Sådan reparerer du skader på vinduer af træ

Vinduer og døre

Vinduer er udsat for vejr og vind. Derfor opstår der let skader i trævinduer. Her er 4 gode råd til, hvordan du selv kan reparere de mest typiske skader på vinduer af træ: defekte glaslister, bundstykker med råd, løse hængsler og skæve vinduesblade.

Trævindue med bundstykke alvorligt ramt af råd.
Trævindue med bundstykke alvorligt ramt af råd. Foto: iStock

Undgå at små skader på trævinduer bliver til store skader

Når regn, slud og sne banker ind på et vindue året rundt, så kan det blive for meget for selv det bedste vindue. Små skader opstår, og hvis der ikke bliver taget hånd om dem, vil de hurtigt kunne udvikle sig til større og uudbedrelige skader på trævinduet.

Reparation af 4 typiske skader på trævinduer

Her er fire af de mest hyppige skader på trævinduer og et bud på, hvordan du kan udbedere og reparere dem eller endnu bedre: komme dem i forkøbet. 

1. Reparér glaslisterne på vinduet

En glasliste er en udvendig liste, der sidder hele vejen rundt om vinduesglasset, hvor de holder de ruden på plads. Disse lister kan meget let med tiden begynde at rådne. Det er navnlig listerne nederst på vinduet, der bliver angrebet af råd, fordi regn, sne og andet nedbør ender dernede. Her er en opskrift fra bolius.dk på, hvordan man udskifter glaslisterne:

  1. Først fjernes glaslisterne. Glaslister er fastgjort med søm eller skruer. Der er pr. definition aldrig anvendt kit på glaslister - det er er enten/eller. Hvis glaslisterne skal udskiftes, skal du skrue skruerne ud eller lirke søm og skruer forsigtigt ud. Det kan eventuelt være under brug af et stemmejern. Ofte vil nedslidte glaslister dog kunne fjernes forsigtigt med fingrene. 
  2. Opstøv nogle identiske lister ved at tage en af de gamle lister med ned til byggemarkedet. Du kan også her overveje at skifte til mere holdbare alu-lister, hvis de vel at mærke passer med udseendet på dit hus. 
  3. Anbring en tætningsliste mellem glasliste og rude. Skru derefter listen forsigtigt på. Bruger du trælister er det altid en god idé at give dem træbeskyttelse, inden de tages i brug.

2. Reparér bundlister på trævinduer 

Vand og andet nedbør siver selvsagt nedad på et vindue. Hvis et vindue ikke er tilstrækelig godt imprægneret med maling eller olie, så vil bundstykket altid være den mest udsatte del af vinduet. 

Et bundstykke på et vindue kan ofte sagtens udskiftes, uden at hele vinduesrammen behøver at blive erstattet. Det vil dog ofte være tilrådeligt at overlade opgaven til en håndværker, da opgaven kræver ret stor snedkermæssig præcision. 

Læs også:

Vinduespudsning - få tips fra de professionelle vinduespudsere

Hvorfor er det bedst at pudse vinduer på en gråvejrsdag, hvordan fjerner du striber efter vinduesvask og hvordan får du soden af brændeovn...

Hvis du gør det selv, så sørg for at bruge en god trækvalitet. Overvej også her at udskifte bundlisten med en mere vejrbestandig erstatning i aluminium.

3. Reparér hængselsblad på vinduet

Hængslet som holder vinduet fast til rammen (hængselsbladet), kan nemt med tiden komme til at hænge løst. Det kan ske over tid, eller hvis det for eksempel ved et uheld har stået åben under et stormvejr. 

Er træet under hængselsbladet medtaget, kan det være nøvendigt at "proppe" træet - dvs. bore nyt træ ned på det sted, hvor de oprindelige skruehuller sad. Se her hos bolius.dk, hvordan du selv kan "proppe" dine vinduer.

4. Fastgør løst hjørnebånd i trævinduer 

Hjørnebånd er de metalbeslag, der holder ældre vinduer sammen i de udvendige hjørner. Er de begyndt at sidde løst, bør du tage vinduet af og derefter skrue hjørnebåndene løs. Rengør under beslaget og sæt derefter hjørnebåndene fast igen. Hvis skruehullerne ikke kan anvendes længere, så bør du også her "proppe" trærammen dér, hvor skruehullerne er anbragt. 

Læs mere om at reparere trævinduer på bolius.dk.

24. april 2017
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Vinduer og døre Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Duggede ruder - godt eller skidt?

Vinduer og døre I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Vinduer og døre Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

3 brandvarme nyheder om vinduer

Vinduer og døre Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

Flere vinduer giver størst gevinst

Vinduer og døre Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Vinduer og døre Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Vinduer og døre Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Vinduer og døre Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

Tips til vinduespudsningen - få rene vinduer uden striber

Vinduer og døre Få rene ruder uden striber. For at lykkes med vinduespudsningen skal du både bruge de rigtige redskaber og den rigtige teknik. Følg vores...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Vinduer og døre Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Du kan selv sikre dit hus mod indbrudstyve

Vinduer og døre Vil du gøre en indsats for at indbrudssikre dit hjem, er der nogle helt grundlæggende råd, som er gode at følge. Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at huset kun er så sikkert som det “svageste led” – det nytter ikke noget at sætte tre låse på hoveddøren, hvis terrassedøren eller kælderdøren er gammel og mør.

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud....

Vinduernes abc – vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre I de fleste huse udgør vinduerne omkring 20-22 pct. af facaden. Et vindue har mange indeklimamæssige funktioner. Det skal bringe lys ind i...