Vælger du energi-rigtig glas, er det slut med kuldenedfald fra ruderne, der opleves som træk og kold luft, når du sidder tæt på vinduerne i koldt vejr.
Vælger du energi-rigtig glas, er det slut med kuldenedfald fra ruderne, der opleves som træk og kold luft, når du sidder tæt på vinduerne i koldt vejr. Foto: Velfac

Energirigtig glas i vinduer holder varmen indendøre

Vinduer og døre

Der er mange penge at spare ved at skifte gamle vinduer ud med nye, der har energirigtigt glas. Mens en gammeldags termorude lader en stor del af stuevarmen slippe ud i det fri, holder en rude med energiglas på varmen.


Vinduer med energiglas har to gode egenskaber
Dels er mellemrummet imellem glassene fyldt med isolerende gas, der isolerer mere end den luft, der er i termoruder. Dels har glasset fået en særlig usynlig belægning, der reflekterer varmen tilbage i stuen. Det betyder, at en energirude lukker mere af den gratis varme fra solen ind i stuen, end der slipper ud som varmetab.

Merprisen på energiruder er sparet på tre år

Om sommeren vil energiruden forhindre strålevarme fra opvarmede mure, sten og fliser udefra i at komme ind, så du får det lidt køligere i sommervarmen. Energiruder er noget dyrere i anskaffelse end gammeldags termoruder – men som tommelfingerregel har de sparet sig selv hjem på tre år.

Karme og sprosser er også energimærket
Men det er ikke kun selve ruderne, der kan være energirigtige. Har du planer om at holde på varmen, er det en god idé at se efter vinduer, hvor hele vinduet – altså ramme, karme og sprosser – er energimærket som et samlet produkt.

Små ruder giver mere varmetab end store
Generelt giver små ruder med mange sprosser mere varmetab end store ruder. Forklaringen er, at der altid er større varmetab i det, der hedder randzonen; der hvor rudens kant møder vinduets ramme. Når ruderne er små, som fx i bondehusvinduer, er randzonen forholdsmæssigt større end ved et vindue med én stor rude.

Energisprosser er limet på selve ruden
Varmetabet kan imødegås med energisprosser, hvor sprosserne er limet uden på ruden. Denne konstruktion betyder også, at sprosserne kan være smalle ligesom i de originale gamle vinduer med enkeltglas. Vær opmærksom på, at der kan være forbud imod energisprosser i lokalplanen.

Dug på energirude er et dårligt tegn
Hvis der opstår udvendig dug på en energirude, er det ikke et negativt tegn. Udvendig dug opstår, fordi den udvendige overfladetemperatur på glasset er lav, fordi ruden er velisolerende. Udvendig kondens forsvinder normalt hurtigt, når solen kommer frem og varmer glasset op.

Forskellen på termorude og energirude
En gammeldags termorude er “luftfyldt”. Den lader solens varme slippe ind, men samtidig lader den også en stor del af varmen indefra komme ud. En energirude lader solens varme slippe ind og sørger for, at varmen bliver indenfor. Energiruden reflekterer ganske enkelt rumvarmen, så den holdes inde i dine stuer.

14 marts 2008
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Skal vinduerne skiftes

Vinduer og døre Det er et stort – og kostbart – projekt at få nye vinduer i hele huset. Og der dukker mange spørgsmål op undervejs. Her er nogle af de...

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Vinduer og døre Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal...

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud. Derimod godkender forsikringen produkter, du kan bruge til at sikre dit hjem, og de godkendte produkter er et godt kort på hånden, når du forhandler pris på dine forsikringer.

Denne artikel er sponsoreret

Vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre Når du skal have nye vinduer, skal du tage stilling til materialer, farver, kvalitet og udformning. Og ikke mindst, hvordan planlægning og...

Køb de rigtige energiruder og isolér huset bedre

Vinduer og døre Udskifter du vinduer, kan du spare på varmeregningen – eller måske bare ved at skifte ruderne. Moderne energiruder isolerer næsten tre...

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Forsatsvinduer er en god inverstering til ældre vinduer

Vinduer og døre Hvis du bor i et ældre hus, har det oprindeligt været udstyret med vinduer med et enkelt lag glas, som isolerer meget dårligt. Ofte er de...

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Vinduer og døre Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...

Nye vinduer - sådan vælger du det rette materiale

Vinduer og døre Køb af nye vinduer kræver forskellige overvejelser. Der er forskel på pris, stil og mængden af vedligeholdelse. Vi har set nærmere på pris, holdbarhed, udseende, stil og vedligeholdelse for træ/alu vinduer, mahogni-vinduer, plastvinduer og trævinduer.

Mal vinduer mens de er pæne, så holder de længere

Vinduer og døre Sollys og temperatursvingninger nedbryder malingen – særligt syd- og vestvendte vinduer er udsatte. Derfor er det en god idé at give trævind...

Vinduer af høj kvalitet

Vinduer og døre Skal du udskifte vinduer, så se dig for, inden du vælger nye. Trækvaliteten er afgørende for vinduets holdbarhed.

Sådan vedligeholder du plast, aluminium og mahogni

Vinduer og døre Pulverlakerede vinduer og dørpartier af aluminium kan holde i rigtig mange år selv uden vedligeholdelse. Og plastic er i princippet vedligeholdelsesfrit. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke kan betale sig at gøre noget ved vinduer og døre i ny og næ.  

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Vinduer og døre Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

Vinduer med ny stil

Vinduer og døre Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.