Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i varmeregnskabet, også selv om man ikke indregner sommerperioden.


Holder varmen inde
Forklaringen er, at ruderne lader solens varme stråler slippe ind i huset, så de medvirker aktivt til at varme huset op. Samtidig er energiruderne konstrueret så isolerende, at de ikke lader varmen slippe ud igen; og så bliver der plus i varmeregnskabet.

foto: Jydsk VindueskompagniStore vinduer giver varme
Mens man før i tiden byggede huse med små vinduer for at holde på varmen, er princippet i dag, at 0-energihuse bliver bygget med store vinduespartier imod syd, så solens stråler kan benyttes som en aktiv del af opvarmningen.

Forskellige ruder
Vinduer imod øst og vest vil også kunne bidrage til husets opvarmning, når solen rammer dem morgen og sen eftermiddag, så her skal de samme ruder i, som imod syd. Vinduer mod nord får derimod så lidt sollys, at de ikke kan medvirke til opvarmningen. Her skal derfor en anden type ruder i – der isolerer mest muligt imod varmetab.


Afskærmning til sommer
Nu er det jo kun i fyringssæsonen, at vi er glade for solens varme stråler ind i stuen. Om sommeren vil et stort glasparti imod syd hurtigt give overophedning. Afkøling er en miljømæssig rigtig dårlig idé – så derfor er det vigtigt at få installeret god afskærmning i samme omgang, som de store vinduer bliver sat i. Her er der flere muligheder.

På næste side kan du læse mere om solafskærmning, og hvor meget du kan spare ved at skifte termoruderne ud med energiruder.#br


Udhæng skygger
Er der tale om et nyt hus eller en større ombygning, vil der ofte være mulighed for at etablere et større udhæng eller andre konstruktioner, der kan give skygge om sommeren, når solen står højt – og samtidig kan lukke solens varme ind om vinteren, når solen står lavt.

Foto: ScanglasPersienner og skærme
En anden løsning er at købe ruder, hvor der imellem termorudens glas er indbygget solafskærmning – enten som persienner, plisségardiner eller som rullegardin i ‘screendug’. Afskærmningen findes i materialer, der er perforeret, så det fortsat er muligt at kigge ud. I fyringssæsonen kan solafskærmningen desuden køres for om natten og dermed bidrage til isolering af vinduespartiet.

Så meget kan du spare
En gammeldags termorude vil typisk afgive 113 kilowatt-time varme pr. m2 på en fyringssæson. Nyere termoruder har mindre varmetab. Ofte koster én kilowatt-time varme 1,5 kroner, så den dårligste termorude giver et årligt tab på ca. 170 kroner pr. m2.

Trelags energiruder
Tilsvarende vil de bedste trelags energiruder kunne bidrage med ca. 60 kilowatt-time pr. m2 rude pr. sæson. Det svarer til et plus på 90 kroner. Dermed en total besparelse på 260 kroner pr. m2 de næste 20-30 år.

Besparelse i kroner og ører
I et parcelhus på 140 m2 vil der som tommelfingerregel være 30 m2 glas, og er ruderne af ældre dato, vil en udskiftning kunne bidrage med mange tusinde kroner på varmeregnskabet. Prisen for trelags energiruder vil være ca. 4 gange dyrere end almindelige, men et lille regnestykke viser, at ruderne hurtigt vil spare sig hjem.

Vinduer giver gulvplads
Mens en superisoleret mur, der lever op til det nye bygningsreglement ‘stjæler’ mellem 40 og 50 cm af husets areal, fylder et vinduesparti kun ca. 15 cm. Så med et stort vinduesparti får du både tilskud til varmeregnskabet og ekstra kvadratmeter i huset.

Ingen kuldenedfald
Kuldenedfald er den kolde træk, du oplever tæt på en almindelig termorude, når det er koldt udenfor. Men da temperaturen på indersiden af energiruder er væsentligt højere end på andre slags ruder, er her ingen kuldenedfald. Derfor vil energiruder give en god rumkomfort og vil fx betyde, at radiatorer – der ellers sættes under vinduerne netop for at modvirke kuldenedfaldet – ikke længere behøver at placeres under vinduerne.

Mest læste artikler