Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer

Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Superlim, universallim, trælim, epoxylim. Lær at finde frem til rigtige lim.
Superlim, universallim, trælim, epoxylim. Lær at finde frem til rigtige lim. Foto: Colo

Styrker og svagheder ved forskellige limtyper

Til reparationer, hobby og gør det selv-arbejder i hjemmet findes der et væld af forskellige lime, og det kan godt virke overvældende, når man står og kigger på hylderne i byggemarkedet.
  
I praksis er der dog kun nogle få typer, som er relevante i det daglige. Vi kigger på de vigtigste og giver dig et overblik over styrker og svagheder på en række nye og gamle limtyper.

De nye universallime

I de seneste år er der dukket nye typer universallime op på markedet, som ikke må forveksles med de gammelkendte universal- og hobbylime. De nye typer kan klare selv de sværeste opgaver. Limene skaber meget stærke samlinger og kan binde både hårde og bløde, porøse og glatte materialer sammen – metal, sten, gummi, plast, stof, læder og meget mere.
  
Limene modstår både vand og høj temperatur. De er tykke i konsistensen, en-komponente og giver mulighed for at justere emnerne i ca. 20 min. Til gengæld må man leve med temmelig lang tørretid, 12-48 timer, og en ret høj pris. Da limene holder sig fleksible efter tørring, er de også gode til svære opgaver som fx reparationer af gummistøvler og bløde materialer.

Trælim og snedkerlim

Til samling af træ mod træ er den gode gamle hvide snedkerlim stadig den bedste. Den vandbaserede lim er nem at bruge, også på pap og læder. Nogle typer tørrer i løbet af få minutter, andre inden for nogle timer. Emnerne skal spændes sammen med en skruestik eller lægges i pres.
  
Trælim findes også i mere hårdføre udgaver, som kan bruges udendørs, og som kan lime træ fast til andre materialer som fx metal, beton og hård plast.

Hvad er kontaktlim?

I modsætning til de andre limtyper skal kontaktlim smøres på begge flader, hvor den skal have lov at tørre næsten helt op, inden emnerne presses hårdt sammen. Det er på grund af denne kontakt ved limningen, at kontaktlim kaldes for netop kontaktlim.
  
Kontaktlim giver en stærk samling og er især god til større flader. Kontaktlim binder på de fleste materialer som træ, læder, tekstiler, laminat, plast og metal.
  
 
Kontaktlim skal smøres på begge de emner, der skal limes sammen. Flickr v/ Casco Craft.  

Lim og sundhed

Lime er meget forskellige rent kemisk og spænder lige fra harmløse vandbaserede lime, som er beregnet til børn, og til kradse sager, som indeholder opløsningsmidler, der kan være skadelige ved indånding og irriterende ved berøring.
  
Læs derfor brugsanvisning og sikkerhedsforskrifter omhyggeligt inden brug. Brug så vidt muligt lim med så lavt sikkerhedsnummer som muligt, 00-1 eller 0-1, og uden faremærkning. Køb CE-mærket lim til børn, evt. A-mærket af Fællesrådet for formnings- og hobbymaterialer, som opfylder de strengeste krav. Sørg for god ventilation, når der arbejdes med opløsningsholdige lime.

Superlim (sekundlim)

Superlim, også kaldet sekundlim, hæfter meget hurtigt, når emnerne presses sammen. Limen er tynd og vandklar og kræver god kontakt mellem de flader, som skal limes. Den giver en næsten usynlig limfuge og giver en meget stærk samling mellem ikke-porøse materialer som glas, metal og hård plast.
  
Til lidt mere porøse materialer og materialer, som ikke passer fuldstændigt sammen, fås limen i tykkere udgaver. Limene indeholder opløsningsmidler, som fordamper meget hurtigt, og kan give irritation ved kontakt med hud, øjne og slimhinder. Superlim er dyr og sælges i meget små beholdere. Den holder sig bedst, hvis den opbevares tørt ved køleskabstemperatur.

Epoxylim

Når det gælder om at få den stærkest mulige samling er den tokomponente epoxylim den bedste kandidat. Da den blandes af en binder og en hærder, er den ikke så nem at bruge, men den klæber på de fleste materialer inkl. metal, sten, glas, træ og mange typer plast og kan også bruges udendørs, da den modstår vand.
  
Den færdigblandede lim er meget tyk og kan også bruges til at udfylde huller.
  
Læs mere om epoxylim hos Gør Det Selv
17. september 2016

Redaktøren anbefaler

Mere om Værktøj og byggematerialer

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedlig...

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig gør-det-selv-mand - eller kvinde. 

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den kunne save både på langs og på tværs af træets åreretning. Her tester vi 6 modeller.

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.