Læs her, hvordan Jesper og Mette fik nye vinduer.
Læs her, hvordan Jesper og Mette fik nye vinduer. Foto: istockphoto

Sådan vælger du vinduer til dit hus

Vinduer og døre

Skal du have nye vinduer, kan du bestille dem hos en håndværker eller en leverandør, der kommer og sætter vinduerne i. Du kan også vælge at bestille vinduerne – eventuelt over internettet – og selv sætte dem i. Det afgørende er, at du får målt rigtigt op til hvert enkelt vindue, så målene passer.

 
Nye vinduer i et gammelt hus
For et par år siden købte Mette og Jesper deres stråtækte idyl i en mindre by uden for København. Beboelseshuset er oprindeligt opført i 1825, mens det tilhørende værksted er opført i 1940, og begge bygninger er erklæret bevaringsværdige af kommunen.


Fra værksted til køkkenalrum
Vin­duerne i værkstedet stod til udskiftning. Tidligere ejere havde på et tidspunkt sat nye vinduer i beboelseshuset – og de gamle slidte vinduer var så efterfølgende blevet flyttet ud i værkstedet, hvor de nu var færdige og modne til udskiftning. Da Mette og Jesper har besluttet at ombygge værkstedet til køkkenalrum, skal vinduerne her skiftes – et arbejde, som Jesper har udført selv.

Flere tilbud fra leverandører
Rent praktisk skulle alle vinduerne måles op; her fik Jesper hjælp fra en bekendt, der havde prøvet det før. For at være sikre på at få de bedste vinduer til den bedste pris, indhentede de priser fra flere forskellige leverandører.

Valgte internetfirma
Til sidst besluttede de sig for at bestille vinduer i kernetræ fra et internetfirma, som de havde fået anbefalet for at have kvaliteten i orden. Men som Jesper siger: Egentlig ved man jo ikke noget om kvaliteten, før man står med vinduet i hånden og kan se, at håndværket er i orden.

Særlig farve
Mette og Jesper ville gerne have, at vinduerne kom til at ligne husets oprindelige vinduer mest muligt – og samtidig skulle budgettet overholdes. Første udfordring var, at vinduerne ikke kunne bestilles i den særlige “portgrønne” farve, som de gamle vinduer havde. I første omgang bestilte de vinduerne i den grønne farve, som vinduesfirmaet havde som standard. Men til sidst bestilte de vinduerne i hvid, da de gerne ville have indersiden af vinduerne hvide for at få lys ind i køkkenet.

Få farven blandet hos farvehandleren
Jesper tog et af de gamle vinduer med til den lokale farvehandler, der fandt frem til farvekoden. For at sikre, at den grønne maling kunne hæfte på vindues- fabrikkens maling, fik farvehandleren specifikationerne på malingen fra vinduesfabrikken.

Læs mere på næste side, bla om fortsatsvinduer.#br

Bevare de gamle fortsatsvinduer
Mette og Jesper har besluttet sig for at bevare de oprindelige enkeltglasvinduer med forsatsruder i beboelseshuset. De er af lidt ældre dato, men af fantastisk god kvalitet, og Mette har brugt mange gode sommertimer på at sætte dem i stand og male dem op. Det viste sig, at være en beslutning, de blev meget glade for.

Skulle ligne de oprindelige
De nye termovinduer blev leveret efter fem uger. Umiddelbart syntes parret, at vinduerne virkede gode, de havde blandt andet valgt dem på grund af den tynde sprosse, som har nogenlunde samme mål som i de bevarede vinduer i beboelsen.

Ændrede husets udseende
Men da vinduerne var malet færdige og blev sat i, måtte Jesper og Mette dog erkende, at de nye vinduer ændrede bygningens udtryk. Karmen er bredere, og det bevirker, at selve lysningen er blevet lidt mindre: - Men omvendt. En løsning med enkeltglas med forsatsruder ville have været en væsentligt dyrere løsning.
– Så alt i alt, med de midler der var til rådighed, er resultatet blevet tilfredsstillende.


Hulmål
Hulmål er målet udvendigt på selve hullet i muren. Det vil sige bredde fra mursten til mursten og højde fra mursten til mursten.

Udvendigt karmmål
Udvendige karmmål er det mål, elementerne bliver produceret i. Udvendigt karmmål beregnes på følgende måde: Hulmål minus 2 cm = udvendigt karmmål. Ved ældre ejendomme skal der normalt trækkes 2,5 cm fra til fuge, da kanterne ofte ikke er lige. Husk: Oplys altid bredde som første tal og højde sidst.


Tips til gode vinduer
  • Overvej en ekstra gang, om vinduerne skal skiftes eller kan nøjes med at blive renoveret. Mange ældre vinduer er af rigtig god kvalitet.
  • Vælg altid vinduer med et højt indhold af kernetræ.
  • I dag findes der to -kvalitetsmærkninger i Danmark: DVC-mærket og CE-mærket. Fra 1. januar 2009 skal alle CE-mærkes.
  • Hvis du skal udskifte originale vinduer, så vælg vinduer, der ligger så tæt på som muligt – med fokus på husets bevaringsværdi.
  • Hvis du er i tvivl, så søg professionel rådgivning.

Misfarvning af harpiks

Lyse vinduer vil ofte få et gulligt farvegennemslag fra knaster og på områder, hvor træets harpiksindhold er ekstra højt. Harpiks er et sundhedstegn – men misfarvningen er ikke så pæn. Misfarvning fra knasterne aftager efter 12-24 måneder. Du fjerner misfarvningen med vand tilsat fem pct. brun sæbe eller ved at gnide forsigtigt med en blød klud vædet med sprit. Vask efter med rent vand.
09 november 2014
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Skal vinduerne skiftes

Vinduer og døre Det er et stort – og kostbart – projekt at få nye vinduer i hele huset. Og der dukker mange spørgsmål op undervejs. Her er nogle af de...

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Vinduer og døre Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal...

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud. Derimod godkender forsikringen produkter, du kan bruge til at sikre dit hjem, og de godkendte produkter er et godt kort på hånden, når du forhandler pris på dine forsikringer.

Denne artikel er sponsoreret

Vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre Når du skal have nye vinduer, skal du tage stilling til materialer, farver, kvalitet og udformning. Og ikke mindst, hvordan planlægning og...

Køb de rigtige energiruder og isolér huset bedre

Vinduer og døre Udskifter du vinduer, kan du spare på varmeregningen – eller måske bare ved at skifte ruderne. Moderne energiruder isolerer næsten tre...

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Forsatsvinduer er en god inverstering til ældre vinduer

Vinduer og døre Hvis du bor i et ældre hus, har det oprindeligt været udstyret med vinduer med et enkelt lag glas, som isolerer meget dårligt. Ofte er de...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Vinduer og døre Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Nye vinduer - sådan vælger du det rette materiale

Vinduer og døre Køb af nye vinduer kræver forskellige overvejelser. Der er forskel på pris, stil og mængden af vedligeholdelse. Vi har set nærmere på pris, holdbarhed, udseende, stil og vedligeholdelse for træ/alu vinduer, mahogni-vinduer, plastvinduer og trævinduer.

Mal vinduer mens de er pæne, så holder de længere

Vinduer og døre Sollys og temperatursvingninger nedbryder malingen – særligt syd- og vestvendte vinduer er udsatte. Derfor er det en god idé at give trævind...

Vinduer af høj kvalitet

Vinduer og døre Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Sådan vedligeholder du plast, aluminium og mahogni

Vinduer og døre Pulverlakerede vinduer og dørpartier af aluminium kan holde i rigtig mange år selv uden vedligeholdelse. Og plastic er i princippet vedligeholdelsesfrit. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan betale sig at gøre noget ved vinduer og døre i ny og næ.  

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Vinduer og døre Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

Vinduer med ny stil

Vinduer og døre Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.