Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer

Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den kunne save både på langs og på tværs af træets åreretning. Her tester vi 6 modeller.

En god fukssvans har et spændstigt blad og et ergonomisk godt håndtag, så det også rummer en god næve.
En god fukssvans har et spændstigt blad og et ergonomisk godt håndtag, så det også rummer en god næve.

 

Universal-sav med fortanding

Den mest udbredte fukssvans er den lange universal­sav med fortanding. Universalsaven napper nemt en bid af et bræt eller et pladestykke. Den løser småopgaver så hurtigt, at vi ikke kan nå at tilslutte elværktøj. Og så kan fukssvansen ordne dimensioner, som hverken kapsave eller rundsave kan.

Kendetegn ved en god fukssvans

En god fukssvans skal være stabil med et stift blad. Den skal have et robust greb, der er solidt fastgjort til bladet. Grebet bør være tokomponent, så hånden altid griber om en blød, skridsikker belægning. Og der skal være god plads til hånden. Savbladet er altid af koldvalset stål, som er lakeret eller har fået en teflonbelægning. Vinkelanslaget, der angiver 45 og 90° vinkler, kan du kun bruge som vejledende; det kan ikke erstatte tømrervinklen.

En moderne sav har hærdede tandspidser og kan ikke files. I denne test har vi udvalgt seks af de mest almindelige universal­save og tjekket både greb og saveegenskaber.

Sådan har vi testet

Styrke/robusthed vægtes med 40 %. Vi vurderer savens robusthed, herunder­ bladets stivhed og stabilitet. Vi har kontrolleret bladenes tykkelser med en mikrometerskrue, så tykkelsen kan angives i millimeter og med to decimaler­ (fx 0,84 mm). Vi tjekker grebet, og hvor solidt det er monteret på bladet.

Funktion vægter vi med 40 %. Savens effektivitet har vi testet i et stykke knastfrit 63 x 150 mm fyrretræstømmer. Vi tæller­, hvor mange fremadrettede strøg det kræver. Desuden flækker vi træet. Savenes vinkelanslag angiver­ vinkler på 45 og 90°. Vi har kontrolleret­ nøjagtigheden, selv om savens vinkelanslag kun bør anvendes “vejledende­”.

Læs også:

Disse hunderacer har det værst i kulden

Der er nok mange af os mennesker, som ville ønske, at vi havde en hundspels her om vinteren. Men faktisk kan vinterens kulde også blive...

Ergonomi vægter vi med 20%. Vi vurderer grebets størrelse, og hvor komfort­abelt det er at holde på under arbejdet. Savens vægt har vi selv vejet os frem til i forbindelse med testen.

Det betyder karakteren

9-10 Topkvalitet. Fås ikke bedre.
7-8 Rigtig godt. Masser af kvalitet.
4-6 Middel. Gennemsnitsprodukt.
2-3 Dårligt. Under middel, bør undgås.
0-1 Elendigt. Gå langt udenom.

Lige lovlig "tandløs"

Foto: KOngsbergsupertef 2200
Kongsberg
Karakter: 4,2

Robustheden er acceptabel. Ellers lever denne sav ikke op til kravene.

Styrke/robusthed: Bladet er ok at styre.Grebet er robust og af slagfast plast. Det er solidt skruet på i tre punkter.

Funktion: Tænderne er små­, men efterlader testens bredeste­ savspor. Tålmodigheden sættes på hård prøve under arbejdet med denne sav – både til savning på langs og på tværs af træets årer. Det krævede hele 29 strøg at save testens tømmer over. Savning på langs af årerne er håbløst. Vinkelanslaget er ret præcist. Bladet er ikke tilspidset.

Læs også:

Sådan vælger du vinduer til dit hus

Skal du have nye vinduer, kan du bestille dem hos en håndværker eller en leverandør, der kommer og sætter vinduerne i. Du kan også vælge...

Ergonomi: Grebet har god plads og er passende i omfang. På den indvendige overside af grebet har saven en form for belægning, der virker både ret hård og glat. Grebets øvrige indvendige kanter er desværre både hårde og skarpe.

Blad-tykkelse: 0,90 mm
Pris: ca. 150 kr.
www.hitachi-powertools.dk
tlf. 75 14 32 00

Supersav!

Foto: BahcoBedst i test

Ex-24-xt7-C RL
Bahco
Karakter: 8,8

Alle komponenter er kraftige og robuste. Til grebet fås forskellige blade. Vi har testet det dyre blad-greb.

Styrke/robusthed: Solidt greb i kraftigt alustøbegods. Grebet koster 250 kr. og hertil købes nye savblade. Testens kraftigste og mest stabile blad. Det svageste led er bladlåsen. Robustheden finder vi i top.

Funktion: Superskarpe trepunktslebne tænder. Bladet er en smule længere end testens øvrige, og saven klarede vores tømmer­ i blot 15 tag. Klarer også savning på langs bedre end de andre. Der findes adskillige udskiftelige blade til EX-systemet. Vinkelanslaget­ er pålideligt. Bladet er glimrende tilspidset.

Ergonomi: Ekstremt veludformet greb med luksus- belægning­ overalt, hvor hånd og fingre kommer­ i kontakt. Grebet fås i medium og large, men kun large til venstrehåndsbrugere.

Læs også:

Hæng billeder perfekt op med en gaffel

Med dette supernemme gaffeltrick vil du aldrig mere have problemer med at hænge billeder op.

Blad-tykkelse: 1,20 mm
Pris: ca. 500 kr
www.bahco.com
tlf. 43 63 03 30

Robust og effektiv

Foto: StanleyFatmax 2-20-530
Stanley
Karakter: 8,6

Robust i udførelsen, effektive hærdede tænder samt et stort og behageligt greb.

Styrke/robusthed: Alle savens komponenter er kraftige og robuste. Det mere end 1 mm tykke blad er stift og virker meget stabilt­. Grebet er solidt monteret med maskinskruer og møtrikker, som kan spændes efter.

Funktion: Store spidshærdede tænder. De er krydsfilede og ekstra trepunktslebne. Saven har prima saveegen-skaber på tværs af træets årer. Vi brugte 17 tag. Savning på langs får karakter over middel. Vinkelanslaget er pålideligt med misvisning på de +/- 0,5 grader, som Stanley selv opgiver. Bladets næse er desværre ikke tilspidset.

Ergonomi: Grebet er stort og omfangsrigt med bløde belægninger­ overalt. Efter vores mening er det testens bedste fastmonterede greb.

Blad-tykkelse: 1,03 mm
Pris: ca. 199 kr.
www.stanleyworks.dk
tlf. 49 76 27 77

Fintandet og skarp

Foto: IrwinXpert universal 550
Irwin
Karakter: 7,4

God sav til allround-opgaver. Giver et nydeligt snit med minimalt opflossede kanter. Grebet er rummeligt.

Styrke/robusthed: Tykt, stift, stabilt blad. Robust greb i slagfast plast. Grebet er støbt, men alligevel urokkeligt.

Funktion: Saven har 8 tænder. Det giver et finere snit med mindre opflosning, men også en smule mindre saveeffektivitet. Kvaliteten af savens trepunkt-slebne og hærdede tænder er høj. Det krævede kun 18 tag at save tømmeret over. At save på langs lader sig gøre til middelkarakter. Vinkel­anslaget er meget misvisende. Bladet er let tilspidset­. Modellen findes også med teflonbelægning.

Ergonomi: Grebet er stort og rummeligt. Der er kun blød kunststof­belægning på skæftet og indvendigt på grebets inderside. På grebets andre sider er kanterne af hård plast, men blødt afrundede.

Blad-tykkelse: 1,05 mm
Pris: ca. 199 kr.
www.irwin.dk
tlf. 36 88 35 88

Hvis du er vild med motion

Foto: Biltema16 409
Biltema
Karakter: 3,8

Discountsav med effektivitet og komfort under middel. Grebet er lille og spinkelt.

Styrke/robusthed: Millimetertykt blad med acceptabel stivhed og stabilitet. Grebets nedre del er spinkelt. Grebet er solidt skruet på med gennemgående maskinskruer.

Funktion: Meget små, traditionelt krydsfilede tænder med saveegenskaber til karakterer under middel. Vi måtte bruge hele 28 savebevægelser til at save testens tømmer over. Til at save bygnings­tømmer på langs kan den ikke bruges. Vinkelanslaget er fint med kun en minimal­ misvisning. God tilspidset næse på bladet.

Ergonomi: Grebet er af glat plast og har skarpe kanter. Indvendigt­ er grebet så lille, at fingrene støder­ på skæftets modsatte side. Det bliver man hurtigt træt af. Skæftet er for kort.

Blad-tykkelse: 1,02 mm
Pris: Ca.99 kr.
www.biltema.dk
tlf. 70 80 77 70

Til de få

Foto: BauhausWisent profi-top
Bauhaus
Karakter: 4,0

Saven er for dyr i forhold til robusthed og effektivitet. Grebet er kun godt for dem, der har små hænder.

Styrke/robusthed: Bladet er under en millimeter tykt – testens smalleste blad.Stivhed og stabilitet er ikke optimal­. Grebet er robust i slagfast plast. Der er ikke anvendt gennemgående maskinskruer.

Funktion: Otte hærdede, trepunktslebne tænder. De giver et fint snit med minimal opflosning. 26 strøg måtte til, før tømmeret var savet over. Savning på langs af træets årer er mulig, men kræver tålmodighed. Vinkelanslaget er uacceptabelt.Bladet er smalt, ikke tilspidset.

Ergonomi: Grebet er småt, og pladsen er trang. Skæftet har en god blød belægning, men udformningen er for dårlig til placering af fingrene. Vil kun passe til et fåtal af brugere. For alle andre er den generende.

Blad-tykkelse: 0,95 mm
Pris: Ca.199 kr.
www.bauhaus.dk
tlf. 87 45 05 00

28. august 2013
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.