Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer

Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når tømmersamlinger skal limes, eller en skævvreden stolpe skal tvinges tilbage i form. Skruetvinger med en spændvidde på 80-100 centimeter kan levere tryk på helt op til 400 kilo.

Skrue­tvingen er nærmest genial for gør det selv-folket, når fx træ skal fastholdes.
Skrue­tvingen er nærmest genial for gør det selv-folket, når fx træ skal fastholdes. Foto: Gør Det Selv

Sådan har vi testet skruetvingerne

Styrke - vægter vi med 50 %
En skruetvinge skal først og fremmest være stærk. Vi arbejder med en spændvidde på 75 cm og spænder tvingen så hårdt som muligt, uden unødig vold. Glidebøjlen skal være skridsikker, også når vi hamrer på det tømmer, den holder fast. Den må ikke slippe sit tag. Vi måler tvingens styrke med et newtonmeter, stadig i spændvidden 75 cm.

Funktion - vægter vi med 30 %
Glidebøjlen skal køre let på skinnen, men den skal også kunne holde sig oppe, selv om skinnen står lodret. Det er irriterende, hvis den hele tiden falder ned og skal støttes. Det er en fordel, hvis skridsikringen kan justeres, så glidebøjlen også bliver på plads, når skinnen bliver slidt. Bøjlen skal slippe grebet hurtigt, når spindlen slækkes. En lang spindel er et plus, når der skal spændes hårdt, og når spindlen skal sættes ned i en fals. Trykskoen skal kunne bevæge sig på kugleleddet. Beskyttelseshætterne skal sidde fast.

Ergonomi - vægter vi med 20 %
Et greb, der er godt at holde på, gør det nemt at spænde tvingen hårdt. En robust tvinge er også en tung tvinge, så tyngden må man leve med.

 

Karakterskalaen

  • 9-10 Topkvalitet - Fås ikke bedre.
  • 7-8 Rigtig godt - Masser af kvalitet.
  • 4-6 Middel - Gennemsnitsprodukt.
  • 2-3 Dårligt - Under middel, bør undgås.
  • 0-1 Elendigt - Gå langt udenom.

 

 

Læs også:

Derfor smager usund mad så godt

Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang....

 

 
 
Wolfcraft - Standard SC 30 64
Meget for pengene

Samlet karakter: 8,0

Denne tvinge er næsten lige så god som Wolfcrafts dobbelt så dyre model. En robust og absolut fornuftig tvinge.

Styrke: Robust støbte bøjler. Kraftig, galvaniseret og profileret stålskinne med markant skridsikring. Spænder nemt 1,5 kN med én hånd. Med begge hænder tvang vi den op på 4,5 kN. Knap synlige mærker i skinnen efter test. Holder godt fast, selv ved lavt tryk. Slipper ikke trods slag.

Funktion: Glidebøjlen kører let på skinnen; lidt for let, når skinnen står lodret, hvor bøjlen glider ned og må støttes med en hånd. Glidebøjlen slipper til gengæld let, så snart tvingen løsnes. Kraftig spindel med o.k. vandring. Tryksko med for lidt bevægelse i kugleleddet. Gode beskyttelseshætter.

Ergonomi: Omfangsrigt, cylindrisk trægreb, der er fint nok at holde på, men en smule glat. Vægten er ikke voldsom i forhold til robustheden, og skal tvingen være robust, må det koste på vægten.

Læs også:

Hold motorsaven skarp

Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Teknisk fakta

Spindel, længde: 56 mm
Spindel, diameter: 16 mm
Riller/skridsikring: På 6 kanter
Skinne, dimension: 8 x 30 m profil
Tryksko, størrelse: Ø 34 mm
Greb: Træ
Vægt: 2,7 kg

www.wolfcraft.dk
Tlf. 70 25 10 82

Wolfcraft 36 23 000
Fremragende greb

Samlet karakter: 8,7

Tvinge i robuste materialer. Stort og godt udformet kunststofgreb, der er nemt at spænde. Små trykmærker i skinnen efter test.

Styrke: Kraftige bøjler i solidt støbegods. Robust profilskinne i galvaniseret stål. Med én hånd opnår man nemt 2 kN, og med to hænder 4,5 kN. Sidstnævnte får skinnen til at svaje fælt, og der opstår små trykmærker i skinnens riller.

Funktion: Glidebøjlen kører let på skinnen. Så let, at den har en tendens til at glide nedad, inden tvingen er helt spændt. Når spindlen løsnes, slipper glidebøjlen øjeblikkeligt. Stor og kraftig spindel med stor og let bevægelig tryksko. Kraftige og fastsiddende beskyttelsessko. Gode, stabile “fødder” på begge bøjlers bagkant hjælper, når tvingen står på et bord.

Ergonomi: Kunststofgrebet er blandt testens bedste. Behageligt at holde på på grund af belægningen, stort omfang og ikke cylindrisk. Så det er let at give det et ekstra vrid. Lidt tung.

Teknisk fakta

Spindel, længde: 75 mm
Spindel, diameter: 16 mm
Riller/skridsikring: På 2 kanter
Skinne, dimension: 8 x 30 mm profil
Tryksko, størrelse: Ø 34 mm
Greb: Kunststof
Vægt: 2,9 kg

www.wolfcraft.dk
Tlf. 70 25 10 82

Læs også:

9 madvarer, der ødelægger din søvn

Har du svært ved at få en ordentlig nattesøvn, så kan det sagtens være disse 9 madvarer som er skyldige i at ødelægge din søvn.

Bessey tgs tg80S12
Justerbar

Samlet karakter: 8,6

Traditionel, kraftig tvinge. God justering af skridsikring. Den hører til blandt de dyreste, og der er ingen luksus ud over denne detalje.

Styrke: Begge bøjler er af kraftigt støbegods med forstærk­ninger, hvor trykket er størst. Stor, kraftig, profileret og med galvaniseret skinne. 2 kN med én hånd, 4,3 kN med to hænder. Skinnen svajede let ved det store tryk, men fik ingen synlige mærker. Selv ved lavt tryk holder tvingen godt fast.

Funktion: Glidebøjlen kører perfekt på skinnen, og bremsen kan justeres på en lille unbrakoskrue. Efter års brug vil rillerne på alle tvinger slides, og en bremse vil forlænge levetiden. Kraftig spindel og god tryksko på kugleled. Beskyttelseshætterne er lidt spinkle på denne håndværkermodel.

Ergonomi: Stort cylindrisk trægreb, der er drejet for at ligge bedre i hånden. Men den lakerede overflade gør det lidt for glat, så selv om der er arbejdet med grebet, er det ikke helt vellykket.

Teknisk fakta

Spindel, længde: 60 mm
Spindel, diameter: 16 mm
Riller/skridsikring: På 6 kanter
Skinne, dimension: 9 x 30 m profil
Tryksko, størrelse: Ø 33 mm
Greb: Træ
Vægt: 2,5 kg

www.ankas.dk
Tlf. 36 41 02 00

Biltema art. nr. 16 315
Den svageste tvinge

Samlet karakter: 4,5

Spinkel tvinge, der yder testens laveste tryk. Den har ikke kræfter til opretning af skævvredet tømmer, men kan klare mindre limopgaver.

Styrke: Tydelig discount. Spinkle bøjler og tynd, glat skinne, der krummer ved lavt pres. Kunne kun trykke 1 kN med én hånd og maks. 2 kN, når vi spændte med to hænder. Det laver til gengæld ingen mærker i skinnen. Glidebøjlen har en tendens til at svigte og glide ned, inden tvingen er spændt færdig. Har den først fast, holder den dog grebet.

Funktion: Glidebøjlen sendes i frit fald, når tvingen holdes lodret. Slipper til gengæld let, når spindlen slækkes. Spinkel spindel med spinkel tryksko, der næsten ikke bevæger sig på kugleleddet. Beskyttelseshætterne sidder dårligt fast.

Ergonomi: Cylindrisk, underdimensioneret trægreb, som er svært at holde om. Den lave vægt understreger det spinkle materialevalg. Det er rart med en let tvinge, men ikke en spinkel.

Teknisk fakta

Spindel, længde: 55 mm
Spindel, diameter: 13 mm
Riller/skridsikring: På 2 kanter
Skinne, dimension: 6,5 x 20 mm glat
Tryksko, størrelse: Ø 33 mm
Greb: Træ
Vægt: 2 kg

www.biltema.dk
Tlf. 70 80 77 70

 Irwin pro 1050 3572
Gennemtænkt - Bedst i test

Samlet karakter: 9,3

En virkelig kraftig tvinge med gennemtænkte funktioner. Lang spindel, stor tryksko, god skridsikring, fremragende greb.

Styrke: Bøjler og skinne i kraftige materialer, der kan klare livet på byggepladsen og i gør det selv-værkstedet i mange år. Galvaniserede og pulverlakerede dele er godt rustbeskyttet. Trykker nemt 2,5 kN med én hånd, maks. 4,5 kN med begge hænder. Ingen synlige mærker på skinnen efter test. Holder godt fast og slipper ikke ved slag.

Funktion: Glidebøjlen kører nemt på skinnen, og en genial rutsjesikring forhindrer den i at glide ned af sig selv. Plan flade på den faste bøjles overside sikrer stabil lodret stilling og understøttes af “fødder” på begge bøjlers bagkant. Lang, kraftig spindel. Store, let bevægelige tryksko.

Ergonomi: Stort skridsikkert kunststofgreb med facetter giver et rigtig godt greb. En tung tvinge på grund af robuste materialer.

Teknisk fakta

Spindel, længde: 65 mm
Spindel, diameter: 16 mm
Riller/skridsikring: På 2 kanter
Skinne, dimension: 8 x 30 mm profil
Tryksko, størrelse: Ø 33 mm
Greb: Kunststof
Vægt: 2,85 kg

www.irwin.dk
Tlf. 43 68 22 12

Costa 92010
Kvalitetsdiscount

Samlet karakter: 6,5

Tvinge i mellemklasse-kvalitet. Klarer fint limsamlinger mv. Den ret lille tryksko laver desværre mærker i blødere træ.

Styrke: Spinkle bøjler og spinkel, let profileret stålskinne. 1,5 kN med én hånd, 3 kN med to hænder. Ved maks. belastning krummer skinnen voldsomt, og spindelgevindet er skruet helt i bund.

Funktion: Glidebøjlen flytter sig i hak hen ad skinnen og bliver på plads, når tvingen står lodret. Ingen justering af skridsikring. Skal ofte have et let slag for at slippe grebet, efter at spindlen er løsnet. Kort og spinkel spindel, ret lille tryksko på et o.k. kugleled. Spinkle, løse plastbeskyttere.

Ergonomi: Glat, lakeret trægreb, der er drejet for at ligge bedre i hånden, men stadig glat. Testens letteste tvinge i spinkle materialer. Skal du kun bruge den til lettere samlinger, er den rent ergonomisk et godt valg, der er let at løfte.

Teknisk fakta

Spindel, længde: 53 mm
Spindel, diameter: 13 mm
Riller/skridsikring: På 6 kanter
Skinne, dimension: 6 x 30 mm let profil
Tryksko, størrelse: Ø 27 mm
Greb: Træ
Vægt: 1,9 kg

www.staco-nordic.dk
Tlf. 35 86 44 44

08 marts 2013
Mere om Værktøj og byggematerialer

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til et par savbukke, der kan stables, så de ikke fylder så meget, når de ikke er i brug.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Værktøj og byggematerialer Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler...

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Værktøj og byggematerialer Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi har testet seks vaterpas, der alle er ret simple og i allroundstørrelsen 120 cm. Vi har testet både de dyre og de billigere vaterpas, og alle består testkravene – dog er der forskel på dem.

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige....

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Godt hængt op

Værktøj og byggematerialer Det rette værktøj gør det let at sætte hylder og billeder lige op på væggen.

Find skruen - den ultimative guide til skruer

Værktøj og byggematerialer Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Værktøj og byggematerialer Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken...

Find forhandlere af miljømærkede produkter

Værktøj og byggematerialer Få et hurtigt overblik over nogle af de mange forhandlere, der efterhånden findes af produkter, der tager hensyn til miljøet, og er mærket...