Vinduernes abc – vælg de rigtige vinduer til dit hus

I de fleste huse udgør vinduerne omkring 20-22 pct. af facaden. Et vindue har mange indeklimamæssige funktioner. Det skal bringe lys ind i bygningen, give udsyn, holde kulde og støj ude, det skal kunne bruges som udluftningsmulighed, og en del vinduer skal desuden kunne anvendes som åbninger i tilfælde af brand.


Vinduets bestanddele
Vinduer består at nogle grundelementer: En rude, en karm og en ramme. Dertil kommer forskellige lister og beslag. Karmen kan være delt op i flere felter ved hjælp af lodposter og vandrette tværposter. I rammen kan ruden være yderligere opdelt i mindre felter ved hjælp af sprosser.

Vinduer i en fast ramme, kan være en fordel
Det er ikke nødvendigt, at alle vinduer i et rum skal kunne åbnes, og derfor kan man også købe vinduer i fast ramme. Fordelen er, at rudearealet har en bedre isoleringsevne, end hvis vinduet havde en oplukkelig ramme.

Bedre isolering – jo færre rammer og sprosser
Lavenergiruder fremstilles af to eller tre lag glas med et gasfyldt mellemrum, som giver en højere isoleringsevne, end der er i karmen og rammen. Derfor bliver vinduets samlede U-værdi og dermed isoleringsevne bedre desto færre rammer, poster og sprosser, der er.

Masser af forskellige materialer
Vinduer fremstilles i forskellige materialer. Oprindeligt brugte man jernrammer, men i dag er der forskellige muligheder: Træ, aluminium, plastik og ofte en kombination, så man fx har en udvendig del af aluminium og en indvendig del af træ. Valget af materiale har betydning for vinduets levetid og omfanget af vedligeholdelse.

Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

Vinduer skal holdes vedlige

Alle bevægelige dele i hængsler og greb skal smøres. Fugerne omkring vinduerne skal også efterses og udskiftes, hvis de er utætte. Ud over det, er et plastik- og aluminiumsvindue stort set vedligeholdelsesfrit, mens et trævindue skal males eller olieres med jævne mellemrum, så træværket er ordentligt beskyttet. Især sydvendte vinduer udtørres kraftigt af solens stråler og kræver oftere vedligeholdelse end et nordvendt vindue.

Læs på næste side om energibesparelser, og se hvordan et vindue er bygget op.#br

Tænk på energien, når du vælger nye vinduer
Vinduerne er en uundværlig del af boligen, og de er med til at sikre et godt indeklima, så det er rart at være hjemme. De lukker lys ind om dagen, og giver frisk luft, når I lufter ud. Men vinduerne er også en vigtig brik i forbindelse med opvarmningen af vores huse, så det er ikke lige meget, hvilke vinduer du vælger, hvis du skifter ud.

Vælg vinduer med lav U-værdi
Køb vinduer med en lav U-værdi. U-værdien er et tal, som angiver hvor stor evne vinduet har til at holde på varmen. Vinduets g-værdi skal gerne være høj, hvilket fortæller, at vinduet har en stor evne til at lade solvarmen slippe ind i huset. Det er en varmemæssig gevinst i ydersæsonerne.

Penge til nye vinduer
Vinduer er en af de ting, som det er muligt at få materialestøtte til i forbindelse med den nye renoveringspakke. Vindu-erne skal leve op til nogle miljømæssige krav, men så er det også muligt at få op til 10.000 kroner i tilskud ud over tilskuddet til arbejdsløn.

Vinduets opbygning Foto: Jysk Vindueskompagni
1. Karm
2. Vinduesramme
3. Glasliste
4. Glasbånd
5. Rude
6. Tætningsliste
7. Lysning/lysningspanel
8. Skrå bundfals
9. Bundkarm med not for bundstykke
10. Lodpost
11. Tværpost
12. Sprosse
13. Vinduesplade
14. Anverfer
15. Konsol
16. Stjerthage
17. Stormkrog/jern m. 2 huller

Mest læste artikler