Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Vinduer og døre

Større og mindre utætheder på vinduer kan reparares. Der findes en midlertidig løsning med isoleringsbånd og en holdbar løsning med tætningslister. Få gode råd til, hvordan du gør.

Tætningslister eller isoleringsbånd. Få hjælp til at vælge den rigtige løsning.
Tætningslister eller isoleringsbånd. Få hjælp til at vælge den rigtige løsning.

Midlertidig løsning til mindre utætheder

Når isoleringsmaterialet skal klæbes på, er det vigtigt, at vinduet er affedtet. Vask enten med grundrens eller sulfo. Isoleringsbånd er nemt at montere, men mister hurtigt sin elasticitet af sol og vejr – og bør kun anvendes som midlertidig reparation af mindre utætheder.

Isoleringsbåndet skal passe

Isoleringsbåndet skal passe i tykkelse til den sprække, det skal tætne - det er meget vigtigt. Hvis du sætter et lille stykke isoleringsbånd fast ved en utæthed, er det vigtigt, at det er skåret skråt af i enderne i tykkelsen. Hvis isoleringsbåndet er skåret lige af, kan der komme en ny utæthed der, hvor det stopper.

Tætningslister til større utætheder - holder i mange år

De tætningslister, som vinduerne er fabrikeret med, holder ikke altid lige så længe som vinduerne. Holdbarheden varierer meget, efter om vinduerne får meget sol, hvilket materiale tætningslisten er lavet af, og hvor meget vinduet/døren bliver åbnet. Så hvis der er mange utætheder, er det ofte hele tætningslisten, der er blevet slidt og derfor bør skiftes.

10 gode råd, inden du køber nye vinduer

Ved tydelige utætheder

Trækker det ind fra tydeligt afgrænsede steder, kan det være en god løsning at sætte en ekstra tætningsliste på. Her er det vigtigt, at du kun monterer tætningslister de steder, hvor rammen gaber. Derved undgår du, at vinduet eller døren kommer til at sidde i spænd og måske blive endnu mere skæv.

Læs også: Du kan sagtens selv skifte fuger på badeværelset

Vælg den rette liste

Der findes rigtig mange tætningslister i forskelligt materiale og til forskellige sprækketykkelser. Det er vigtigt at vælge den rigtige type liste, da du ellers kan gøre mere skade end gavn. Mål dig frem til, hvor dyb sprækken er – og få evt. hjælp i forretningen til at få den rigtige liste med hjem. En liste, der er for tyk, vil blive for hårdt sammenpresset og ødelagt – er den for tynd, vil den være ude af stand til at fylde sprækken ud.

På næste side kan du læse, hvordan du monterer tætningslisten korrekt, og hvad du gør med forsatsvinduer.

Materialer skal passe sammen

Det er også vigtigt, at materialerne passer sammen, fx er tætningslister af kunststof ikke egnede til overflader malet med akrylmaling, da materialerne vil klæbe til hinanden.

Pas på nymalede vinduer

Er vinduerne lige malet, skal du vente ca. 1-2 uger med at montere tætningslister, da lim og maling kan gå i forbindelse, så begge dele ødelægges.

Montér tætningslisten korrekt

Ved eftermontering placeres tætningslisterne bedst i karmfalsen. På hængselsiden skal listen dog sidde på indersiden af karmen for at få den maximale effekt – og for at sikre, at den ikke bliver vredet af, når vinduet lukkes op eller i. Listerne skal skæres i smig i hjørnerne – må ikke føres ubrudte rundt i hjørnerne.

Læs også: Gør dine haveredskaber klar til arbejde med rensning og slibning

Må ikke overmales

Husk, at tætningslister ikke må overmales, for så bliver de hårde og virker ikke efter hensigten. Det samme gælder glasbånd (den gummiliste, som ruden sidder fast i) maling gør, at båndet mister sin elasticitet og dermed sin funktion.

Forsatsvinduer

På gamle vinduer med forsatsrammer er det vigtigt, at den inderste ramme slutter helt tæt til karmen med tætningslister. Derimod skal den yderste ramme helst have en smule utæthed. I modsat fald kan der opstå kondens.

Skal vinduerne skiftes

Hvis vinduerne er meget utætte og træet dårligt, bør du overveje, om det er selve vinduerne, der skal skiftes. Nye energirigtige vinduer, der lever op til det nye bygningsreglement, vil generelt have et varmetab, der er halvt så stort som varmetabet for et 20-30 år gammelt vindue.

2 oktober 2009
0

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

0

3 brandvarme nyheder om vinduer

Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

0

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

0

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

0

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

0

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

0

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

0

Du kan selv sikre dit hus mod indbrudstyve

Vil du gøre en indsats for at indbrudssikre dit hjem, er der nogle helt grundlæggende råd, som er gode at følge. Det er i den forbindelse...

0

Skift til lavenergivinduer – når du vil have lys og varme

Vinduet er den bygningsdel i husets klimaskærm – ydervæggene, taget og gulvet – som holder dårligst på varmen om vinteren. Energimæssigt...

0

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx...

0

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

0

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

0

Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

0

Det er ikke svært at få lavet nyt ovenlys i hele dit hus

Nærhed til naturen, frisk luft og ikke mindst lys er gavnligt for livskvaliteten. Men mange af de lidt ældre huse har et ret lille vinduesar...

0

Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan...