Nye vinduer tjener sig ofte hjem over en kort årrække.
Nye vinduer tjener sig ofte hjem over en kort årrække.

Ny energimærkning gør det nemmere at købe nye vinduer

Vinduer og døre

Det nye energimærke viser på en skala fra A til F, hvor energirigtigt dit nye vindue er. Fremover kan du blot bestille et vindue i klasse A, B eller C og dermed være sikker på, at vinduet overholder det energimæssige lovkrav i bygningsreglementet.


Energi bliver dyrere i fremtiden
Det er sandsynligt, at energipriserne stiger i de kommende år. Derfor kan der være mange penge at spare på varmeregningen ved at skifte til nye vinduer.

Pengene bliver tjent hjem igen
Jo ældre og dårligere de eksisterende vinduer er, desto hurtigere er pengene tjent hjem igen. I mange situationer allerede i løbet af 5-10 år, afhængigt af om de nye vinduer er klasse A, B eller C.

Indeklimaet bliver også meget bedre

Det er ikke kun pengepungen, som kan mærke en vinduesudskiftning. Gamle vinduer er ofte utætte og giver generende træk. Nye vinduer er tætte, og du kan møblere helt ud til vinduet uden risiko for ubehageligt kuldenedfald.

Tænk på indeklimaet – luft ud!

Bedre vinduer betyder, at det er vigtigt at lufte ud, så dug og kondens undgås. Det er bedst at lufte kraftigt ud i korte perioder på cirka 5 minutter – gerne 3-4 gange om dagen.

Udluftningskanaler en mulighed
Det kan måske endda blive nødvendigt at etablere nye udluftningskanaler til naturlig ventilation i ydervæggene, fordi huset er blevet meget tæt ved vinduesudskiftningen.

Dug på ruderne er tegn på god isolering
Udvendig kondens og dug på ruderne kan forekomme i morgenstunden og være generende for udsigten. Men faktisk er det blot et tegn på, at energivinduerne isolerer rigtig godt. Problemet kan afhjælpes med fx en udvendig solafskærmning.

Forskellige krav – alt efter type hus

Kravet til vinduets energitilskud gælder for almindelige helårshuse, når vinduerne skal skiftes. Ved nybyggeri stilles andre krav til hele husets såkaldte energiramme. Ligeledes er der andre krav til sommerhuse.

Fredede huse er undtaget
Hvis dit hus er fredet eller bevaringsværdigt, skal det ikke opfylde kravene, men må selvfølgelig gerne.

Læs mere på næste side om de skærpede krav til vinduer.#br

Skærpede krav til nye vinduer
 
  Mærkningen fra A til F kender vi fra andre produkter.

Den 1. januar 2011 trådte nye regler til vinduer i kraft. Reglerne siger, at det ved udskiftning af et vindue i en almindelig helårsbolig skal dokumenteres, at vinduets såkaldte energitilskud, Eref, ikke må være mindre end -33 kWh/m2 pr. år.

Den samlede energibalance
Tallet er et udtryk for vinduets samlede energibalance, hvor der både er indregnet det varmetab, som slipper ud af vinduet, og det varmetilskud fra solen, som kommer ind i huset.

Energimærke C er kravet
Kravet overholdes, når vinduet har energimærke C og vælges klasse B eller A, er vinduet endnu bedre i energimæssig sammenhæng. Et vindue i klasse A lader mindst lige så megen solvarme komme ind i huset, som det slipper ud, men er også dyrere i anskaffelse.

Ordningen er lavet af Vinduesindustrien
Energimærkningsordningen er etableret af Vinduesindustrien, som er brancheforeningen for producenter af vinduer og yderdøre, efter aftale med Energistyrelsen.


Ordningen er nemmere at gennemskue
Gennemskuelighed er nøgleordet bag den nye energimærkningsordning for udskiftning af vinduer. Tidligere skulle man som husejer enten have en doktorgrad i U-værdier, varme kanter, g-værdier og energiruder eller stole blindt på, at håndværkeren valgte det rigtige vindue.

Nemt at overholde lovkrav
Fremover kan du blot bestille et vindue i klasse A, B eller C og dermed være sikker på, at vinduet overholder det energimæssige lovkrav i bygningsreglementet.
17 april 2011
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Skal vinduerne skiftes

Vinduer og døre Det er et stort – og kostbart – projekt at få nye vinduer i hele huset. Og der dukker mange spørgsmål op undervejs. Her er nogle af de...

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Vinduer og døre Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal...

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud. Derimod godkender forsikringen produkter, du kan bruge til at sikre dit hjem, og de godkendte produkter er et godt kort på hånden, når du forhandler pris på dine forsikringer.

Denne artikel er sponsoreret

Vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre Når du skal have nye vinduer, skal du tage stilling til materialer, farver, kvalitet og udformning. Og ikke mindst, hvordan planlægning og...

Køb de rigtige energiruder og isolér huset bedre

Vinduer og døre Udskifter du vinduer, kan du spare på varmeregningen – eller måske bare ved at skifte ruderne. Moderne energiruder isolerer næsten tre...

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Forsatsvinduer er en god inverstering til ældre vinduer

Vinduer og døre Hvis du bor i et ældre hus, har det oprindeligt været udstyret med vinduer med et enkelt lag glas, som isolerer meget dårligt. Ofte er de...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Vinduer og døre Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Nye vinduer - sådan vælger du det rette materiale

Vinduer og døre Køb af nye vinduer kræver forskellige overvejelser. Der er forskel på pris, stil og mængden af vedligeholdelse. Vi har set nærmere på pris, holdbarhed, udseende, stil og vedligeholdelse for træ/alu vinduer, mahogni-vinduer, plastvinduer og trævinduer.

Mal vinduer mens de er pæne, så holder de længere

Vinduer og døre Sollys og temperatursvingninger nedbryder malingen – særligt syd- og vestvendte vinduer er udsatte. Derfor er det en god idé at give trævind...

Vinduer af høj kvalitet

Vinduer og døre Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Sådan vedligeholder du plast, aluminium og mahogni

Vinduer og døre Pulverlakerede vinduer og dørpartier af aluminium kan holde i rigtig mange år selv uden vedligeholdelse. Og plastic er i princippet vedligeholdelsesfrit. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan betale sig at gøre noget ved vinduer og døre i ny og næ.  

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Vinduer og døre Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

Vinduer med ny stil

Vinduer og døre Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.