Duggede ruder - godt eller skidt?

Vinduer og døre

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger, og hvornår det er skadeligt.

Foto: iStock

Duggede ruder

Duggede ruder er et velkendt problem for mange husejere, når vi kommer til efterårs- og vintermånederne. Men det kan faktisk være en hjælp for dig - det fortæller dig nemlig, at noget er galt, og så har du mulighed for at rette op på det, før skaden er sket. 

Dug på ydersiden af ruderne

- Mange af vores privatkunder er skuffede over den dug, der kan opstå på energiglasvinduer med lav U-værdi. Når de har investeret i lavenergivinduerne og fået dem installeret, så kan de ikke se ud af vinduerne på efterårsaftenerne, fortæller Peter Bratt, skadespecialist hos det svenske Länsförsäkringar.

Hvad er årsagen?

Kondens kan opstå på ydersiden af velisolerede vinduer, når glassets overfladetemperatur er lavere end udetemperaturen og dugpunktet. Det sker oftest på skyfri efterårsnætter, når luften udenfor har høj luftfugtighed. Husets udseende og dets omgivelser spiller også ind, siger SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitut.

Problemet opstår, når man sætter lavenergivinduer i gamle huse, hvor varmen siver ud. Det kan få konsekvenser, hvis man sætter for tætte vinduer uden spalteventiler i et hus med naturligt træk, siger Peter Bratt.

Bør jeg gøre noget ved det?

Selvom det er irriterende, er den udvendige kondens et tegn på, at vinduet er godt isoleret og har en lav U-værdi. Dog føler mange husejere, at de ikke er blevet informeret om problemet af vinduesproducenterne.

- De tror, at der er noget galt, men vinduerne tager normalt ikke skade af det. Hvis der er meget dug, kan det medføre flager på trærammen og fugt kan snige sig ind, men vinduer er trods alt lavet til at kunne klare udvendig regn, siger Peter Bratt.

Læs også: Sådan vedligeholder du plast, aluminium og mahogni

En måde at komme rundt om problemet er ikke at vælge nye vinduer med meget lav U-værdi, rådgiver han. - Hvis du vælger et vindue, der har lidt højere U-værdi, gør det stadig en forskel for miljøet.

Dug på indersiden af ruden

Værre er det med dug på indersiden af vinduet og mellem glasset. Det forkorter ofte vinduets levetid, da mug og råd kan opstå i de dele, der er lavet af træ. 

Hvad er årsagen?

Duggen opstår oftest om vinteren og skyldes dårlig ventilation eller høj luftfugtighed - eller en kombination af begge.

Kombinationen af tykke mure og dybe, indvendige affasninger gør det vanskeligt for varmen fra radiatoren at nå vinduesglasset. Selv tætte vindueskarme uden udluftningshuller kan gøre det værre.

Bør jeg gøre noget ved det?

Tag et kig på bygningens ventilation - kan den forbedres? Er luftfugtigheden for høj? Træk gardinerne fra, placer varmelegemer under vinduerne og overvej, at planter i vinduet også kan hæmme ventilationen. Det kan også være, at vinduet er tætnet på en måde, der giver dårlig ventilation.

Læs også: 9 geniale tricks med salt

Dug mellem ruderne

Hvad er årsagen?

Ifølge SP er grunden til, at der dannes kondens mellem ruderne, ofte en konstruktionsfejl, enten i vinduet, byggeriet eller bygningens ventilationssystem. Tætningen mellem karm og ramme kan være dårlig i kombination med overtryk i rummet, eller der kan være fugt i rammen - sidstnævnte kan du se i solskinsvejr.

Fugten fordamper fra den fugtige vindueskarm i luften mellem karmene, og når solen forsvinder, køles luften ned i mellemrummet, og derved dannes der kondens på indersiden af glasset.

Problemet er ifølge SP også almindeligt i vinduer med forbundne karme, hvor luften udefra ikke kan cirkulere nok mellem ruderne. Her bliver fugten mellem ruderne ikke luftet ud, og der dannes kondens på glasset.

Bør jeg gøre noget ved det?

Ja - kondens kan nemlig blive længe på glasset, og det kan give skader og resultere i råd i vindueskarmen. Start med at kontrollere, at udluftningen virker og kontakt ellers vinduesproducenten, hvis du har brug for mere detaljeret rådgivning.

Ny type vinduer kan forebygge dug

- Den gode nyhed for boligejere, der gerne vil komme problemet til livs, er, at der er findes nyt, kondensfrit glas, som er tilgængeligt hos mange vinduesleverandører. Disse glas forebygger i højere grad dug og er lavenergivinduer, som er belagt med et metallag, der sikrer, at det ydre glas varmes op, siger Peter Bratt. 

Læs også: Vinduespudsning uden striber – sådan gør du

10 oktober 2016
0

Sådan reparerer du skader på vinduer af træ

Vinduer er udsat for vejr og vind. Derfor opstår der let skader i trævinduer. Her er 4 gode råd til, hvordan du selv kan reparere de mest...

0

3 brandvarme nyheder om vinduer

Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

0

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal...

0

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

0

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

0

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

0

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

0

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

0

Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Større og mindre utætheder på vinduer kan reparares. Der findes en midlertidig løsning med isoleringsbånd og en holdbar løsning med tætnings...

0

Skift til lavenergivinduer – når du vil have lys og varme

Vinduet er den bygningsdel i husets klimaskærm – ydervæggene, taget og gulvet – som holder dårligst på varmen om vinteren. Energimæssigt...

0

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx...

0

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

0

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

0

Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.

0

Det er ikke svært at få lavet nyt ovenlys i hele dit hus

Nærhed til naturen, frisk luft og ikke mindst lys er gavnligt for livskvaliteten. Men mange af de lidt ældre huse har et ret lille vinduesar...