Hoveddøren af træ skal holdes vedlige – ellers kan den kedelige dør være med til, at ødelægge helhedsindtrykket af huset.
Hoveddøren af træ skal holdes vedlige – ellers kan den kedelige dør være med til, at ødelægge helhedsindtrykket af huset.

Sådan vedligeholder du plast, aluminium og mahogni

Vinduer og døre

Pulverlakerede vinduer og dørpartier af aluminium kan holde i rigtig mange år selv uden vedligeholdelse. Og plastic er i princippet vedligeholdelsesfrit. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan betale sig at gøre noget ved vinduer og døre i ny og næ.

 

 

Behandling af aluminium

Vinduer og døre af aluminium bør vaskes, samtidig med at du pudser ruderne – fjern alle pletter og misfarvninger, så det ikke sætter sig fast i lakken. Bor du i et område med meget bilos, kan du give lakken en omgang bilvoks, der gør den mere smudsafvisende.

Hvis du vil skifte farve på aluminiumsrammen

Er overfladen med årene blevet mat eller misfarvet, eller ønsker du at skifte farve på rammerne, er det faktisk muligt at male dem. Matslib pulverlakken med fint sandpapir – fx korn 250 – og mal med en maling til metal. Spørg hos forhandleren efter den rigtige maling. Giv to lag, og slib let mellem lagene. Nogle typer vinduer af aluminium er konstrueret således, at selve aluminiumsrammen kan afmonteres og sendes til pulverlakering på ny.

Plastik kan behandles med produkter til bilen

Plastik skal vaskes grundigt, så skidt og bilos ikke “gror fast”. Bor du i et område med meget bilos, kan du vaske vinduesrammer og døre med bilshampoo. Du kan også give overfladerne bilvoks et par gange om året, hvilket letter rengøringen. Er dine vinduer og døre med årene blevet misfarvede, kan du male dem. Start med en grundig vask med grundrens, og matslib dem efterfølgende med meget fint sandpapir, eksempelvis korn 250. De skal males med en god vedhæftningsgrunder og til sidst dækkes af et par lag alkydmaling.

Læs også:

Oliebehandling: Olie til det indvendige træ

Det er nemt at oliebehandle træ, og resultatet er smukt og holdbart. Her er er guiden til rengøring og oliebehandling af blandt andet...

Mahogni er en sart træsort

Mahogni har en ret sart overflade, og du skal derfor ikke lade det stå uden olie. Det kan kun i begrænset omfang slibes op igen, så det bliver pænt, hvis det først har taget skade. Det er vigtigt, at overfladen forbliver vandafvisende. Det betyder, at der efter første behandling er et behov for vedligehold med et halvt års interval, mens der senere behandles hver 9 til 12 måneder, dog senest når mahognien ikke er vandafvisende mere. Brug almindelig træolie til efterbehandling.

Teaktræ er utrolig holdbart

Teaktræ bruges ikke længere så meget, men det er ikke på grund af kvaliteten. Det er en meget olieholdig træsort, som af den grund er utrolig holdbar. Teaktræ kan tåle at stå helt ubehandlet, så bliver overfladen grå. Vil du male eller lakere det, skal overfladen slibes og affedtes, for at malingen kan hænge fast. Køb evt. et affedtningsmiddel i en marinebutik; teak er meget anvendt til søs. Teaktræ kan lakeres, men det er vigtigt, at der er pigment i lakken, da træet ellers hurtigt vil falme. Det kan også oliebehandles, det kræver dog en olieklud cirka en gang om måneden.

Gør livet surt for rusten på beslagene

På mange ældre vinduer vil du støde på rustne hængsler og beslag. Den helt korrekte måde at stoppe rusten på er at afmontere beslaget, sætte det fast i en skruestik og rense alt rust af, til du er inde ved rent jern. Brug en skraber, eventelt en spids hammer eller en stålbørste. Herefter males med rusthæmmende maling og afsluttes med metalmaling. Du må gerne give flere lag af hver.

Hvis du ikke kan afmontere beslaget

Er det rustne beslag så “sammenvokset” med træet, at vinduet vil gå fra hinanden, hvis du afmonterer det, er der fortsat en udvej. Fjern forsigtigt al den rust, du kan komme til. Brug en skraber og en stålbørste. Mæt herefter den utilgængelige rust med Tonkinlak. Det er en lak, som er udviklet til brug på skibe. Den indeholder linolie og kinesisk træolie (tungolie), og den forsegler rusten, så den ikke breder sig. Lad lakken tørre helt, før du maler den over. Tonkinlak købes i marineforretninger.

Læs også:

Maling af alu-vinduer

4. maj 2005
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Vinduer og døre Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Duggede ruder - godt eller skidt?

Vinduer og døre I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Vinduer og døre Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

3 brandvarme nyheder om vinduer

Vinduer og døre Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

Flere vinduer giver størst gevinst

Vinduer og døre Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Vinduer og døre Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Vinduer og døre Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Vinduer og døre Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

Tips til vinduespudsningen - få rene vinduer uden striber

Vinduer og døre Få rene ruder uden striber. For at lykkes med vinduespudsningen skal du både bruge de rigtige redskaber og den rigtige teknik. Følg vores...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Vinduer og døre Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Du kan selv sikre dit hus mod indbrudstyve

Vinduer og døre Vil du gøre en indsats for at indbrudssikre dit hjem, er der nogle helt grundlæggende råd, som er gode at følge. Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at huset kun er så sikkert som det “svageste led” – det nytter ikke noget at sætte tre låse på hoveddøren, hvis terrassedøren eller kælderdøren er gammel og mør.

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud....

Vinduernes abc – vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre I de fleste huse udgør vinduerne omkring 20-22 pct. af facaden. Et vindue har mange indeklimamæssige funktioner. Det skal bringe lys ind i...