Sådan bør vinduet placeres

Du skal styre efter de fire verdenhjørner og kende til U- og G-værdier, når du skal placere dine energivinduer rigtigt.


Glas- og vinduesindustrien har fart på udviklingen, så vi i dag ikke behøver at formindske vinduesarealet, hvis vi vil energirenovere vores bolig. 

Faktisk bidrager de mest effektive energivinduer  med mere varme til boligen, end de slipper ud.

Brug verdenshjørnerne

Skal du have nye vinduer, så orientér dig om verdenshjørnerne, for det er ikke lige meget om det nye vindue sidder mod syd eller nord.

Mod nord kommer der aldrig direkte sollys ind i huset, mens der mod syd omvendt kommer sol ind hele dagen, når den ellers skinner. Solen kan vi udnytte til at varme huset op med, da der strømmer gratis varme ind af vinduerne – også på en kold solrig vinterdag.

U- og G-værdier

Det, du skal være opmærksom på, er vinduets U-værdi, som er det varmetab, der sker gennem vinduet, og G-værdi, som handler om den solvarme, som vinduet tillader at komme ind i huset.

På nord-facaden vil solen ikke strømme ind, så varmen kan udnyttes. Derfor har vinduets  g-værdien ikke den store betydning. 

Omvendt gælder det her om at holde varmen inde, så den ikke strømmer ud gennem vinduet, så her skal u-værdien være så lav som mulig.

Øst giver varmetilskud

Mod øst og vest er der varmetilskud fra solen hhv. morgen og eftermiddag, så her skal der fokus på g-værdien også. 

Vælger du et vindue med en høj g-værdi og en lav u-værdi, udnytter du solvarmen og holder godt på den, når solen forsvinder. Du skal dog tænke på, hvad du bruger rummene til, for hvor den gratis varme er dejlig i fyringssæsonen, så kan der blive meget varmt om sommeren.

På sydsiden har vi oftest de største vinduespartier. Dels for at have glæde af alt det dejlige dagslys, dels for at udnytte solens varme mest muligt. Her giver det også god mening at vælge vinduer med en høj g-værdi og en lav u-værdi, for det kan virkeligt ses på varmeregningen.

Pas på solen

Mod syd vil der oftest blive behov for en form for solafskærmning uden for fyringssæsonen. 

En smart måde er at have et stort udhæng på huset, der skærmer for en del af sollyset, når solen står højt på himlen om sommeren, mens den lave vintersol kan passere uhindret. Har dit hus ikke et stort udhæng mod syd, så kan det være, at der skal tænkes i markise, gardiner eller anden form for solafskærmning. Du kan også vælge vinduer med mindre g-værdi mod syd, så du ikke risikerer overophedning om sommeren, men så bliver energitilskuddet om vinteren også tilsvarende lavere. Det er en svær balancegang, som det godt kan betale sig at lade fagfolk kigge på. SÅ … få rådgivning ud fra de konkrete forhold i dit hus, før du køber nye vinduer.

Værdier og begreber

Vinduer er et kompliceret produkt, og det er fornuftigt at sætte sig ind i de forskellige begreber, inden beslutningen om nye vinduer tages.

U-værdien er noget af det vigtigste i forhold til en energirenovering. U-værdien beskriver, hvor godt vinduet isolerer. Jo lavere U-værdien er, jo bedre isolerer vinduet.

Så er der G-værdien, der er et mål for, hvor meget varme, der slipper ind i huset gennem vinduet, når solen skinner. Her gælder det, at G-værdien er så høj som mulig.

Du vil også støde på begrebet ”Eref-værdien”, som er et udtryk for energibalancen. Kort fortalt er det G-værdien minus U-værdien, og er Eref positiv, bidrager vinduet med mere varme end der forsvinder ud.

Eref-værdien er grundlaget for den klassiske energimærkning med skalaen A til F, som vi også kender fra køleskabe osv. Den bruges nu også på vinduer.

Energiklasse A-vinduer skal have en Eref på 0 eller større, B-vinduer på -17 eller derover og endelig C-vinduer på -33 eller mere. Eref måles i kWh/m2/år.

Mest læste artikler