Det er ikke svært at få lavet nyt ovenlys i hele dit hus

Vinduer og døre
Nærhed til naturen, frisk luft og ikke mindst lys er gavnligt for livskvaliteten. Men mange af de lidt ældre huse har et ret lille vinduesareal. Men det er der råd for. Både i huset er det rent faktisk en overskuelig proces at få indbygget ovenlys, uanset hus- og tagtype.
Det er ikke svært at få lavet nyt
ovenlys i hele dit hus

Ovenlys i soveværelset giver mulighed for at kigge stjerner en klar nat og se solen fra morgenstunden.


Ovenlys er oplagt i alle husets værelser
Det er indlysende, at opholdsrum som stue og spisekøkken har glæde af ovenlys, men også soveværelserne kan forsynes med ovenlys. Rullegardiner, evt. elektriske, kan skærme af for lyset, når der skal soves. Tænk også ovenlys i badeværelset – et ofte overset rum, som med en lille investering kan blive et hyggeligere sted at opholde sig.

Tænk på huseets udseende, når du vælger vinduerne
Når du planlægger din ovenlysløsning, skal fokus selvfølgelig være på, hvordan du bringer mest lys ind i de mørke hjørner. Men vinduerne vil også påvirke husets udseende, så det er vigtigt ikke at slå husets arkitektur i stykker med en løsning, der ser fremmedartet ud. Vær opmærksom på, at jo større hældning taget har, jo mere synlige vil vinduerne være.

Tage med lav hældning kan også få ovenlys

Ovenlysvinduer fås i mange størrelser, så det er muligt at tilpasse løsningen til husets størrelse – til mindre huse kan det fx være mere harmonisk med flere små vinduer frem for nogle enkelte store. Tage med lav hældning kan også få ovenlys. Enten i form af plastbobler, der indbygges direkte i taget, eller med almindelige ovenlysvinduer, der bygges ind i en såkaldt pultinddækning, en lille påbygning, der sikrer, at vinduet sidder med hældning.

Forkert montering af vinduet kan ødelægge taget
Taget er den mest udsatte flade på huset, og forkert montage kan medføre utætheder mellem tagdækning og vindue, således at regnvand kan trænge ind og forårsage råd og svamp i konstruktionerne. Lad derfor en tømrer om at udføre arbejdet, han vil også kunne give gode råd om, hvilken løsning der egner sig til huset. Få en snak med tømreren om mulighederne, og få et fast tilbud på den løsning, I bliver enige om.


Af Jan Pasternak, 505

1. juni 2005
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Vinduer og døre Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Duggede ruder - godt eller skidt?

Vinduer og døre I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Vinduer og døre Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

3 brandvarme nyheder om vinduer

Vinduer og døre Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

Flere vinduer giver størst gevinst

Vinduer og døre Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Vinduer og døre Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Vinduer og døre Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Vinduer og døre Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

Tips til vinduespudsningen - få rene vinduer uden striber

Vinduer og døre Få rene ruder uden striber. For at lykkes med vinduespudsningen skal du både bruge de rigtige redskaber og den rigtige teknik. Følg vores...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Vinduer og døre Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Du kan selv sikre dit hus mod indbrudstyve

Vinduer og døre Vil du gøre en indsats for at indbrudssikre dit hjem, er der nogle helt grundlæggende råd, som er gode at følge. Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at huset kun er så sikkert som det “svageste led” – det nytter ikke noget at sætte tre låse på hoveddøren, hvis terrassedøren eller kælderdøren er gammel og mør.

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud....

Vinduernes abc – vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre I de fleste huse udgør vinduerne omkring 20-22 pct. af facaden. Et vindue har mange indeklimamæssige funktioner. Det skal bringe lys ind i...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.