10 råd før du køber nye vinduer

Vinduer og døre

Skal du have nye vinduer? Så er der mange ting, du skal sætte dig ind i: energimærkning, DVV mærkning, ventilationsåbning, bygningsreglement. Læs vores 10 gode råd, så du kan finde de vinduer, der passer til dig.

Foto: Storke

1. Undgå kuldenedfald

Hvis du ønsker at reducere din boligs energiforbrug, vil en 3-lagsrude med to luftrum give det bedste resultat. Et 3-lagsvindue modvirker ”kuldenedfald”, dvs. den kulde, der føles som fodtræk ved store ruder, fordi kulden fra vinduet skubber varmen op i lokalet. 3-lagsvinduet isolerer rigtig godt, og det øger komforten i et rum markant.

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo dyrere opvarmning, man har, jo mere får du ud af at montere 3-lagsvinduer.

2. Varme kanter og lune karme

Termoruder med varm kant: En almindelig termorude har som oftest en afstandsprofil lavet af aluminium, der er en kuldebro, fordi den er i direkte kontakt med både det udvendige og det indvendige glas.

På termoruder med varme kanter er afstandsprofilen, der forbinder glaslagene, af isolerende materiale.

Isolerende karme og rammer: Her er karme og rammer af isolerende materialer, ofte i en sandwich-konstruktion med isoleringsmateriale i midten og et vedligeholdelsesfrit materiale yderst.

Læs også: Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

3. Træ og træ/alu

Træ: Et trævindue med træ både ud- og indvendigt er for mange det mest naturlige valg.
Vinduer i træ kan holde sig sunde og smukke i rigtig mange år, hvis du behandler dem regelmæssigt.

Træ er et levende materiale, solen udtørrer træet og regnen udfordrer malingen, så for at bevare træets smukke udseende og spændstige struktur anbefales det, at du tjekker dine trævinduer en gang om året, for eksempel hvert forår, for at se, om de trænger til en tur med malerpenslen, eller om de kan vente til næste år.

Træ/alu: Træ/alu vinduer er moderne i deres udtryk og praktiske i brug. Indvendig ligner de fuldstændig et almindeligt trævindue, men udvendig har de en hårdfør klimaskærm af aluminium, der er stort set vedligeholdelsesfri. Træ/alu løsningen er en smule dyrere end træ, men til gengæld er de billigere i vedligeholdelse (du sparer løbende omkostninger til maling, pensler, stiger, stillads osv.) Træ/alu vinduer er i de senere år blevet populære, fordi aluminium som klimaskærm sikrer minimal vedligeholdelse, og fordi materialekombinationen gør det muligt at bevare træudseendet indvendigt.

4. Vindueskrav i Bygningsreglementet

Bygningsreglement 2010 stiller krav om, at man bruger vinduer, der svarer til energimærke C, både når man udskifter et enkelt vindue og når man udskifter vinduerne i en hel facade.
Det forventes, at kravet i det nye bygningsreglement, BR 2015, bliver skærpet til energimærke B. Dette forventes at træde i kraft sidst i 2015.

Læs også: Nye vinduer - sådan vælger du det rette materiale

5. Vær opmærksom på energimærkningen

Vinduer kan i princippet energimærkes fra A og helt ned til F, hvor A betyder den bedste energieffektivitet. Et A-vindue har en speciel type opbygning, som gør det meget energieffektivt og lader meget solvarme komme ind i rummet. 

På nordsiden, hvor solen ikke skinner så meget, handler det om at vælge et vindue, der isolerer rigtig godt og dermed holder den eksisterende varme inde i huset. Derfor er det også vigtigt at se på vinduets u-værdi, som viser, hvor godt vinduet isolerer. Jo lavere u-værdi, jo bedre isolering.

En god løsning vil ofte være et 3-lagsvindue i klasse B, som både lader en del gratis varme komme ind gennem vinduet og stadig holder godt på varmen. 

Vælg de rigtige energiruder og spar stort på energiregningen

6. Sprosser/energisprosser

Et vindue med traditionelle sprosser består af flere stykker glas adskilt af sprosser, hvor hvert glasfelt har en kuldebro ud imod sprosserne. 

Et vindue med energisprosser består derimod af ét stort glasfelt, hvor energisprossen er monteret imellem og uden på glasset. Sprosserne er monteret med et afstandsprofil og rører derfor ikke glasset. På den måde undgår man de kuldebroer, der opstår ved traditionelle sprosser. Energisprosser giver færre kuldebroer og dermed mindre varme- og energitab. 

Læs også: Få det hele fra dit tag: Varmt vand, strøm og opvarmning

7. Ventilationsåbninger

Du kan få monteret ventiler i dine nye vinduer, de kan hjælpe til med den daglige udluftning og være med til at minimere dug og kondens på dine vinduer. Det anbefales, at du tilvælger klikventiler i de vinduer og døre som sidder i rum hvor luftfugtigheden og solpåvirkningen kan være høj som fx i badeværelse køkken, soveværelser, stue og bryggers. 

8. DVV-mærkede vinduer

  • DVV-mærkede vinduer er fremstillet efter branchens strenge kvalitetskrav.
  • Certificeringsordningen kontrollerer virksomhedens kvalitetsstyring, og at de færdige elementer opfylder krav til bl.a. konstruktion, ydeevne, materialer og overflader.
  • DVV mærkede vinduer og yderdøre er omfattet af en garantiordning, som giver private forbrugere fem års totalgaranti.
  • DVV garantiordningen er en forsikringsdækket garantiordning, der også, i tilfælde af fx en virksomheds konkurs, dækker for fejl og mangler hos private forbrugere.

9. Tjek på kvaliteten

Når du vælger vinduer er det en rigtig god idé at gå efter en vinduesleverandør, der tilbyder:

  • 10 års garanti
  • DVV-mærkning
  • Medlem af Vinduesindustrien
  • FSC / CE godkendelse
  • Energimærkning 

10. Skal passe til huset

Der findes et hav af byggestile med hver deres unikke udtryk. Og nye vinduer kan ændre udseendet på dit hus radikalt. Derfor er det også vigtigt at vælge vinduer, som har det rette stilmæssige udtryk set i forhold til byggestilen på huset for ikke at ødelægge helhedsindtrykket. Omvendt kan nye vinduer i en ny stilart – evt. sammen med en ny renoveret facade give et ældre hus et tidssvarende udtryk.

Kilder: Outline, Rationel, Storke, H. Sørensen m.fl.

29 april 2015
0

Sådan reparerer du skader på vinduer af træ

Vinduer er udsat for vejr og vind. Derfor opstår der let skader i trævinduer. Her er 4 gode råd til, hvordan du selv kan reparere de mest...

0

Sådan undgår du træk fra vinduerne

Synes du, det trækker ved dine vinduer? Og er problemet ekstra stort, når det er koldt eller blæsende udenfor? Så kan det være, at du skal...

0

Duggede ruder - godt eller skidt?

I de kolde måneder er der ofte dug på ruderne, og det bekymrer og ærgrer husejere. Ekspert Peter Bratt forklarer, hvorfor vinduerne dugger,...

0

3 brandvarme nyheder om vinduer

Hold varmen ude, design din næste vinduesfacade med et 'klik' eller få dine nye vinduer leveret på bare 7 dage.

0

Sørg for, at de nye vinduer passer til huset

Det er vigtigt, at dine nye vinduer passer til husets karakter. De lægger stilen, bestemmer udtrykket og lukker lyset ind.

0

4 gode grunde til at få ovenlysvindue

Ovenlysvinduer gør rummet "større", giver godt arbejdslys og hjælper med at lufte ud.

0

Flere vinduer giver størst gevinst

Udnytter du kvadratmeterne under dit tag, er der fordele ved at skifte tagsten ud med nye vinduer.

0

Skær ned på varmeregningen ved at udskifte dine vinduer

Hvis dine vinduer er gamle og slidte, kan det være en god investering at skifte dem ud. Du vil måske opdage, at der er mange penge at spare...

0

Sådan vedligeholder du nemmest dine vinduer

Du kan ikke helt slippe for at vedligeholde dine vinduer. Der findes dog visse typer vinduer, som kræver en del mindre arbejde.

0

Utætte vinduer - sådan reparerer du dem

Større og mindre utætheder på vinduer kan reparares. Der findes en midlertidig løsning med isoleringsbånd og en holdbar løsning med tætnings...

0

Skift til lavenergivinduer – når du vil have lys og varme

Vinduet er den bygningsdel i husets klimaskærm – ydervæggene, taget og gulvet – som holder dårligst på varmen om vinteren. Energimæssigt...

0

Smart tilbehør til vinduet

Vinduer kan mere end at lukke lys ind i huset og give udsyn til have og alt det andet udenfor. Med lidt gør det selv-arbejde kan man fx...

0

Tjek husets fuger – utætte eller manglende fuger kan koste dyrt

Der er ingen fuge, der til evig tid kan blive ved med at bevare sin tæthed. Og der er heller ikke nogen fuge, som er langt bedre end andre....

0

Nye vinduer skal passe til husets udseende og materialer

Lang levetid, minimal vedligeholdelse og mulighed for at udforme vinduerne, så de passer i stilen til huset, er noget af det, der er vigtigt...

0

Vinduer med ny stil

Tænk nyt, når du skal vælge vinduer ved ombygning. Det kan give meget flotte resultater.