Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

18 volt maskine til beton og mursten

Køb en tung 18 volt maskine, hvis du jævnligt skal bore huller i beton og mursten og ikke har tålmodighed til at arbejde med en ledningsmaskine, men suppler med en god 10,8 volt skruemaskine. Så kan den lille, lette maskine klare skrueopgaverne.

Tunge allround-maskiner

I vores test er der også allround-maskiner, men de har langtfra de samme kræfter som de modeller, der retter sig mod det professionelle marked, og spørgsmålet er, om de set i det lys ikke er lovligt tunge, når nu de bedste 10,8 volt maskiner kan klare langt de fleste skrue-opgaver.

Forskellene maskinerne imellem er særlig tydelige, når de ligger på arbejdsbænken til test.

Sådan har vi testet

Styrke vægter vi med 40%. Vi borer med et 32 mm spadebor i en planke, og vi ser, hvor hurtigt maskinen kan bore hul i mursten og beton. Maskinen skal kunne klare de dimensioner, producenten lover, uden slinger eller anstrengelse. Vi vurderer også batteriets udholdenhed og de materialer, boremaskinen er bygget af.

Funktion vægter vi med 20 %. Vi ser på, hvor godt de enkelte funk­tioner i maskinen er tilpasset skrue-, bore- og slagfunktion. Momentet skal have tydelige forskelle mellem trin­ene. En god lampe, der oplyser arbejdsstedet, er en fordel. Den bør sidde over batteriet, så borepatronen ikke skygger for arbejdet.

Betjening vægter vi med 20 %. Er det nemt at sætte bor og bits i maskinen? Passer batterierne til andre maskiner? Og er der tilføjet ekstra finesser, som gør betjeningen let?

Ergonomi vægter vi med 20 %. Hvor godt er grebet at holde på? Er det gummibeklædt, så det ikke glider? Mange af maskinerne er tunge, men en god balance kan opveje det. Sidder knapper og øvrige indstillinger, så de er nemme og bekvemme at betjene?

Til de krævende

Foto: AEGBSB 18 LI-302C
AEG
Karakter: 8,7

Udseendet efterlader ingen tvivl: Maskinen er til de store opgaver. Den er stor, tung og kraftfuld, men har samtidig mange finesser.

Styrke: Blandt testens allerstærkeste. Selv stor belastning påvirker ikke motoren, der blot fortsætter ufortrødent. Både helhed og detaljer virker solide.

Funktion: Når man fatter om grebet, aktiverer man en lampe, der sidder perfekt placeret lige over batteriet. Ingen generende skygge fra borepatronen.

Betjening: De kraftige maskiner leveres med et støttegreb. Her monteres det let på maskinkroppen og hjælper, når maskinen for alvor tager fat. En løs ring yderst på borepatronen gør det let at støtte, når der skrues.

Ergonomi: Maskinen er delvist dækket af gummi, også batteriet. Det giver et godt greb og beskytter mod stød og slag.

Pris: ca. 2. 700 kr.
www.aeg-powertools.dk
tlf. 43 56 55 55

Giver de andre baghjul

Foto: MilwaukeeM 18 CPD
Milwaukee
Karakter: 9,1 – BEDST I TEST!

Effektiv, stærk og udholdende. Kulfri støjsvag motor med lang levetid. Klar vinder af testens udfordringer.

Styrke: Stærk og effektiv motor, der i stedet for kul opererer med en slags magnetmotor. Den klarer hård belastning uden at blive varm og borer 25 procent flere huller end maskinerne på andenpladsen.

Funktion: God momentindstilling. Batteriopladeren passer til flere typer Milwaukee batterier.

Betjening: Gode tydelige indstillinger gør det nemt at tilpasse maskinen til arbejdet. Indikator for batteri. Bæltekrog lader dig have hænderne fri, når du fx klatrer på en stige. Lyset sidder ikke optimalt, borepatronen skygger.

Ergonomi: Maskinen vejer meget. Det belaster hænder og arme. Men grebet er godt, og et ekstragreb kan monteres og aflaste.

Pris: ca. 3.200 kr.
www.milwaukee.dk
tlf. 43 56 55 55

Lader også i bilen

Foto: HitachiDV 18 DSDL
Hitachi
Karakter: 8,6

Prof-maskine med bl.a. en sjov detalje som opladning via bilens strømudtag.

Styrke: Ligger helt i front på styrkesiden sammen med AEG. Hurtigt og uden protester fra maskinen borede vi vores testhuller i beton, mursten og træ.

Funktion: Godt moment med fin afstand mellem trinene. Lampen under borepatronen kaster skygger, men kan til gengæld afbrydes manuelt.

Betjening: På spidsen af borepatronen sidder en løs metalring. Den giver mulighed for at støtte, når man skal skrue, så skruen ikke vælter. Bæltekrog og håndledssnor.

Ergonomi: Blandt testens tungeste. Bæltekrogen er en god aflastning, når man vil slippe maskinen. Momentet er lidt trægt, men slides formentlig til med tiden. Ekstra greb medfølger.

Pris: ca. 3.700 kr.
www.hitachipowertools.dk
tlf. 75 14 32 00

Maskine med godt lys

Foto: BoschPSB 18 LI-2
Bosch
Karakter: 6,7

Det er en detalje i den store sammenhæng, men lyset er perfekt placeret her, uden skygger.

Styrke: Batteriet er kun på 1,5 Ah, men der følger to batterier med. Ved hård belastning slår maskinen fra for at beskytte motoren. Blandt testens svage.

Funktion: Der er nok mest tale om en skruemaskine, der kan klare lejlighedsvis at bore i hårde materialer. En fin allround-model.

Betjening: Selvspændende borepatron med enkel og tydelig momentindstilling, så kræfterne kan tilpasses opgaven. Hele maskinen kan sættes direkte i laderen, hvis man ønsker det.

Ergonomi: En lille, smidig maskine, der er perfekt til mindre krævende opgaver. Behagelige greb og minimal belastning af arme og hænder. Prisen for den gode ergonomi er mangel på muskler.

Pris: ca. 1.500 kr.
www.bosch.dk
tlf. 44 89 84 10

Alsidig hobbymaskine

Foto: RyobiLCDI 18022
Ryobi
Karakter: 6,5

Maskinen klarer testens forskellige udfordringer på trods af beskeden styrke. Dejlig let maskine.

Styrke: Ved hård belastning sænkes farten noget. Udholdenhed afgøres af batteriet, og 1,4 Ah er ikke meget. Når 32 mm boret satte sig fast, kunne maskinen ikke dreje det fri.

Funktion: En fin allround-maskine, der har funktionalitet til de fleste opgaver.

Betjening: Selvlåsende borepatron. Ingen lys. Gummibeklædning er praktisk, når du lægger maskinen på et skråt underlag. Den deler batteri med mange andre i Ryobis serie One+, så her kan der spares.

Ergonomi: Relativt let maskine, og det er en fordel ved længere tids brug. Fint gummibeklædt greb – efterhånden standard på alle maskiner. Retningsomskifteren har lidt skarpe kanter.

Pris: ca. 1.300 kr.
www.ryobitools.dk
tlf. 43 56 55 55

Fin allrounder

EGBHP 188BK
Black & Decker
Karakter: 7,1

En fin boremaskine med flere finesser

En fin allround-maskine med flere finesser.

Styrke: Den klarer testen, men det er hårdt arbejde. Belastningen er stor, og materialerne hårde. Det er ikke nemt at bide skeer med de store, men prisen er også langt lavere.

Funktion: Som allround-maskinen i hjemmet kan den klare langt de fleste opgaver. Med greb om op til 13 mm bor og en kapacitet på 38 mm i træ spænder den bredt. God forskel på momentets trin, så den fx kan stilles til netop at sætte gipsskruen i uden at bryde kartonen. Lyset er ikke optimalt.

Betjening: Letbetjent maskine, der vejer ganske lidt, og som har gode knapper og indstillinger.

Ergonomi: Lav vægt og et godt greb, der også passer til mindre hænder. Intet ekstragreb; det er overflødigt til de kræfter, maskinen har.

Pris: ca. 1. 300 kr.
www.blackdecker.dk
tlf. 70 20 15 10

Personlighedstest – gratis online-test af din personlighedstype

Mest læste artikler