8 råd til at passe på husets yderdøre og vinduesrammer

Det danske vejr slider på husets yderdøre og vinduesrammer. Her giver vi dig 8 gode råd til, hvordan du bedst beskytter træværket mod råd og svamp.

8 råd til at passe på husets yderdøre og vinduesrammer


1. Kig efter revner og afskalning

Start med at danne dig et indtryk af, om overfladen på vinduesrammer og døre fortsat er beskyttet og vandtæt. Er der revner eller afskalning, eller er malingen løsnet fra et fugtigt underlag, er tiden inde til vedligeholdelse.
Det er især de underste dele som bundrammer og bundkarme, hvor vandet løber ned og kan samle sig, der er udsat. Der kan sagtens være begyndende råd nederst på eksempelvis en vinduesramme, selv om træ og maling ser fint ud længere oppe.

Hvis du har malet med oliebaseret maling…

Har træværket på dine vinduer eller døre fået oliebaseret maling eller træbeskyttelse, vil laget langsomt slides bort og til sidst være for tyndt til at beskytte døren eller vinduet. Træet vil efterhånden få revner, hvor vandet vil trænge ind, og det vil igen få malingen til at boble op og skalle.

Hvis du har malet med plastmaling…

Vandfortyndbar maling og træbeskyttelse slides næsten ikke, men bliver “træt” at se på. Vandige produkter vil desuden ligge som et pænt lag på vinduerne, selv om træet kan være fugtigt under malingen. Her skal man kigge efter åbne samlinger, revner og skader, hvor der trænger fugt ind i træet.

2. Mug og skimmelsvamp skal væk først

Start med en grundig rengøring med grundrens. Hvis der er mug eller skimmelsvampe på træet, skal det vaskes med et alge- eller klormiddel. Husk at følge anvisningerne – nogle midler kan mattere glas og metal. Brug en slibesvamp, når du vasker med grundrens, så er du samtidig godt i gang med at matslibe malingen. Herefter skal træet tørre helt.

3. Slib alt efter malingens tilstand

Sidder den gamle maling eller træbeskyttelse godt fast og er jævn og uden revner, er der ikke grund til at slibe ned til træet, her skal overfladen blot slibes mat med sandpapir nr. 60 – 100. Men er der revner, bobler og afskalning, skal du skrabe og slibe, til al gammel maling og gråt træ er væk, og du er helt nede ved frisk og bæredygtigt træ.

4. Vigtigt at grunde

Nu er træværket klar til første grundbehandling. Først skal knaster og fedt træ have shellak, og alt råt træ skal have grundingsolie. Når shellak og grundingsolie er tørt, plettes med den valgte slutbehandling – maling eller træbeskyttelse – der, hvor træet har været slebet i bund.
  
10 råd før du køber nye vinduer

5. Tætn alle revner og sprækker

Herefter er det vigtigt at tætne alle revner og sprækker i træet med en god, elastisk og overmalbar fugemasse. Det gælder både revner i træet og revner i selve konstruktionen; for eksempel må der ikke kunne trænge vand ind i samlingerne i vinduerne, i glaslisternes hjørner eller i ramme eller sprosser. Pres fugemassen helt ind i bunden af revnen, og glat efter med en lille våd svamp.

6. Tjek om vinduets kit skal udskiftes

Er vinduernes ruder sat i med kit, skal dette gås efter og eventuelt skiftes, hvis det er hårdt og krakeleret. Mindre revner og huller kan repareres med en speciel fugemasse. Slib slutteligt træet i hele vinduet med fint sandpapir.

7. Træets ømme punkter skal beskyttes

Er glaslisterne begyndt at rådne, eller slutter pakningerne ikke tæt, så der løber vand ned i bundrammen, rådner dit vindue i løbet af få år. Derfor skal dårlige lister skiftes. Sørg for, at de nye lister er af godt, holdbart træ, evt. teak, der kan holde i mange år. Udskift evt. den nederste – mest udsatte – med en aluminiumsliste.

8. Mal på en varm dag

Det er vigtigt at male i en periode med tørre dage. Hvis dine vinduer har en håndterlig størrelse, er det godt at lægge dem på bukke, mens du sliber og maler. Lav et sted, hvor de kan stå og tørre, men pas på, det ikke støver på dem. Hvis dørene er for besværlige at afmontere, må du male dem på stedet.

Mal to gange

Mal i to lag og matslib mellem lagene, men følg forhandlerens anvisninger. Brug en god pensel. Runde og ovale pensler kan indeholde mest maling, så skal du ikke dyppe så tit. Suppler eventuelt med en lille malerrulle til karme og døre. 

Mest læste artikler