Læs her, hvordan Jesper og Mette fik nye vinduer.
Læs her, hvordan Jesper og Mette fik nye vinduer. Foto: istockphoto

Sådan vælger du vinduer til dit hus

Vinduer og døre

Skal du have nye vinduer, kan du bestille dem hos en håndværker eller en leverandør, der kommer og sætter vinduerne i. Du kan også vælge at bestille vinduerne – eventuelt over internettet – og selv sætte dem i. Det afgørende er, at du får målt rigtigt op til hvert enkelt vindue, så målene passer.

 
Nye vinduer i et gammelt hus
For et par år siden købte Mette og Jesper deres stråtækte idyl i en mindre by uden for København. Beboelseshuset er oprindeligt opført i 1825, mens det tilhørende værksted er opført i 1940, og begge bygninger er erklæret bevaringsværdige af kommunen.


Fra værksted til køkkenalrum
Vin­duerne i værkstedet stod til udskiftning. Tidligere ejere havde på et tidspunkt sat nye vinduer i beboelseshuset – og de gamle slidte vinduer var så efterfølgende blevet flyttet ud i værkstedet, hvor de nu var færdige og modne til udskiftning. Da Mette og Jesper har besluttet at ombygge værkstedet til køkkenalrum, skal vinduerne her skiftes – et arbejde, som Jesper har udført selv.

Flere tilbud fra leverandører
Rent praktisk skulle alle vinduerne måles op; her fik Jesper hjælp fra en bekendt, der havde prøvet det før. For at være sikre på at få de bedste vinduer til den bedste pris, indhentede de priser fra flere forskellige leverandører.

Valgte internetfirma
Til sidst besluttede de sig for at bestille vinduer i kernetræ fra et internetfirma, som de havde fået anbefalet for at have kvaliteten i orden. Men som Jesper siger: Egentlig ved man jo ikke noget om kvaliteten, før man står med vinduet i hånden og kan se, at håndværket er i orden.

Særlig farve
Mette og Jesper ville gerne have, at vinduerne kom til at ligne husets oprindelige vinduer mest muligt – og samtidig skulle budgettet overholdes. Første udfordring var, at vinduerne ikke kunne bestilles i den særlige “portgrønne” farve, som de gamle vinduer havde. I første omgang bestilte de vinduerne i den grønne farve, som vinduesfirmaet havde som standard. Men til sidst bestilte de vinduerne i hvid, da de gerne ville have indersiden af vinduerne hvide for at få lys ind i køkkenet.

Få farven blandet hos farvehandleren
Jesper tog et af de gamle vinduer med til den lokale farvehandler, der fandt frem til farvekoden. For at sikre, at den grønne maling kunne hæfte på vindues- fabrikkens maling, fik farvehandleren specifikationerne på malingen fra vinduesfabrikken.

Læs mere på næste side, bla om fortsatsvinduer.#br

Bevare de gamle fortsatsvinduer
Mette og Jesper har besluttet sig for at bevare de oprindelige enkeltglasvinduer med forsatsruder i beboelseshuset. De er af lidt ældre dato, men af fantastisk god kvalitet, og Mette har brugt mange gode sommertimer på at sætte dem i stand og male dem op. Det viste sig, at være en beslutning, de blev meget glade for.

Skulle ligne de oprindelige
De nye termovinduer blev leveret efter fem uger. Umiddelbart syntes parret, at vinduerne virkede gode, de havde blandt andet valgt dem på grund af den tynde sprosse, som har nogenlunde samme mål som i de bevarede vinduer i beboelsen.

Ændrede husets udseende
Men da vinduerne var malet færdige og blev sat i, måtte Jesper og Mette dog erkende, at de nye vinduer ændrede bygningens udtryk. Karmen er bredere, og det bevirker, at selve lysningen er blevet lidt mindre: - Men omvendt. En løsning med enkeltglas med forsatsruder ville have været en væsentligt dyrere løsning.
– Så alt i alt, med de midler der var til rådighed, er resultatet blevet tilfredsstillende.


Hulmål
Hulmål er målet udvendigt på selve hullet i muren. Det vil sige bredde fra mursten til mursten og højde fra mursten til mursten.

Udvendigt karmmål
Udvendige karmmål er det mål, elementerne bliver produceret i. Udvendigt karmmål beregnes på følgende måde: Hulmål minus 2 cm = udvendigt karmmål. Ved ældre ejendomme skal der normalt trækkes 2,5 cm fra til fuge, da kanterne ofte ikke er lige. Husk: Oplys altid bredde som første tal og højde sidst.


Tips til gode vinduer
  • Overvej en ekstra gang, om vinduerne skal skiftes eller kan nøjes med at blive renoveret. Mange ældre vinduer er af rigtig god kvalitet.
  • Vælg altid vinduer med et højt indhold af kernetræ.
  • I dag findes der to -kvalitetsmærkninger i Danmark: DVC-mærket og CE-mærket. Fra 1. januar 2009 skal alle CE-mærkes.
  • Hvis du skal udskifte originale vinduer, så vælg vinduer, der ligger så tæt på som muligt – med fokus på husets bevaringsværdi.
  • Hvis du er i tvivl, så søg professionel rådgivning.

Misfarvning af harpiks

Lyse vinduer vil ofte få et gulligt farvegennemslag fra knaster og på områder, hvor træets harpiksindhold er ekstra højt. Harpiks er et sundhedstegn – men misfarvningen er ikke så pæn. Misfarvning fra knasterne aftager efter 12-24 måneder. Du fjerner misfarvningen med vand tilsat fem pct. brun sæbe eller ved at gnide forsigtigt med en blød klud vædet med sprit. Vask efter med rent vand.
9 november 2014
0

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

0

3 brandvarme nyheder om vinduer

Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

0

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal...

0

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

0

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

0

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

0

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

0

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

0

Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Større og mindre utætheder på vinduer kan reparares. Der findes en midlertidig løsning med isoleringsbånd og en holdbar løsning med tætnings...

0

Skift til lavenergivinduer – når du vil have lys og varme

Vinduet er den bygningsdel i husets klimaskærm – ydervæggene, taget og gulvet – som holder dårligst på varmen om vinteren. Energimæssigt...

0

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx...

0

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

0

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

0

Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

0

Det er ikke svært at få lavet nyt ovenlys i hele dit hus

Nærhed til naturen, frisk luft og ikke mindst lys er gavnligt for livskvaliteten. Men mange af de lidt ældre huse har et ret lille vinduesar...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.