Guide til lim – vælg den rigtige limtype

Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

vælg den rigtige limtype


Styrker og svagheder ved forskellige limtyper

I hjemmet findes der et væld af forskellige lime

Til reparationer, hobby og gør det selv-arbejder i hjemmet findes der et væld af forskellige lime, og det kan godt virke overvældende, når man står og kigger på hylderne i byggemarkedet.
I praksis er der dog kun nogle få typer, som er relevante i det daglige. Vi kigger på de vigtigste og giver dig et overblik over styrker og svagheder på en række nye og gamle limtyper.

Limene modstår både vand og høj temperatur.De nye universallime

I de seneste år er der dukket nye typer universallime op på markedet, som ikke må forveksles med de gammelkendte universal- og hobbylime. De nye typer kan klare selv de sværeste opgaver. Limene skaber meget stærke samlinger og kan binde både hårde og bløde, porøse og glatte materialer sammen – metal, sten, gummi, plast, stof, læder og meget mere.
Limene modstår både vand og høj temperatur. De er tykke i konsistensen, en-komponente og giver mulighed for at justere emnerne i ca. 20 min. Til gengæld må man leve med temmelig lang tørretid, 12-48 timer, og en ret høj pris. Da limene holder sig fleksible efter tørring, er de også gode til svære opgaver som fx reparationer af gummistøvler og bløde materialer.

Til samling af træ mod træ er den gode gamle hvide snedkerlim stadig den bedste.Trælim og snedkerlim

Til samling af træ mod træ er den gode gamle hvide snedkerlim stadig den bedste. Den vandbaserede lim er nem at bruge, også på pap og læder. Nogle typer tørrer i løbet af få minutter, andre inden for nogle timer. Emnerne skal spændes sammen med en skruestik eller lægges i pres.
Trælim findes også i mere hårdføre udgaver, som kan bruges udendørs, og som kan lime træ fast til andre materialer som fx metal, beton og hård plast.

Kontaktlim giver en stærk samling og er især god til større flader.Hvad er kontaktlim?

I modsætning til de andre limtyper skal kontaktlim smøres på begge flader, hvor den skal have lov at tørre næsten helt op, inden emnerne presses hårdt sammen. Det er på grund af denne kontakt ved limningen, at kontaktlim kaldes for netop kontaktlim.
Kontaktlim giver en stærk samling og er især god til større flader. Kontaktlim binder på de fleste materialer som træ, læder, tekstiler, laminat, plast og metal.
Lime er meget forskellige rent kemisk.
Kontaktlim skal smøres på begge de emner, der skal limes sammen. Flickr v/ Casco Craft.

Lim og sundhed

Lime er meget forskellige rent kemisk og spænder lige fra harmløse vandbaserede lime, som er beregnet til børn, og til kradse sager, som indeholder opløsningsmidler, der kan være skadelige ved indånding og irriterende ved berøring.
Læs derfor brugsanvisning og sikkerhedsforskrifter omhyggeligt inden brug. Brug så vidt muligt lim med så lavt sikkerhedsnummer som muligt, 00-1 eller 0-1, og uden faremærkning. Køb CE-mærket lim til børn, evt. A-mærket af Fællesrådet for formnings- og hobbymaterialer, som opfylder de strengeste krav. Sørg for god ventilation, når der arbejdes med opløsningsholdige lime. Superlim, også kaldet sekundlim, hæfter meget hurtigt, når emnerne presses sammen.

Superlim (sekundlim)

Superlim, også kaldet sekundlim, hæfter meget hurtigt, når emnerne presses sammen. Limen er tynd og vandklar og kræver god kontakt mellem de flader, som skal limes. Den giver en næsten usynlig limfuge og giver en meget stærk samling mellem ikke-porøse materialer som glas, metal og hård plast.
Til lidt mere porøse materialer og materialer, som ikke passer fuldstændigt sammen, fås limen i tykkere udgaver. Limene indeholder opløsningsmidler, som fordamper meget hurtigt, og kan give irritation ved kontakt med hud, øjne og slimhinder. Superlim er dyr og sælges i meget små beholdere. Den holder sig bedst, hvis den opbevares tørt ved køleskabstemperatur.

Den stærkest mulige samling er den tokomponente epoxylimEpoxylim

Når det gælder om at få den stærkest mulige samling er den tokomponente epoxylim den bedste kandidat. Da den blandes af en binder og en hærder, er den ikke så nem at bruge, men den klæber på de fleste materialer inkl. metal, sten, glas, træ og mange typer plast og kan også bruges udendørs, da den modstår vand.
Den færdigblandede lim er meget tyk og kan også bruges til at udfylde huller.
Læs mere om epoxylim hos Gør Det Selv

Mest læste artikler