20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer

Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig gør-det-selv-mand - eller kvinde. 

Foto: Colourbox

Danskerne skal lære at gøre det selv

Flere nye undersøgelser af danskernes praktiske egenskaber og gør-det-selv-evner viser, at vi ikke længere har hænderne godt skruet på. Siden 80'erne er vi gradvist blevet dårligere til at ordne selv mindre reparationer i hjemmet. Det skal det gøres noget ved, synes idényt. Så derfor giver vi lige dig og din værktøjskasse et ekstra tjek. 

Er du klædt praktisk på? 

Den moderne handymand er som minimum indehaver af stiksav, rystepudser, skruemaskine og slagbor. Disse el-værktøjer leveres i praktiske kufferter. Her er plads til savklinger, sandpapir, skruebits og bor med mere, som passer til de enkelte maskiner, og som således ikke tager plads op i værktøjskassen, foruden at de altid er til at finde.
Men lad være med at overgøre dine indkøb. Det er jo ikke et håndværkerfirma, vi er ved at etablere, men evnen til let og hurtigt at kunne løse dagligdagens små opgaver i huset ved hjælp af vores værktøjskasse.

20 ting, du altid skal have ved hånden

 • Tommestok – er uundværlig. Kaldes stadig en tommestok, selvom der er centimeter på.
 • Vinkel – til at tjekke om noget er 90o, fx en vinduesramme.
 • Lægtehammer – til det grove.
 • Mindre stifthammer – Når dyvlerne i IKEA-skabet skal bankes på plads.
 • Vaterpas – Det kan ødelægge enhver handymands glæde, hvis ikke tingene er sat lige op.
 • Skærekasse med tilhørende sav– gør det nemt at save.
 • Bidetang – til at bide fx ståltråd over.
 • Knibtang – til at hive søm ud med.
 • Rørtang – Når rørene under køkkenvasken skal skilles ad.
 • Svensknøgle – gerne en lille og en lidt større.
 • Stemmejern – et smalt og et noget bredere. Til at mejsle i træ med. Også god til skrabe gammel maling og lak af med.
 • Skruetrækker til små skruer – fx et “urmagersæt”.
 • Skruemaskine – klarer de øvrige skrueop-gaver. Det er bedst at bruge de såkaldte torx-kærv skruer, som er de absolut nemmeste at arbejde med. Bruger man skruer med lige kærver, skal man huske at bruge en tilsvarende skruetrækker.
 • Nedstryger – til at save i metal.
 • Høvl – uundværlig til træ-arbejde eller når en dør binder.
 • Spartel – Når gamle huller i væggen skal fyldes ud.
 • Koben – Når du skal rive gamle ting ned, fx et loft.
 • Dyknagle – til at slå søm helt ind med.
 • Syl – Skal du have noget skruet i et stykke træ, er den god at forbore med.
 • Kridtsnor – er praktisk. Spænd ud mellem to punkter, træk op på midten og giv slip, og du har en lige streg på et emne lige til at save efter
27. februar 2015
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den kunne save både på langs og på tværs af træets åreretning. Her tester vi 6 modeller.

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.