Minimer vinduets varmetab

Vinduer og døre

En stor del af husets varmetab sker gennem vinduerne. Forbedringer kan hurtigt ses på varmeregningen.


Jysk Vindueskompagni, tlf. 70 10 39 99De fleste vinduer i danske huse lever slet ikke op til de isoleringskrav, der stilles til nybyggeri i bygningsreglementet. Kommunen kan kun forlange, at dine vinduer skal leve op til de nyeste energikrav, hvis du udskifter vinduer på en hel facade eller på hele huset – så der er altså ingen, der kan komme og forlange, at du skal udskifte dine eksisterende vinduer.

Kipa Udestuer, tlf. 70 10 17 80Men i mange tilfælde vil en investering i nye eller forbedrede vinduer mere end betale sig selv hjem igen. Statens Byggeforskningsinstitut mener, at der i de fleste huse er mulighed for at spare 25-30% på varmeregningen, og vinduerne spiller en central rolle.

Du skal vurdere, om det kan betale sig at efterisolere de eksisterende vinduer, eller om den bedste løsning er at udskifte dem. Vurderingen går både på vinduernes isoleringsevne, tilstand og sammenhæng med resten af huset, og det vil ofte være en god idé at spørge en fagmand til råds.

Illustration: Jan Pasternak Illustration: Jan Pasternak

Energiforsats-
vindue

Energivindue

Ekstra glas
Hvis husets oprindelige vinduer er med kun et lag glas, men i øvrigt er i god stand, kan du vælge at forsyne dem med energiforsatsvinduer. Det kan give næsten lige så effektiv isolering som nye energivinduer. Er vinduerne i dårlig stand, skal der nye vinduer til.

Udskiftning af vinduer

Udover ønsket om bedre isolering kan der også være andre forhold, som gør en vinduesudskiftning nødvendig. Selv nyere termovinduer kan være af så dårlig kvalitet eller så dårligt vedligeholdt, at de bør udskiftes. Det er også muligt, at vinduerne ikke passer til huset, hvilket ofte ses på gamle huse.

Vælger du en udskiftning, skal du vælge energivinduer med så høj isoleringsevne og af så høj kvalitet, som du har råd til. De traditionelle termoruder er helt afløst af energiruder, som er langt bedre til at holde varmen inde i huset. Både selve ruden og hele vinduet er mærket som henholdsvis A, B eller C, hvor A isolerer bedst. Men selv blandt A-mærkede vinduer er der forskel på isoleringsevnen, og også vinduets opdeling har betydning. Store ubrudte rudeflader isolerer bedst, mens vinduer opdelt med mange sprosser isolerer dårligst, når det drejer sig om energiruder. Her kan du altså støde ind i nogle arkitektoniske hensyn, da vinduernes opdeling og udseende jo gerne skal passe til husets alder og stil.

Forbedring af vinduerne
I tilfælde, hvor huset har termovinduer i god stand, kan man overveje kun at udskifte selve ruderne med energiruder, men bevare resten af vinduet. Hvis træværket er i god stand, kan det være en løsning, hvor du sparer en masse besvær med udskiftningen, men du skal selvfølgelig tjekke priser på begge løsninger.
23. oktober 2006
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Vinduer og døre Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Duggede ruder - godt eller skidt?

Vinduer og døre I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Vinduer og døre Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

3 brandvarme nyheder om vinduer

Vinduer og døre Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

Flere vinduer giver størst gevinst

Vinduer og døre Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Vinduer og døre Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Vinduer og døre Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Vinduer og døre Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

Tips til vinduespudsningen - få rene vinduer uden striber

Vinduer og døre Få rene ruder uden striber. For at lykkes med vinduespudsningen skal du både bruge de rigtige redskaber og den rigtige teknik. Følg vores...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Vinduer og døre Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Du kan selv sikre dit hus mod indbrudstyve

Vinduer og døre Vil du gøre en indsats for at indbrudssikre dit hjem, er der nogle helt grundlæggende råd, som er gode at følge. Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at huset kun er så sikkert som det “svageste led” – det nytter ikke noget at sætte tre låse på hoveddøren, hvis terrassedøren eller kælderdøren er gammel og mør.

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud....

Vinduernes abc – vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre I de fleste huse udgør vinduerne omkring 20-22 pct. af facaden. Et vindue har mange indeklimamæssige funktioner. Det skal bringe lys ind i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.