Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Vinduer og døre

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Foto: Outline Vinduer, Jvk Vinduer, Trafik- og Byggestyrelsen, Vinduesindustrien

Vinduerne lægger stilen

Vinduets "mønster" – altså opdeling i mindre vinduesfag – og sprosserne er meget iøjnefaldende del af vinduerne. Det er her, du kan "skrue op eller ned" for det signal, dit hus skal sende.

Alle huse er oprindeligt tegnet i en bestemt stil. Det kan virke tiltrækkende at ændre 70’er villaen til en bondeidyl med sprossede vinduer eller at skifte de sprossede vinduer i bondehuset ud med nogle ordentlig store vinduer, der kan lukke meget mere lys ind. 

Men arkitektonisk lykkes det sjældent, så få evt. en byggerådgiver med på råd, gerne med facade-tegninger med forskellige sprosser i vinduerne, før I bestemmer jer for mere radikale ændringer af vinduerne.

Nogle huse har fået vinduer udskiftet én gang allerede. Hvis de ikke passer til huset, kan man med nye vinduer bringe huset tilbage til det oprindelige udtryk. 

Overvej sprosser

I dag er sprosser typisk de såkaldte energi- eller wienersprosser. Opdelingen med sprosser er så at sige snyd. Sprosserne er ganske enkelt klæbet på glasset eller evt. tapsamlet ind i rammerne på hver side af ruderne.

Det betyder, at vinduet har én stor rude, og det giver et væsentligt mindre energitab sammenlignet med et vindue med mange små ruder. 

Læs også:

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at...

For at fuldføre det visuelle udtryk bliver der monteret en afstandsskinne mellem glassene, og man skal se meget godt efter for at opdage, at det er energisprosser. 

Pas på bredden 

Da energisprosser kun sættes på for udseendets skyld og ikke har nogen konstruktionsmæssig funktion, kan de have forskellig bredde, og her er der grund til at holde tungen lige i munden.

De gammeldags sprosser med kittede ruder var normalt 19-26 mm brede. De gængse mål for energisprosser ligger fra 20-42 mm, og det er vigtigt, at bredden er så tæt på de oprindelige sprosser som muligt.

Vælger du vinduer med de gennemgående "gammeldags" sprosser i kitfalsede og koblede vinduesrammer, kan du få sprosseløsninger, som er helt originale i forhold til husets oprindelige vinduer – også med A-mærkning.

Særligt i ældre huse er der brugt utroligt mange ressourcer på at få proportionerne til at passe, så øjet ser det som en smuk bygning. Går man på kompromis, vil dimensionerne ikke passe, og især i en salgssituation er det vigtigt, at vinduerne passer arkitektonisk til huset.

Lav sprosse-testen

Hvis du overvejer at udskifte de store ruder ud med et vindue med sprosser – eller at ændre antallet af sprosser i dine vinduer–  kan du lave denne test:

1. Køb en rulle malertape i "sprossebredde". Klæb tapen på der, hvor sprosserne skal være.

Læs også:

Sådan kan du fjerne mos på taget

Mos på taget er som regel kun et problem af æstetisk karakter. Ofte tager taget ikke skade af mosbegroning, men det fylder i tagrenden,...

2. Vurdér resultatet over en weekend – både indefra og udefra.

3. Gå en tur rundt om huset, og dan dig et indtryk af, om sprosserne passer til huset.

4. Stil dig der, hvor du plejer at nyde udsigten inde fra huset, sæt dig ved bordet, hvor du normalt kan se ud. Hvis der kommer en sprosse "i vejen", skal løsningen overvejes.

5. Husk at tage malertapen af, før limen har sat sig fast på ruderne.

Krav om energimærkning

Det nye bygningsreglement BR2015 er trådt i kraft pr. 1. januar 2016. Her er der krav om, at nye vinduer skal have en energibalance, der svarer til minimum B-mærkede energivinduer.

Kravet i Bygningsreglementet gælder, både når du udskifter vinduer og bygger nyt. Eneste undtagelse er, hvis dit hus ikke er omfattet af Bygningsreglementet, fx hvis det er fredet.

Allerede om fire år kommer Bygningsreglement 2020, hvor der forventes at være krav om, at alle nye vinduer lever op til en energibalance svarende til energiklasse A. Derfor vil A-vinduer være en fremtidssikret investering.

På hjemmesiden energivinduer.dk kan du finde godkendte vinduer.

Læs også:

Hold dig fra det varme vand fra hanen, når du bruger elkedlen

Det kan virke smart at fylde elkedlen med varmt vand fra hanen, så vandet koger lidt hurtigere. Men ifølge forskere kan det faktisk være...

Skal vinduet være A- eller B-mærket?

Når du har besluttet dig for udseendet, er det en god idé at tage stilling til, hvilken mærkning vinduet skal have. A-vinduet er det dyreste. Her er lidt hjælp til at vælge.

1. Vinduer i energiklasse A har næsten altid ruder med tre lag glas – de kan dog også findes som to-lags ruder.  

2. Æstetik, herunder vinduernes dimensioner på specielt karm- og rammeprofiler, og vinduernes lysindfald bør indgå i overvejelserne, når du vælger enten A- eller B-mærkede vinduer.  

3. A-mærkede vinduer kan ligefrem give mere varme, end de lukker ud, så de bidrager til husets opvarmning i fyringssæsonen. 

4. Hvis din sofa står lige under et vindue, vil et A-mærket vindue være et godt komfortvalg. Det vil betyde, at kuldenedfald og træk minimeres.

5. Hent tilbud hjem på begge typer, så du ved, hvad merprisen er på A-vinduet. Energibesparelsen fra et gammelt vindue til et B-vindue vil være stor og mærkbar. Energibesparelsen fra et B- til et A-vindue vil være noget mindre.

6. En gennemsnitlig varmeregning kan blive ca. 5, 4 eller 3.000 kr. mindre om året – afhængigt af husets isolering, vinduernes størrelse, og hvor godt de gamle vinduer isolerede.

7. Valg af vinduernes energiklasse har betydning for husets energimærkning. Måske kan det være den ekstra energiforbedring, der rykker huset en energiklasse op ?

8. Udvendig dug og kondens er et naturfænomen og et tegn på, at dine vinduer isolerer supergodt, så det skal du være glad for. Jo bedre isolerende rude – des flere timers udvendig kondens.

Hvis det "udsigtsvinduet", kan det være til gene. Her kan udhæng, udvendig solafskærmning eller valg af specielle typer glas hjælpe.

7. november 2016
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Duggede ruder - godt eller skidt?

Vinduer og døre I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Vinduer og døre Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

3 brandvarme nyheder om vinduer

Vinduer og døre Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage. 

Flere vinduer giver størst gevinst

Vinduer og døre Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Vinduer og døre Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare på din varmeregning.

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Vinduer og døre Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Vinduer og døre Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

Tips til vinduespudsningen - få rene vinduer uden striber

Vinduer og døre Få rene ruder uden striber. For at lykkes med vinduespudsningen skal du både bruge de rigtige redskaber og den rigtige teknik. Følg vores guide, og få flotte vinduer uden striber.

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Vinduer og døre Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Du kan selv sikre dit hus mod indbrudstyve

Vinduer og døre Vil du gøre en indsats for at indbrudssikre dit hjem, er der nogle helt grundlæggende råd, som er gode at følge. Det er i den forbindelse...

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud. Derimod godkender forsikringen produkter, du kan bruge til at sikre dit hjem, og de godkendte produkter er et godt kort på hånden, når du forhandler pris på dine forsikringer.

Vinduernes abc – vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre I de fleste huse udgør vinduerne omkring 20-22 pct. af facaden. Et vindue har mange indeklimamæssige funktioner. Det skal bringe lys ind i...

Skift til lavenergivinduer – når du vil have lys og varme

Vinduer og døre Vinduet er den bygningsdel i husets klimaskærm – ydervæggene, taget og gulvet – som holder dårligst på varmen om vinteren. Energimæssigt...