Tjek før vindueskøb

Vinduer og døre
Ved at tage hensyn til husets alder og byggestil, når du skal vælge nye vinduer, får du det smukkeste resultat.


Af Jan Pasternak, idényt nr. 3, 2006

Vinduer bliver slidte ligesom alle andre dele af huset, men manglende vedligeholdelse, forkert konstruktion og dårlige materialer kan fremskynde nedbrydningen. Ønsket om bedre isolering er også en vigtig faktor i beslutningen om nye vinduer.

Uanset motivet til udskiftning, så er det ofte ikke så dyrt med nye vinduer, som mange går og tror. Når du vælger, hvilket produkt du skal have, er det vigtigt, at du finder den rigtige balance mellem funktion, kvalitet og pris, og ikke mindst, at du finder nogle vinduer, hvis udseende passer perfekt til huset. Det vil forøge både glæden og husets værdi.

Opdelinger og stil
Der vil næsten altid være en tæt forbindelse mellem husets alder, stil og vinduernes udseende. Bondehuset, murermesterhuset, funkisvillaen, typehuset osv. har således alle hver deres typiske vinduestyper – selvfølgelig med forskellige variationer.

Det er vinduernes størrelse og opdeling, der er det mest karakteristiske ved deres udseende. De klassiske trævinduer er enten rammevinduer med fra en til fire rammer adskilt af lodrette poste eller dannebrogsvinduer, hvor rammerne er adskilt af både lodrette og vandrette poste. Fra 1930’erne begynder man at se større uopdelte vinduer, og denne tendens forstærkes da termovinduerne gør deres indtog i starten af 1960’erne. Groft sagt kan det være lige så forkert at putte småsprossede vinduer i et typehus fra 1970 som at montere panoramavinduer i en gammel villa.

Nye materialer
Hvor vinduerne tidligere var lavet udelukkende af træ, fylder nye materialer som plast og aluminium nu godt på markedet, og de har deres helt egne fordele bl.a. i form af mindre vedligeholdelse.

Kig på de oprindelige vinduer
Derfor vil det altid være en god idé som udgangspunkt at søge tilbage til de oprindelige vinduer, og det er ikke nødvendigvis dem, der sidder i huset. Der kan være udskiftet vinduer, og op gennem de seneste årtier er der rigtig mange, især ældre, huse, der er blevet skæmmet ved at få monteret uopdelte vinduer, hvor de oprindelige har været inddelt. Medmindre der er tale om et meget gammelt hus, vil du oftest kunne finde kopier af de originale tegninger hos kommunen. Uanset husets alder er det vigtigt at finde den rigtige stil, og hvis du er i tvivl eller evt. er dristig og gerne vil udfordre traditionerne lidt, kan det være en god idé at kontakte en arkitekt, der vil kunne hjælpe med at finde en løsning, der rammer lige i plet.

Moderne dobbeltruder er væsentlig tungere end gammeldags enkeltlagsglas, og for at vinduerne skal kunne bære vægten, er hele konstruktionen oftest kraftigere og tykkere end på gamle vinduer. Det kan give et lidt klodset udseende på nye vinduer med mange opdelinger og et mindre glasareal, der lukker mindre lys ind. Det skal du overveje, især hvis du har et ældre hus. Tjek derfor de nye vinduers udseende grundigt, og overvej evt. en løsning med koblede rammer, der muliggør en spinklere konstruktion.

Forhandler: Kipa, tlf. 70 10 17 80Moderne vinduer i gammel stil
De moderne dobbeltruder er med til at gøre sprosseruder kraftigere og tungere. Det kan løses på flere måder. En måde er den viste, hvor en stor uopdelt rude har fået tilføjet udvendige “sprosser”, som kan åbnes.

En anden løsning er at vælge vinduer med koblede rammer. Man kan også vælge palævinduer, som er med ægte smalle sprosser. En arkitekt kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige løsning til jer – også i forhold til energikravene.
31 marts 2006
0

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

0

3 brandvarme nyheder om vinduer

Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

0

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

0

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

0

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

0

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

0

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

0

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

0

Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Større og mindre utætheder på vinduer kan reparares. Der findes en midlertidig løsning med isoleringsbånd og en holdbar løsning med tætnings...

0

Skift til lavenergivinduer – når du vil have lys og varme

Vinduet er den bygningsdel i husets klimaskærm – ydervæggene, taget og gulvet – som holder dårligst på varmen om vinteren. Energimæssigt...

0

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx...

0

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

0

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

0

Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

0

Det er ikke svært at få lavet nyt ovenlys i hele dit hus

Nærhed til naturen, frisk luft og ikke mindst lys er gavnligt for livskvaliteten. Men mange af de lidt ældre huse har et ret lille vinduesar...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.