Køber du færdigmalede vinduer, så tjek med leverandøren, hvordan malingen er sammensat. Det er vigtig, at malingen er den samme blanding, når du skal male vinduerne efter nogle år.
Køber du færdigmalede vinduer, så tjek med leverandøren, hvordan malingen er sammensat. Det er vigtig, at malingen er den samme blanding, når du skal male vinduerne efter nogle år.

Trævinduer holder længe – men husk vedligeholdelse

Vinduer og døre

Man skifter stadig vinduer af træ ud i Danmark, der har 100 år eller mere på bagen. Træet, som de er lavet er af, er kernetræ. Skal man investere i nye vinduer i træ, vil et valg af vinduer i kernetræ derfor give en lang levetid.


Kernetræ kan modstå råd og svamp
Når kernetræ lever længe, skyldes det, at træet ikke kan opfugtes til den kritiske grænse, hvor råd og svampe-angreb kan starte. Kernetræet har altså naturlige evner til at modstå råd og svampeangreb, som er en af de hyppigste grunde til, at et kvalitetsvindue alligevel forgår. Men uanset træets type, skal vinduer af træ vedligeholdes løbende for at leve længst.

Færdigmalede vinduer har en flot finish
Vinduer og døre i træ leveres både umalede og malede, men langt størsteparten køber vi i dag færdigmalede. Et færdigmalet vindue har været igennem et avanceret sprøjtemale- og tørreanlæg. Det sikrer en flot og ens finish, og holdbarheden er optimal. Det er derfor ikke ualmindeligt at møde vinduesproducenter, der giver fem års garanti på både fabriksmalede vinduer og døre.

En kombineret maling giver en sejere overflade
Fabriksmalede produkter har som oftest fået vandbaseret maling mikset med olieindhold. Altså en kombineret maling, som giver en sejere overflade. Køber du færdigmalede vinduer, så er det fornuftigt at finde ud af, om de er malet med en kombineret olie- og akrylmaling. Er det tilfældet, får du det bedste vedligeholdelsesresultat, hvis du fortsætter med at bruge denne malingtype, når du selv skal i gang med vedligeholdelsen. Spørg hos din leverandør.

Mangeårig garanti – men du skal selv gøre noget
Producenterne lover således, at den type vinduer holder sig pænere længere. Efter garantiperioden på fem år bør du – allersenest – holde øje med vinduernes tilstand. For uanset materiale og finish vil et trævindue på sigt kræve løbende vedligeholdelse. Du bestemmer således selv, hvor længe dine vinduer skal holde.

Spørg leverandøren, hvordan vinduerne skal vedligeholdes
Få at vide hos din leverandør, hvordan dine nye vinduer bør plejes. Gå jævnligt rundt om huset. Der er forskel på træværkets tilstand i forhold til verdenshjørnernes placering. Et vindue, der udsættes for megen sol eller væde, er mere udsat end et vindue i læ. Bor du ved skov, klitter eller hav, stiller det større krav til den løbende vedligeholdelse.

Vinduer af plast og “alu”
Vælger du vinduer i plast eller aluminium, får du et vindue, der er både slagfast og med en vejrbestandig overflade. Du er således sikret en lang levetid fra begyndelsen. Alligevel kan du lægge år til levetiden, hvis du jævnligt vasker vinduerne, så overfladen ikke angribes. Skal du købe ny hoveddør eller anden udvendig dør af træ, gælder de samme principper som for vinduer af træ. Ud over løbende vedligeholdelse af træet skal også beslag og hængsler plejes årligt.

4 januar 2008
0

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

0

3 brandvarme nyheder om vinduer

Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

0

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

0

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

0

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

0

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

0

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

0

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

0

Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Større og mindre utætheder på vinduer kan reparares. Der findes en midlertidig løsning med isoleringsbånd og en holdbar løsning med tætnings...

0

Skift til lavenergivinduer – når du vil have lys og varme

Vinduet er den bygningsdel i husets klimaskærm – ydervæggene, taget og gulvet – som holder dårligst på varmen om vinteren. Energimæssigt...

0

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx...

0

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

0

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

0

Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

0

Det er ikke svært at få lavet nyt ovenlys i hele dit hus

Nærhed til naturen, frisk luft og ikke mindst lys er gavnligt for livskvaliteten. Men mange af de lidt ældre huse har et ret lille vinduesar...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.