Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer

Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Forboring - præcisionboring - dybdeboring. Lær den rette boreteknik her.
Forboring - præcisionboring - dybdeboring. Lær den rette boreteknik her. Foto: IStockphoto

Boremaskinen, alle ejer

Black & Decker, tlf. 70 20 15 30Selv inkarnerede ikke-gør det selv-folk har altid ét bestemt stykke elværktøj: boremaskinen – eller snarere en batteridrevet akku-bore/ skruemaskine. Den kan de færreste klare sig uden.
Til den klarer de fleste sig med et sæt murbor og et sæt metalbor. Den tredje type almindelige spiralbor er træboret, som er bedst, hvis du skal bore præcise huller i træ. 

Derudover findes der et væld af forskellige typer specialbor til meget store huller, besværlige materialer og andre formål. 

De bedste tips til præcis boring

Hvis man ønsker et perfekt resultat med sine bor og sin boremaskine, så er her yderligere nogle gode tips til at løse de forskellige boreopgaver optimalt:  

  • Metabo, tlf. 43 31 34 00Hurtige, præcise huller kræver et nyt og skarpt bor. De fleste har oplevet, at boret ikke rigtig tager fat, men bare kører rundt. Bor slides, og et sløvt bor virker ikke. 
  • Afpas hastigheden efter materialet. Ved boring i mursten kan det fx være en fordel med høj hastighed og slag, mens boring i metal kræver lave omdrejninger uden slag. Med boremaskinen følger et skema over anbefalede omdrejningshastigheder.
  • Forboring. Hvis du er i tvivl om murens beskaffenhed eller skal bore meget præcist i fx stål, kan det være en fordel at starte med at bore et mindre hul først.
  • Maskinen skal passe til opgaven. En kraftig bore/skruemaskine med batteri er god til de fleste opgaver. Men til fx store boreopgaver i beton er en kraftig 220V slagboremaskine bedst.
  • Når der skal bores dybe huller, kan det være en god idé at trække boret ud af borehullet ind imellem for at få fjernet boremel eller spåner og sikre, at boret ikke brænder for varmt.
  • Til præcisionsopgaver i fx træ eller metal er det praktisk at montere boremaskinen i en borestander. Det gør hullet helt vinkelret og muligt at bore til en bestemt dybde hver gang.
  • Når du borer i hårde metaller som fx stål og jern, er det en fordel at køle boringen med skæreolie. Dog skal du bruge sprit, når du borer i aluminium.

De tre typer af bor

Men hvornår skal du vælge det ene bor frem for det andet? Lær at kende forskel på de tre typer af bor:

  • Murboret
  • Metalboret
  • Træboret

Murboret 

Murbor er beregnet til boreopgaver i mursten, beton, puds, sten, fliser og lignende materialer. Murbor kan kendes ved, at de er forsynet med en “hårdmetalplatte” i spidsen. De føles ikke specielt skarpe i forhold til de andre typer bor. Den hårde spids gør, at boret under slagboring, banker sig vej ind i materialet. Men borene kan også bruges uden slag i blødere materialer som puds.

Borene fås i mange udgaver og farver, men er normalt blanke. Et helt almindeligt sæt går typisk fra 3 mm til 10 mm i diameter, men borene fås standard op til 25 mm og kan alligevel passe i en almindelig borepatron. Længden øges afhængigt af diameteren fra ca. 70-160 mm, men du kan købe ekstra lange bor, helt op til 600 mm i de fleste størrelser, hvilket kan være praktisk, når der skal bores igennem en tyk væg.

Metalboret

De almindelige metalbor mærket HS eller HSS er beregnet til boring i jern, messing, aluminium og andre metaller, men må normalt give op over for meget hårdt, hærdet stål som fx en knivklinge. Metalborene er imidlertid en slags universalbor og fungerer også fint til træ og træfiberplader samt de fleste typer plast og andre kunststoffer.

Metalbor er normalt sorte, men fås også blanke eller med en gylden titaniumbelægning. Borene fås standard fra 0,1 mm til 13 mm i diameter og længder fra ca. 35-150 mm. Et almindeligt sæt går fra 1-10 mm. Borene passer til en almindelig borepatron i en bore- eller skruemaskine og bruges altid uden slag.
  
Stor test af slagboremaskiner. Hvilken klarede sig bedst

Træboret

Træboret er det, som bedst kan undværes i værktøjskassen. Men til boring i træ, spånplader, MDF, krydsfiner og lignende slår det metalboret. Træboret har en styrende spids, der gør det muligt at bore meget præcist. Boret transporterer effektivt spåner op fra borehullet.

Træbor er normalt en kombination af sort og matslebet, og de fås standard i diametre fra 3-20 mm, mens et standardsæt går fra 3 mm til 10 mm. Længden øges med diameteren fra 35 til ca. 200 mm. Træbor passer i en almindelig borepatron og bruges altid uden slag.

28 september 2015
1

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

4

Brug den rette hammer, når du gør det selv

En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

0

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige....

6

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til...

0

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

0

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

3

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

0

Hold motorsaven skarp

Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

0

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på...

0

Robinie-træ - et stærkt materiale

Træsorten robinie holder længere end andet træ - både i jordkontakt og ved almindelig brug.

1

Fire save du bør have i din værktøjskasse

En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

4

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi...

2

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

0

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

0

Godt hængt op

Det rette værktøj gør det let at sætte hylder og billeder lige op på væggen.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.