Duggede ruder – godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger, og hvornår det er skadeligt.

Duggede ruder

Duggede ruder er et velkendt problem for mange husejere, når vi kommer til efterårs- og vintermånederne. Men det kan faktisk være en hjælp for dig – det fortæller dig nemlig, at noget er galt, og så har du mulighed for at rette op på det, før skaden er sket. 

Dug på ydersiden af ruderne

“Mange af vores privatkunder er skuffede over den dug, der kan opstå på energiglasvinduer med lav U-værdi. Når de har investeret i lavenergivinduerne og fået dem installeret, så kan de ikke se ud af vinduerne på efterårsaftenerne”, fortæller Peter Bratt, skadespecialist hos det svenske Länsförsäkringar.

Hvad er årsagen?

Kondens kan opstå på ydersiden af velisolerede vinduer, når glassets overfladetemperatur er lavere end udetemperaturen og dugpunktet. Det sker oftest på skyfri efterårsnætter, når luften udenfor har høj luftfugtighed. Husets udseende og dets omgivelser spiller også ind, siger SP Sveriges Tekniske Forskningsinstitut.

Problemet opstår, når man sætter lavenergivinduer i gamle huse, hvor varmen siver ud. Det kan få konsekvenser, hvis man sætter for tætte vinduer uden spalteventiler i et hus med naturligt træk, siger Peter Bratt.

Bør jeg gøre noget ved det?

Selvom det er irriterende, er den udvendige kondens et tegn på, at vinduet er godt isoleret og har en lav U-værdi. Dog føler mange husejere, at de ikke er blevet informeret om problemet af vinduesproducenterne.

“De tror, at der er noget galt, men vinduerne tager normalt ikke skade af det. Hvis der er meget dug, kan det medføre flager på trærammen og fugt kan snige sig ind, men vinduer er trods alt lavet til at kunne klare udvendig regn”, siger Peter Bratt.

Dug på indersiden af ruden

Værre er det med dug på indersiden af vinduet og mellem glasset. Det forkorter ofte vinduets levetid, da mug og råd kan opstå i de dele, der er lavet af træ. 

Hvad er årsagen?

Duggen opstår oftest om vinteren og skyldes dårlig ventilation eller høj luftfugtighed – eller en kombination af begge.

Kombinationen af tykke mure og dybe, indvendige affasninger gør det vanskeligt for varmen fra radiatoren at nå vinduesglasset. Selv tætte vindueskarme uden udluftningshuller kan gøre det værre.

Bør jeg gøre noget ved det?

Tag et kig på bygningens ventilation – kan den forbedres? Er luftfugtigheden for høj? Træk gardinerne fra, placer varmelegemer under vinduerne, og vær opmærksom på, at planter i vinduet også kan hæmme ventilationen. Det kan også være, at vinduet er tætnet på en måde, der giver dårlig ventilation.

Dug mellem ruderne

Hvad er årsagen?

Ifølge SP er grunden til, at der dannes kondens mellem ruderne, ofte en konstruktionsfejl, enten i vinduet, byggeriet eller bygningens ventilationssystem. Tætningen mellem karm og ramme kan være dårlig i kombination med overtryk i rummet, eller der kan være fugt i rammen – sidstnævnte kan du se i solskinsvejr.

Fugten fordamper fra den fugtige vindueskarm i luften mellem karmene, og når solen forsvinder, køles luften ned i mellemrummet, og derved dannes der kondens på indersiden af glasset.

Problemet er ifølge SP også almindeligt i vinduer med forbundne karme, hvor luften udefra ikke kan cirkulere nok mellem ruderne. Her bliver fugten mellem ruderne ikke luftet ud, og der dannes kondens på glasset.

Bør jeg gøre noget ved det?

Ja – kondens kan nemlig blive længe på glasset, og det kan give skader og resultere i råd i vindueskarmen. Start med at kontrollere, at udluftningen virker og kontakt ellers vinduesproducenten, hvis du har brug for mere detaljeret rådgivning.

Ny type vinduer kan forebygge dug

Den gode nyhed for boligejere, der gerne vil komme problemet fuldstændig til livs, er, at der findes såkaldt antikondens glas. Glasset er specialbehandlet og minimerer dug.

Læs også: Vinduesglas: Disse 9 glastyper kan du vælge til dine vinduer

Ajourført september 2023

Mest læste artikler