Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilken rawlplug du skal vælge, så din ophængning bliver solid. Med nogle enkle tips kan du selv finde ud af, hvad væggen er lavet af, og hvordan du vælger rawlplugs og skruer, så de passer sammen.

Inden du går i gang med at bore, er det en god idé at have fundet den rigtige rawlplug og skrue frem, så du er sikker på, at borehullet kommer til at passe med rawlpluggen.
Inden du går i gang med at bore, er det en god idé at have fundet den rigtige rawlplug og skrue frem, så du er sikker på, at borehullet kommer til at passe med rawlpluggen. Foto: iStockphoto


Rawlplugs til alle typer vægge

Det burde være en overkommelig opgave at hænge diverse hylder og billeder op. Men de fleste kender nok til den tvivl der opstår, når man kigger ned i værktøjskassen efter den rigtige rawlplug. Fortvivl ikke, for der findes specielle rawlplugs til alle vægmaterialer og belastninger.

Vælg rawlplug efter belastning

Langt de fleste ophængninger i hjemmet drejer sig om lettere ting. Her kan du klare dig med nogle universalprodukter, der egner sig til det meste. Har du behov for at hænge skabe eller boghylder op på væggen, skal ophængningen kunne holde til stor vægt.
Her har du et væld af muligheder både hvad angår skruer og hvad angår de mest hensigtsmæssige rawlplugs.

Vej den ting, du skal have op at hænge

Du er nødt til at veje den belastning som ophængningen skal kunne holde til, finde ud af, hvilket materiale din væg består af, og derefter rådføre dig med din forhandler om, hvilket produkt du skal vælge.

Borehul og rawlplug skal passe sammen

Borehul og rawlplug skal som udgangspunkt have samme diameter.
Til gengæld skal skruen skal være mindre end rawlpluggen, men skal dog være stor nok til, at rawlpluggen udvider sig, når den skrues i.
Vælg en skrue der er længere end rawlpluggen, så spidsen stikker ud.

Rawlplug og skrue skal passe sammen

Du bør altid læse anbefalingen fra producenten, så du sikrer dig at rawlplug og skrue matcher. Har du ikke gemt pakken, kan du benytte følgende tommelfingerregel:

  • Ved mindre skruer, op til 5 mm i tykkelse, skal rawlpluggen typisk være 1 mm større i diameter.
  • Ved tykkere skruer bør man vælge en rawlplug der er 2 mm større.

Bland ikke nyt og gammelt

Design af skruer har ændret sig gennem tiden, og i dag er de fleste skruer meget lige fra hoved til spids. Tidligere var skruer mere koniske - altså tykkere ved hovedet.

De ældre rawlplugs er designet til at passe til den koniske form, mens de nyere er designet mere lige skruer.
  
Test af vaterpas: Byg i lod og helt lige

Rawlplug fås i mange forskellige kvaliteter - vælg den bedste

Det kan være fristende at vælge den store pose med billige rawlplugs frem for de lidt dyrere kendte mærker.
Men der er stor forskel på kvaliteten. Plastikken i de billige rawlplugs er ofte tynd og sprækker let og gribevinger/modhagerne er for spinkle til at gribe ordentlig fast.

Vælg rawlplug efter, hvad væggen er lavet af

Vægge i de danske boliger kan være lavet af mange forskellige materialer. Det har afgørende indflydelse på, hvilken rawlplug du bør vælge. Hvis du ikke ved, hvad væggene i dit hus er lavet af, så find ud af det ved brug af nogle enkle tricks - få dem her.

Lynguide til rawlplugs

Gips

Gipsvægge er kendetegnet ved en tynd væg med et hulrum bag.

Expandet

Lette ophæng:
Selvskærerne rawlplug, som du skruer i til den er jævn med væggen. Derefter skrues skruen i.

Fischer

Læs også:

Brug den rette hammer, når du gør det selv

En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Tungere ophæng:
Her har du brug for en rawlplug hvor skruen udvider rawlpluggen, når den skrues i. Rawlpluggen deformeres, så den fungerer som en form for bolt på væggens bagside.

ExpandetMursten

I mursten og andre hårde vægmaterialer skal du bruge en rawlplug der udvides i takt med at skruen skrues i. Det øger friktionen mod siderne i borhullet så skruen holdes fast i væggen.

ExpandetGasbeton & hulsten

Er bløde materialer, hvor skrue og rawlplug kan dreje rundt i borehullet og dermed sidde løs. Her skal du finde en rawlplug med et dobbeltsæt vinger, der fungerer som en form for modhager.

FischerUniversal-rawlplug

Til lette ophængsopgaver kan du klare dig med en universalrawlplug, uanset hvad din væg er lavet af.

Læs også:

Find den rette boremaskine

Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

12. maj 2010
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til et par savbukke, der kan stables, så de ikke fylder så meget, når de ikke er i brug.

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.