmest skal du sikre dig, at lamperne lever op til disse krav. Downlights er en god løsning som generel belysning i badeværelset. Som spejlbelysning bør du vælge design, der udsender diffust og ikke retningsbestemt lys.

Find ud af, hvor lampen skal hænge

Hvor i loftet skal lampen hænge, så den er præcis midt over bordet? Stil en lommelygte midt på bordet, så den lyser op mod loftet. Der hvor lyskeglen rammer, skal du placere lampen.

Sådan hænger du en lampe op

  1. Afbryd strømmen på gruppetavlen. Brug en spændingstester til at sikre, at al strøm er afbrudt.
  2. Fjern 3-5 cm af ledningens kappe (den hvide plastik)
  3. Afisoler kobberet i de farvede ledninger inde i kappen. Kobberenderne må max. være ca. 6 mm lange.
  4. Stik alle enderne ind i klemmerne. Sno kobberet sammen inden, så der ikke stikker små tråde af kobber udenfor klemmerne. Skru klemmerne til, og træk lidt i ledningen, så du sikrer, at den sidder fast. Husk at en grøn/gul leder KUN må forbindes, hvis der er en klemme med et jordsymbol.

Ledninger

  • Nulleder (lyseblå) skal i klemmen, der er mærket med N eller 0
  • Jordlederen (gul/grøn) skal i klemmen med jordsymbol eller J
  • Faselederen (oftest brun) skal i klemmen mærket med L, P eller F eller en pil, der peger ind mod materialets indre
  • Mellemlederen (ingen fast farve) skal i klemmen mærket med M eller en pil, der peger væk fra materialets indre.

Mest læste artikler