Find skruen - den ultimative guide til skruer

Værktøj og byggematerialer

Få styr på alt om skruer med et enkelt klik på vores store guide til alt om skruetyper, kærv, skruehoveder og meget mere. Tag den med på mobilen næste gang, du skal handle skruer. 

Træskruer, murskruer, gipsskruer - find den rette skrue
Træskruer, murskruer, gipsskruer - find den rette skrue

Find den rette skruetype

Kender du det? Du står i Silvan, Bauhaus eller et andet byggemarked foran endeløse hyldeophæng af skruer og skruer og endnu flere skruer... Hvilken én skal du vælge? Nogle gange føles det som at finde en nål i en høstak. Og hvad er det lige alle de forskellige typer af skruer, kærve og skruehoveder hedder? 

Kæmpe grafisk oversigt over skruer

Vores søsterblad Gør Det Selv har for at gøre forvirringen mindre fremstillet en stor informativ digital planche, som du kan have med på mobilen, næste gang du skal ud og købe skruer. Grafikken forklarerer med enkle og tydelige billeder alt om skruer.

Vores visuelle guide til alt om skruer og skruetetyper er tilgængelig her med et enkelt klik:

Skruetyperne

Den første ting man skal have styr på, inden man køber ind til et skruearbejde, er: hvilken skrue er bedst egnet til opgaven? Grundlæggende set findes der fire forskellige skruetyper

 1. Træskruer
 2. Murskruer
 3. Pladeskruer
 4. Universalskruer

Inden for disse 4 kategorier er der selvfølgelig mange variationer. Her er et overblik over en del af skruetyperne:

Læs også:

Pas på MgO-plader i dit hus

Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Træskruer

Tidligere krævede det forboring at holde to stykker træ sammen. Nye detaljer i spids, gevind og hoved har i dag begrænset behovet for at bore for. Det har i høj grad lettet arbejdet, så både håndværkeren/handymanden og batteriet holder længere.

Murskruer

Murskruer skærer selv gevind i murværket, efter at der er boret for. Hermed slipper du for den nylon-rawlplug, som spånpladeskruen kræver for at kunne sidde fast. Blandt murskruer findes:

 • Montageskrue til træ
 • Betonskrue 
 • Karmskruee

Pladeskruer

Meget montagearbejde præges af, at skruerne skal holde så forskellige materialer som gips, metal, eternit og krydsfiner fast på så forskellige underlag som træ og stål. Pladeskruer omfatter blandt andet: 

 • Gipsskruer
 • Faceadeskruer
 • Vingeborskruer

Specialskruer

Det kræver specialskruer at sætte en glasliste på et stålprofi l, skrue beslag fast i vinduesrammer af plast og skrue byggebeslag rigtigt fast. Her er nogle få af de mange skruer, der er beregnet på helt bestemte opgaver.

Læs også:

Tre værktøjskasser: Begynderen, den øvede og eksperten

En god værktøjskasse er guld værd, men du behøver ikke nødvendigvis købe alt værktøj lige med det samme. idényts nye gør det selv-ekspert...

 • Skruer til plastprofiler
 • Beslagsskrue
 • Glaslisteskrue
 • Isoleringsskruer

De fem forskellige typer af kærve

I gamle dage var lige kærv på skruer det eneste, der findes. I dag ser billedet meget anderledes ud. Her er de fem dominerende typer af kærve til skruer:

 • Lige kærv - Stort set forsvundet. Findes især på messingskruer til messingbeslag.
 • Philipskærv - Især på skruer til at montere plader med dybdestop.
 • Pozidrivkærv - Meget udbredt, men fortrænges stadig mere af torx.
 • Torxkærv - På vej til at blive den mest udbredte til andet end plader.
 • Sekskanthoved - Bruges ofte, hvor hovedet sidder uden på en plade, ofte med en skive under.

De fem forskellige typer af skruehoveder

For at give det mest effektive og det mest harmoniske resultat eksisterer der også adskillige typer af skruehoveder. Her er de fem mest udbredte typer: 

 • Undersænket hoved - ligger i plan med overfladen. Kræver forudgående forsænkning - medmindre skruen har fræseribber.
 • Rundhoved -  er fladt i bunden og danner en halvkugle oven på overfladen. Bruges især over beslag og hårde plader.
 • Linsehoved -  kombinerer det undersænkede hoved og det runde hoved. Kræver forsænkning.
 • Panhoved - er cylinderformet med afrundede hjørner. Bruges især over beslag og hårde plader.
 • Sekskanthoved - brugtes før mest til store træskruer, men de opgaver klarer torx stadig oftere. I dag mest brugt uden på plader.

Se den store infografic med de meget illustrative billeder af skruer, kærve og skruehoveder.

skruer-skruetyper.pdf

Træskruer, metalskruer, pladeskruer, specialskruer  
Skruer i hele verdenen - forén Eder!  
24. november 2015
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.