Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan være. Størstedelen af støjen trænger ind i huset via ruderne og gennem utætheder i vinduernes konstruktion, men der er flere måder, at løse problemet på.


Lyddæmpende vinduer giver ro inde i huset

Støj er et miljøproblem, og enhver, der har boet tæt på en jernbane, trafikeret vej eller anden støjkilde, ved, hvor generende det kan være.

Størstedelen af støjen trænger ind i huset via ruderne og gennem utætheder i vinduernes konstruktion, men der er flere måder, at løse problemet på.


Ingen larm fra naboens motorsav giver ro til en hyggestund.

Termovinduer med lyddæmpende egenskaber
Er du generet af støj udefra kan løsningen være at skifte til termovinduer med ekstra lyddæmpende egenskaber, eller bruge løsningen med koblede vinduer eller eftermontering af forsatsvinduer kan være et effektivt værn mod støjen.

Støjen trænger ind gennem selve ruden
Da det især er gennem selve ruden, at støjen trænger ind. En almindelig termorude er som regel opbygget af to lag 4 mm glas med 15 mm afstand, som har en støjdæmpende virkning på ca. 31 decibel (dB). Til sammenligning er støjniveauet 10 m fra en stærkt trafikeret hovedvej i omegnen af 75 dB.


Der findes flere slags støj
Overvejer du lyddæmpende vinduer, er det en god idé at få dig en snak med leverandøren eller en uafhængig rådgiver om, hvad det er for en slags støj, der generer dig. De fleste lyddæmpende ruder er bedst til at stoppe støj fra hurtigkørende trafik og almindelig støj og tale fra vejen, men hvis det fx er bytrafik eller andre dybe lyde, der er problemet, skal der tages højde for det.

Jo tykkere glas – jo færre svingninger

Øger man glassets tykkelse, bliver ruden tungere og er derfor ikke så nem at sætte i svingninger. Endnu bedre effekt fås ved at lime to lag glas sammen (laminere). Bruger man fx 8,8 mm lamineret glas til det ene glas i termoruden og 4 mm til det andet, vil glassene svinge i hver sin takt, og det giver en yderligere reduktion af lyden på 8-10 dB, hvilket i praksis svarer til en halvering af støjen.

Læs mere på næste side bl.a. om dobbeltsikrede fortsatsvinduer.

Afstanden mellem glaslagene gar også betydning
Ud over forskellig tykkelse på glassene giver større afstand mellem glaslagene også større lyddæmpning. Udformningen af karm, ramme og fuger har også betydning for, hvor lydisolerende vinduet er. Ved fx koblede vinduer er der typisk et lag glas udvendigt, et lag lamineret på den indvendige side. Ønskes endnu kraftigere støjdæmpning, benyttes tre lag glas i konstruktionen.

Tungere ruder kræver kraftigere vinduesrammer


Vælger du at få nye vinduer med ekstra lyddæmpning, skal du tænke på, at de tungere ruder kræver kraftigere vinduesrammer i forhold til husets eksisterende vinduer, og det kan godt ændre husets fremtoning rent arkitektonisk, især på ældre huse.

En kraftig rude sikrer også mod indbrud
Omvendt vil et vindue med kraftigt eller lamineret glas i højere grad sikre dig mod indbrud og hærværk, da især det laminerede glas er meget stærkere end almindeligt glas.

Forsatsvinduer er en effektiv løsning på støj
Stor afstand mellem glassene i ruden øger lyddæmpningen, og derfor er forsatsvinduer en særdeles effektiv løsning, der kan eftermonteres på de eksisterende vinduer, uden at det ændrer synderligt på husets udseende.

Vælg evt. dobbeltglas til forsatsvinduet

Også her kan man bruge forskellige typer ruder, og et forsatsvindue med dobbelt lag glas vil selvfølgelig give en bedre støjdæmpning og varmeisolering end ét med et enkelt lag glas.

Af Jan Pasternak, 503

Mest læste artikler