13 gode tips til dine vinduer

Vinduer og døre

Vi har samlet 13 gode råd fra håndværkerne, når du skal montere og renovere dine vinduer. Læs bl.a. om materialevalg, ventilation og opmåling.

Foto: Gør Det Selv

1. Træ, aluminium eller plast?

Trævinduer opfattes generelt som værende af træ helt igennem, malet ind- og udvendigt. Trævinduer er det klassiske valg, som kræver vedligehold med maling udvendigt. Træ-/aluminiumsvinduer er trævinduer med en klimaskærm af aluminium udvendigt. Klimaskærmen reducerer vedligeholdet, fordi aluminium ikke brydes ned af sol og vand på samme måde som malet træværk. Aluminiumsvinduet kan males. Plastvinduer er bygget op af plastprofiler forstærket med stål. Plastvinduet skal blot rengøres fra tid til anden.

2. Tjek de nye vinduer først

Før du kasserer de gamle vinduer, skal du tjekke målene på de nye vinduer en ekstra gang. Tjek, at højde og bredde passer til vinduesåbningen, og at der er plads til fugen. Det er surt at stå med et åbent hul i huset og et vindue, som ikke passer – faktisk er det ikke helt ualmindeligt, at der måles forkert op. Og fabrikken kan jo også lave fejl.

3. Malede døre og vinduer holder

Det betaler sig altid at bestille nye vinduer og døre, som er færdigmalede fra fabrikken. Arbejdet gøres under under optimale forhold, før glasset sættes i, og før beslagene monteres. Det får den malede overflade til at holde længere med en pænere overflade, end du kan opnå med en pensel. Derfor er færdigmalede vinduer klart den bedste løsning.

4. Tætte samlinger

Perfekt vinklede snit er en forudsætning for flotte og tætte samlinger på vinduet. Men den sidste finish sikrer du således: Fæstn listen i den ene side – eventuelt den nederste, hvis du ikke har en karm. Mål og skær den øverste del til, og fæstn den med et søm i enden,som vender mod den første side. Sav den sidste side til, og fæstn den med et søm nederst. Nu kan samlingerne justeres, før de fæstnes endeligt.

Læs også:

Et regnly over hoveddøren bekytter dig og dine gæster

Hvem kender ikke dét at stå og fumle med nøglen til hoveddøren, mens regnen siler ned ad nakken? Det kan du undgå med et såkaldt regnly,...5. Lad leverandøren måle

Når du ska indhente tilbud og bestille vinduer og døre, er det en god idé at lade leverandøren måle op. På den måde sikrer du dig mod eventuelle fejl i opmålingen, som resulterer i vinduer eller døre, som ikke passer. Det er nu leverandørens ansvar. Kontrollér ordrebekræftelsen, og tjek, at antal, typer og lignende stemmer med det, du har aftalt.

6. Puder er bedre end kiler

Karmen til døren eller vinduet skal være i vater. Det kan du sikre med kiler, som du lægger under karmen. Men en enklere metode er såkaldte “winbag”. Det er små firkantede poser med en pumpe på, så de kan pumpes
op eller tømmes, til karmen er i vater.

7. Karmskruer fikserer rammen

Karmskruer, eller monteringsskruer som de også kaldes, er udviklet til montering af døre og vinduer. Skruen er let at kende på de høje og skarpe vindinger og det lille hoved, som let kan dækkes af spartel. Skruerne fikserer karmen i en given afstand uden at trække karmen skæv. Skruerne skal bruges uden skiver, men med forboring i træ- eller murværk.

8. Vurdér energiruder

Skal du skifte termoruder ud med energiruder? Nej, umiddelbart står investeringen ikke helt mål med besparelsen i fyringsudgifter. Men en moderne energi­rude er værd at overveje, hvis termoruden SKAL skiftes pga. dårlig funktion. Merprisen på en energirude er nemlig ganske hurtigt tjent ind.

Læs også:

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for,...

9. Hængselsiden først

Når du skal montere en dør eller et sidehængt vindue, skal du begynde med at skrue karmen fast i hængselsiden. Ret karmen ind, så hængselsiden står lodret i begge retninger. Fæstn karmen, og hæng døren eller vinduesrammen på. Ret karmen ind efter dørbladet eller vinduesrammen. Fæstn den i modsat side.

10. Mal træet – ikke gummilisten

På et moderne vindue er det vanskeligt at afdække ruden.Som regel består overgangen fra rammer, glaslister og sprosser til ruden af en gummiliste, som malertapen ikke vil fæstne på. Og gummilisten skal helst ikke males, for malingen gør den stiv, og ufleksibel, og det ser heller ikke pænt ud. Mal i stedet ud mod gummilisten med en rolig hånd, eller hold en spartel mellem træet og gummiet, når du maler.

11. Hvis du selv måler op

Når du bestiller en dør eller et vindue, skal det være på karmmål, altså bredden og højden fra yderkant til yderkant af karmen eller bundstykket. Karmmålet finder du ved at måle størrelsen på den gamle karm. Er det et nyt vindue, skal du tage falsmålet (hullet,hvor døren eller vinduet skal monteres) og trække 25 mm fra i både højde og bredde.Hvis du bestiller en dør med et aluminiumsbundstykke, så husk at tage højde for, at det ikke er så højt som et bundstykke af træ og derfor ofte skal klodses højere op.

Når du bestiller vinduer, skal du være opmærksom på, at de fleste leverandører opfatter det første mål som bredden og det andet som højden. Men spørg dig for, når du bestiller. Du skal oplyse leverandøren, om en dør skal være indadgående eller udadgående, og om den skal være højre- eller venstrehængslet.

12. Blød overgang til en glat overflade

Med et tips fra maleren kan du male en perfekt overflade: Når grundingen er tør, blander du 40 % grunder og 60 % topmaling til en mellemblanding med en overflade, der ligger så tæt op ad det færdige resultatet, så du bare skal stryge en gang med topmalingen.

Læs også:

Sådan får du bløde og luftige håndklæder

Med disse 3 enkle tricks kan du sikre dig, at dine håndklæder altid er bløde, lækre og luftige.

13. Husk ventilation

Efterhånden som vi renoverer vores bolig med dampspærre og ekstra isolering, bliver de tættere og tættere. Når du bestiller nye vinduer, bør du tænke på indbyggede luftventiler som erstatning for den naturlige ventilation, som en moderne bolig mangler.

 

Styr på begreberne

Falsmål: Længden og bredden på åbningen til en rude i en dørs eller vindues falsside. Skal være 25-30 mm større end karmmålet.

Karmmål: Vinduets eller dørens totale bredde og højde, målt fra ydersiden af karmen, fra side til side og fra top til bund.

Koblede vinduer: Vinduer konstrueret med to lag glas i hver sin ramme. Rammerne er koblet sammen og hængslet, så de kan åbnes og rengøres.

Forsatsvindue: En ekstra rude sat op for at skærme ekstra mod træk og støj.

1. maj 2014
Mere om Vinduer og døre

Døren binder: sådan reparerer du den

Vinduer og døre Der er ingen grund til at finde sig i en dør, der binder. Der er mange enkle greb, der kan rette døren op: dørringe, høvling, hængselsvrider - ja, selv en læbestift.

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Vinduer og døre Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

Duggede ruder - godt eller skidt?

Vinduer og døre I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Vinduer og døre Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

3 brandvarme nyheder om vinduer

Vinduer og døre Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

Flere vinduer giver størst gevinst

Vinduer og døre Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

Genbrug dine gamle vinduer

Vinduer og døre Dine gamle vinduer, som du måske tænkte skulle på genbrugspladsen, kan sagtens få nyt liv – det handler blot om at være kreativ.

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Vinduer og døre Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Vinduer og døre Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

Video: Undgå svamp og fugt omkring vinduerne

Vinduer og døre Fugt og kondensvand omkring vinduerne kan give svamp, hvilket ikke er godt - hverken for indeklimaet eller vinduet.

Tips til vinduespudsningen - få rene vinduer uden striber

Vinduer og døre Få rene ruder uden striber. For at lykkes med vinduespudsningen skal du både bruge de rigtige redskaber og den rigtige teknik. Følg vores...

Energiruder udnytter solens stråler til at varme huset op

Vinduer og døre Med de nyeste typer superisolerende energiruder, giver husets vinduer ikke længere varmetab - tværtimod. Arealerne med vinduer giver plus i...

Du kan selv sikre dit hus mod indbrudstyve

Vinduer og døre Vil du gøre en indsats for at indbrudssikre dit hjem, er der nogle helt grundlæggende råd, som er gode at følge. Det er i den forbindelse vigtigt at huske på, at huset kun er så sikkert som det “svageste led” – det nytter ikke noget at sætte tre låse på hoveddøren, hvis terrassedøren eller kælderdøren er gammel og mør.

Sikre vinduer holder indbrudstyven ude

Vinduer og døre Dit hus skal være forsvarligt aflåst, men forsikringsselskaberne stiller ikke særlige krav til, hvordan du sikrer dit hus imod indbrud....

Vinduernes abc – vælg de rigtige vinduer til dit hus

Vinduer og døre I de fleste huse udgør vinduerne omkring 20-22 pct. af facaden. Et vindue har mange indeklimamæssige funktioner. Det skal bringe lys ind i...