Tætn vinduerne - det er nemt at gøre det selv

Vinduer og døre

Skæve, utætte vinduer og døre giver kulden fri adgang til din bolig. Det er en god idé at gøre noget ved utæthederne tætningslister og isoleringsbånd, da utætte vinduer kan øge din varmeudgift med op til 20%.

Vinduesrammen kan gemme på dyre utætheder.
Vinduesrammen kan gemme på dyre utætheder. Foto: Istockphoto

Utætte vinduer koster på varmeregningen

Det koster kun din arbejdstid og materialer, men den investering er hurtigt tjent hjem. Utætte vinduer og døre kan nemlig øge varmeregningen med op til 20 %.

Begynd med selve vinduerne. Det er som regel her, du finder årsagen til utæthederne. Tjek først hængsler og beslag. Er hængslerne meget skæve, bør du overveje, om det bedre kan betale sig at udskifte vinduet helt. Hvis hængslerne er løse, vil vinduet lukke skævt og dermed være utæt. De skal strammes eller skrues rigtig fast.

Tjek rammen for utætheder

Hvis det er flere år siden, vinduet senest er blevet tjekket, kan du som regel finde utætheder ved at føre en finger rundt langs karmene. Der, hvor utæthederne er, vil der ofte have samlet sig støv og smuds eller være glatte slidmærker.

Du kan også lyse med en lommelygte langs ramme og karm. Det kan nemlig også afsløre utætheder. Markér de områder, hvor du finder utætheder med tape, så du kan finde sprækkerne igen.

Rengør rammer og karme med sæbespåner

Nu skal rammer og karme gøres rene. Pisk sæbespåner i varmt vand og brug en svamp. Tør efter med en tør klud. Husk, at træværket skal have lov at tørre, før du monterer tætningslisterne.

Sådan undgår du striber på ruden, når du pudser vinduer

Vælg den rigtige isolering

Valg af isolering afhænger af, om utæthederne består af små og nogenlunde jævne sprækker, eller om der er tale om forskellige størrelser af utætheder. Små revner tætnes med selvklæbende isoleringsbånd. Hvis utæthederne er større og ujævnt fordelt langs karme og rammer, skal du vælge en anden løsning.

Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

To nemme bud

Tætningslister af træ med påmonteret blød gummi skal fæstnes på karmene med gummisiden mod vinduesrammerne. Gummiet skal presses let mod rammen. Herefter fæstner du trælisten til karmen med dyksøm.

P-listen, der er fremstillet helt i blød plast, har fået sit navn, fordi listen er formet som et ‘‘p’’. Denne liste virker på samme måde som nævnte tætningslisten af træ, blot er p-listen selvklæbende.

Isoleringsbånd er ikke dyrt gør det selv-arbejde

Tætning og vedlige­holdel­se af vinduer og døre er blandt de billigste gør-det-selv-arbejder. Har du brug for isoleringsbånd, koster de mellem 8-14 kr. pr. meter.

Isoleringsbånd fås som regel i pakker med seks meter. Med isoleringsbånd kan du isolere et vindue i standardstørrelse for mellem 50 og 70 kr. Vælger du isolerings­lister, koster de fra cirka 40 kr. pr. meter.

Det skal du bruge

Isoleringsarbejde på vinduer og døre er nemt at lave. Vælger du at bruge isoleringsbånd, skal du blot bruge sæbe og vand til rengøring og en god hobbykniv til at skære korrekte længder af tætningsbåndet. Vælger du at isolere med tætningslister, får du også brug for en lille sav, en æske små dyksøm (cirka 2,5 cm) og en hammer.

17 september 2009
0

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

0

3 brandvarme nyheder om vinduer

Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

0

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

0

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

0

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

0

Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.

0

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

0

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

0

Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Større og mindre utætheder på vinduer kan reparares. Der findes en midlertidig løsning med isoleringsbånd og en holdbar løsning med tætnings...

0

Skift til lavenergivinduer – når du vil have lys og varme

Vinduet er den bygningsdel i husets klimaskærm – ydervæggene, taget og gulvet – som holder dårligst på varmen om vinteren. Energimæssigt...

0

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx...

0

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

0

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

0

Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

0

Det er ikke svært at få lavet nyt ovenlys i hele dit hus

Nærhed til naturen, frisk luft og ikke mindst lys er gavnligt for livskvaliteten. Men mange af de lidt ældre huse har et ret lille vinduesar...