Der gemmer sig PVC de mest overraskende steder i dit hjem. Når det er udtjent skal det på genbrugspladsen.
Der gemmer sig PVC de mest overraskende steder i dit hjem. Når det er udtjent skal det på genbrugspladsen.

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer

PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.


PVC er udbredt
PVC er billigt og brugbart til næsten alt. Det er forklaringen på den overmåde store udbredelse af plastmaterialet i alt fra gummistøvler, ledninger, kabelbakker til tagrender.

Afbrænding kræver rensning
PVC kan det hele lige bortset fra at ryge i skraldespanden uden at forurene. Når PVC brændes af, dannes der saltsyre, som skal fjernes fra røgen. Dette genererer giftigt affald, der skal deponeres. Derfor er det vigtigt, at PVC ikke ender i dagrenovationen og dermed på forbrændingsanlæggene.

Aflever dit PVC
Alle kommuner indsamler PVC enten via afhentning eller via specielle containere på genbrugspladserne. Så sørg for at aflevere dit PVC her frem for at smide det i skraldespanden.

Find PVC i hjemmet
PVC gemmer sig dog rigtig mange steder i hjemmet, så er du i tvivl, må du hellere tage for meget end for lidt med på genbrugspladsen. Er produktet mærket med et trekantet plastmærke, så er 3 lig med PVC. Se boksen, hvis du er i tvivl om, hvad du skal sortere fra.

Læs på næste side, hvor der er PVC.#br

Svært at undgå PVC
Det bedste vil være at undgå PVC, når du køber nyt. Det kan dog være svært at finde gør det selv-produkter uden PVC. Sidste år indkøbte Informationscenter for Miljø og Sundhed en række plastprodukter i forskellige byggemarkeder og fandt praktisk taget ingen uden PVC.

Der er alternativer til PVC
Men de findes. Hvis tilstrækkeligt mange gør det selv-folk spørger efter produkter uden PVC i byggemarkeder og lignende, så skal de nok også finde frem til hylderne her, så der bliver et reelt alternativ. Alternativerne til PVC hedder fx: PP, PE, PUR eller PEX.

Her kan der være PVC

 • Ledninger
 • Kabelbakker
 • Elektrikerrør
 • Nedløbsrør
 • Indvendige vandrør
 • Døre og vinduer
 • Vinylgulve
 • Vinyltapet
 • Persienner
 • Haveslanger
 • Presenninger
 • Tagplader
 • Gummistøvler
 • Voksduge
 • Teltbunde
 • Måtter
 • Badedyr og -bassiner
 • Rengøringshandsker
 • Kunstlæderprodukter
 • Tasker
 • Chartekker
 • Brevordnere
 • Puslepuder
 • Badeforhæng

En del af det PVC, der indsamles i kommunerne, bliver genanvendt. Det er det hårde PVC, der kan bruges til at lave nyt plast. Det bløde deponeres.

22. september 2010
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til et par savbukke, der kan stables, så de ikke fylder så meget, når de ikke er i brug.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.