Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

At finde en boremaskine til alle job er ikke let. Vil du både bore i beton og skrue flere hundrede skruer i, må du have to boremaskiner.
At finde en boremaskine til alle job er ikke let. Vil du både bore i beton og skrue flere hundrede skruer i, må du have to boremaskiner. Foto: iStockphoto

 

18 volt maskine til beton og mursten

Køb en tung 18 volt maskine, hvis du jævnligt skal bore huller i beton og mursten og ikke har tålmodighed til at arbejde med en ledningsmaskine, men suppler med en god 10,8 volt skruemaskine. Så kan den lille, lette maskine klare skrueopgaverne.

Tunge allround-maskiner

I vores test er der også allround-maskiner, men de har langtfra de samme kræfter som de modeller, der retter sig mod det professionelle marked, og spørgsmålet er, om de set i det lys ikke er lovligt tunge, når nu de bedste 10,8 volt maskiner kan klare langt de fleste skrue-opgaver.

Forskellene maskinerne imellem er særlig tydelige, når de ligger på arbejdsbænken til test.

Sådan har vi testet

Styrke vægter vi med 40%. Vi borer med et 32 mm spadebor i en planke, og vi ser, hvor hurtigt maskinen kan bore hul i mursten og beton. Maskinen skal kunne klare de dimensioner, producenten lover, uden slinger eller anstrengelse. Vi vurderer også batteriets udholdenhed og de materialer, boremaskinen er bygget af.

Funktion vægter vi med 20 %. Vi ser på, hvor godt de enkelte funk­tioner i maskinen er tilpasset skrue-, bore- og slagfunktion. Momentet skal have tydelige forskelle mellem trin­ene. En god lampe, der oplyser arbejdsstedet, er en fordel. Den bør sidde over batteriet, så borepatronen ikke skygger for arbejdet.

Læs også:

Muffins og franske makroner med nougat

Skal du stå for desserten, eller tilbehøret til klokken tolv-champagnen til nytårsaften i år? Så prøv nogle af de lækre opskrifter, som...

Betjening vægter vi med 20 %. Er det nemt at sætte bor og bits i maskinen? Passer batterierne til andre maskiner? Og er der tilføjet ekstra finesser, som gør betjeningen let?

Ergonomi vægter vi med 20 %. Hvor godt er grebet at holde på? Er det gummibeklædt, så det ikke glider? Mange af maskinerne er tunge, men en god balance kan opveje det. Sidder knapper og øvrige indstillinger, så de er nemme og bekvemme at betjene?

Til de krævende

Foto: AEGBSB 18 LI-302C
AEG
Karakter: 8,7

Udseendet efterlader ingen tvivl: Maskinen er til de store opgaver. Den er stor, tung og kraftfuld, men har samtidig mange finesser.

Styrke: Blandt testens allerstærkeste. Selv stor belastning påvirker ikke motoren, der blot fortsætter ufortrødent. Både helhed og detaljer virker solide.

Funktion: Når man fatter om grebet, aktiverer man en lampe, der sidder perfekt placeret lige over batteriet. Ingen generende skygge fra borepatronen.

Betjening: De kraftige maskiner leveres med et støttegreb. Her monteres det let på maskinkroppen og hjælper, når maskinen for alvor tager fat. En løs ring yderst på borepatronen gør det let at støtte, når der skrues.

Ergonomi: Maskinen er delvist dækket af gummi, også batteriet. Det giver et godt greb og beskytter mod stød og slag.

Læs også:

Kan hunde smage?

Vi ved godt, at hunde har en sublim lugte- og høresans, men hvad med deres smagssans?

Pris: ca. 2. 700 kr.
www.aeg-powertools.dk
tlf. 43 56 55 55

Giver de andre baghjul

Foto: MilwaukeeM 18 CPD
Milwaukee
Karakter: 9,1 - BEDST I TEST!

Effektiv, stærk og udholdende. Kulfri støjsvag motor med lang levetid. Klar vinder af testens udfordringer.

Styrke: Stærk og effektiv motor, der i stedet for kul opererer med en slags magnetmotor. Den klarer hård belastning uden at blive varm og borer 25 procent flere huller end maskinerne på andenpladsen.

Funktion: God momentindstilling. Batteriopladeren passer til flere typer Milwaukee batterier.

Betjening: Gode tydelige indstillinger gør det nemt at tilpasse maskinen til arbejdet. Indikator for batteri. Bæltekrog lader dig have hænderne fri, når du fx klatrer på en stige. Lyset sidder ikke optimalt, borepatronen skygger.

Ergonomi: Maskinen vejer meget. Det belaster hænder og arme. Men grebet er godt, og et ekstragreb kan monteres og aflaste.

Læs også:

Nye vinduer - sådan vælger du det rette materiale

Køb af nye vinduer kræver forskellige overvejelser. Der er forskel på pris, stil og mængden af vedligeholdelse. Vi har set nærmere på...

Pris: ca. 3.200 kr.
www.milwaukee.dk
tlf. 43 56 55 55

Lader også i bilen

Foto: HitachiDV 18 DSDL
Hitachi
Karakter: 8,6

Prof-maskine med bl.a. en sjov detalje som opladning via bilens strømudtag.

Styrke: Ligger helt i front på styrkesiden sammen med AEG. Hurtigt og uden protester fra maskinen borede vi vores testhuller i beton, mursten og træ.

Funktion: Godt moment med fin afstand mellem trinene. Lampen under borepatronen kaster skygger, men kan til gengæld afbrydes manuelt.

Betjening: På spidsen af borepatronen sidder en løs metalring. Den giver mulighed for at støtte, når man skal skrue, så skruen ikke vælter. Bæltekrog og håndledssnor.

Ergonomi: Blandt testens tungeste. Bæltekrogen er en god aflastning, når man vil slippe maskinen. Momentet er lidt trægt, men slides formentlig til med tiden. Ekstra greb medfølger.

Pris: ca. 3.700 kr.
www.hitachipowertools.dk
tlf. 75 14 32 00

Maskine med godt lys

Foto: BoschPSB 18 LI-2
Bosch
Karakter: 6,7

Det er en detalje i den store sammenhæng, men lyset er perfekt placeret her, uden skygger.

Styrke: Batteriet er kun på 1,5 Ah, men der følger to batterier med. Ved hård belastning slår maskinen fra for at beskytte motoren. Blandt testens svage.

Funktion: Der er nok mest tale om en skruemaskine, der kan klare lejlighedsvis at bore i hårde materialer. En fin allround-model.

Betjening: Selvspændende borepatron med enkel og tydelig momentindstilling, så kræfterne kan tilpasses opgaven. Hele maskinen kan sættes direkte i laderen, hvis man ønsker det.

Ergonomi: En lille, smidig maskine, der er perfekt til mindre krævende opgaver. Behagelige greb og minimal belastning af arme og hænder. Prisen for den gode ergonomi er mangel på muskler.

Pris: ca. 1.500 kr.
www.bosch.dk
tlf. 44 89 84 10

Alsidig hobbymaskine

Foto: RyobiLCDI 18022
Ryobi
Karakter: 6,5

Maskinen klarer testens forskellige udfordringer på trods af beskeden styrke. Dejlig let maskine.

Styrke: Ved hård belastning sænkes farten noget. Udholdenhed afgøres af batteriet, og 1,4 Ah er ikke meget. Når 32 mm boret satte sig fast, kunne maskinen ikke dreje det fri.

Funktion: En fin allround-maskine, der har funktionalitet til de fleste opgaver.

Betjening: Selvlåsende borepatron. Ingen lys. Gummibeklædning er praktisk, når du lægger maskinen på et skråt underlag. Den deler batteri med mange andre i Ryobis serie One+, så her kan der spares.

Ergonomi: Relativt let maskine, og det er en fordel ved længere tids brug. Fint gummibeklædt greb – efterhånden standard på alle maskiner. Retningsomskifteren har lidt skarpe kanter.

Pris: ca. 1.300 kr.
www.ryobitools.dk
tlf. 43 56 55 55

Fin allrounder

Foto: Black and DeckerEGBHP 188BK
Black & Decker
Karakter: 7,1

En fin allround-maskine med flere finesser.

Styrke: Den klarer testen, men det er hårdt arbejde. Belastningen er stor, og materialerne hårde. Det er ikke nemt at bide skeer med de store, men prisen er også langt lavere.

Funktion: Som allround-maskinen i hjemmet kan den klare langt de fleste opgaver. Med greb om op til 13 mm bor og en kapacitet på 38 mm i træ spænder den bredt. God forskel på momentets trin, så den fx kan stilles til netop at sætte gipsskruen i uden at bryde kartonen. Lyset er ikke optimalt.

Betjening: Letbetjent maskine, der vejer ganske lidt, og som har gode knapper og indstillinger.

Ergonomi: Lav vægt og et godt greb, der også passer til mindre hænder. Intet ekstragreb; det er overflødigt til de kræfter, maskinen har.

Pris: ca. 1. 300 kr.
www.blackdecker.dk
tlf. 70 20 15 10

18. oktober 2013
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den kunne save både på langs og på tværs af træets åreretning. Her tester vi 6 modeller.

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.