Test: Hvilken skruemaskine skal du vælge?

Værktøj og byggematerialer

Vi har testet i alt seks skruemaskiner/boremaskiner. Alle klarede opgaverne med at bore og skrue i forskellige materialer. Se, hvilken skruemaskine, der endte som testens vinder.

Foto: idényt

Sådan testede vi skruemaskinerne

Vi har teste akku-bore-/skruemaskiner til den almindelige villaejer, der bestemt ikke er den store gør det selv-mand. Han har brug for at bore huller i sin murstensvæg, skrue skruer i samme huller og skrue skruer i træ uden at bore for. Vi vægter styrke, udholdenhed, ergonomi/vægt og pris nogenlunde ligeligt.

Karakterskalaen for testen

idényts byggeekspert, Mikael Mortensen, har givet skrue-/boremaskinerne karakterer efter denne skala:

1 = Skuffende
2 = Tilfredsstillende
3 = God
4 = Meget god
5 = Suveræn

Kig efter skruemaskinens kapacitet

Alle skruemaskinerne er på 18 V spænding, men det er værd at notere, at det giver god mening at kigge efter kapacteten. Her skiller Hitachi sig markant ud ved at have et batteri på 3,0 Ah, mens de andre ligger på mellem 1,3 og 1,5 Ah. Og forskellen er bestemt mærkbar. 

Ryobi - skruemaskine med rigelige kræfter

Ryobi LCDI 18022
Vejl. pris: 1.299 kr.
Karakter: 3

Foto: idénytGod maskine, der klarer opgaverne fint. Virker lidt tung, og tyngdepunktet er ikke helt i top. Har rigeligt med kræfter og slagfunktion. Glimrer især ved nemt batteriskifte, og så leveres den som den eneste med afstandsholder og ekstra greb, så den kan betjenes med tohåndsgreb. Leveres med kuffert og to batterier. Batterierne kan bruges sammen med Ryobis andre akkumaskiner på 18 V. Er rigtig fornuftig til prisen.
Batteri: 1,4 Ah Vægt: 1,8 kg
Ryobi

Læs også:

Test: Boremaskiner med slag i

18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Testens vinder

Einhell RT-CD 18/1 Li  
Vejl. pris: 1.395 kr.
Karakter: 4

Foto: idénytEn rigtig god maskine, der klarer bore- og skrueopgaver ubesværet. Den ligger godt i hånden og har en fin balance. Har tydeligvis kræfter til at blive brugt til større opgaver, men har fx ikke slagfunktion. Har et rigtig godt indbygget lys, som sikrer optimal belysning af arbejdsstedet. Vil klare alle de opgaver vores test-villaejer vil kunne finde på at sætte den på. Leveres i kuffert med et batteri. Og til en fornuftig pris. Vores testvinder.
Batteri: 1,5 Ah Vægt: 1,6 kg
Einhell

Nemt borskifte på Bosch skruemaskine

Bosch Uneo Maxx 18 V
Vejl. pris: 1.499 kr.
Karakter: 3

Foto: idénytKlarer opgaverne som den skal. Er en meget let maskine, med lidt højt tyngdepunkt. Har de fornødne kræfter. Den kan ikke bruge almindelige runde bor, men skal bruge specielle med to små vinger eller bor med sekskantet bund. Det sikrer meget nemt skifte af bor, men kræver så også, at man skal skifte alle sine bor ud. Har indbygget tohåndsgreb, men der er for lidt plads til voksne mandehænder. Leveres i kuffert med et batteri.
Batteri: 1,5 Ah Vægt: 1,4 kg
Bosch 

 

Professionel kvalitet på Hitachi

Hitachi DV 18DSL
Vejl. pris: 4.657 kr.
Karakter: 4

Testens suverænt bedste maskine. Har en god balance og ligger rigtig godt i hånden. Borer ubesværet i mursten og skruer uden det mindste besvær. Den har langt flere kræfter, end vi havde behov for i denne test, og vi vil ikke være bange for at anbefale den til gør det selv-folk med høje ambitioner. Maskinen har ikke slagfunktion.
Leveres i kuffert med to batterier. Men prisen trækker ned i forhold til vores testkrav, da den skyder pænt over målet.
Batteri: 3,0 Ah Vægt: 1,8 kg
Hitachi

Læs også:

Sådan hænger du lettest hylder og billeder op

Det rette værktøj gør det let at sætte hylder og billeder lige op på væggen.

Black & Decker - til nybegynderen

Black & Decker ASL 188KB
Vejl. pris: 1.299 kr.
Karakter: 3

Foto: idénytHar piktogrammer i stedet for tal ved momentindstillingen. Det er en sjov idé til den uøvede – hvis bare det kunne bruges. Problemet er fx, at der ikke er et piktogram til at skrue skruer i murværk, så vi måtte vælge boreindstillingen, for at få det til at virke, og så er den uøvede lige dårligt hjulpet. Klarer alle opgaverne – hvis du altså “snyder” med indstillingerne. Maskinen har slagfunktion og leveres i kuffert med to batterier.
Batteri: 1,3 Ah Vægt: 1,6 kg
Black & Decker

 

Einhell - klarer lige testen

Einhell BT-CD 18/1 Li
Vejl. pris: 799 kr.
Karakter: 2

Foto: idénytTestens absolut billigste og dårligste maskine. Den havde besvær med at bore de fire huller i mursten – ikke så meget fordi den manglede motorkræfter, men fordi den ikke kunne holde ordentlig fast om boret. Det resulterede i, at boret satte sig fast i borehullet i murstenen. Klarede dog opgaven til sidst. Maskinen leveres i kuffert med et batteri, men som den eneste maskine var der en bitholder med.
Batteri: 1,3 Ah Vægt: 1,7 kg
Einhell

20. februar 2012
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.