Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer

Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.


Boremaskiner findes i utroligt mange udgaver – fra store slagboremaskiner og borehammere til små nemme akkuboremaskiner.

Har du brug for en handy boremaskine, der kan arbejde uafhængigt af strømnettet, er akkumaskinen et rigtigt godt valg. Den er nem, let og velegnet til mindre opgaver. Til gengæld kører den tør for strøm.

Skal du i gang med en større byggeopgave, hvor der skal bores mange huller, vil en maskine med ledning ofte være mere egnet.

De fleste boremaskiner kan også bruges som slagboremaskine, når du vil bore i hårdere materialer som beton eller mursten. Almindeligvis vil en slagboremaskine dog kun kunne gnave sig igennem blødere beton og mursten, så skal du bore i hård beton eller sten, er en borehammer det rigtige værktøj. Den har et kraftigt slagværk, der kan bore rigtig store huller i hård beton.

Elektronisk styring
På en boremaskine med “styringselektronik” virker kontakten som speederen på en bil – jo mere gas du giver, jo hurtigere kører den, men boremaskinen vil gå ned i omdrejninger under belastning.
Et eller to gear
Boremaskiner findes med enten et, to eller flere mekaniske gear.

Til almindelig “husholdningsbrug”, hvor du borer huller til en hylde på væggen og andre småting, har du kun brug for et gear.

Skal du derimod i gang med en større ombygning, vil en boremaskine med flere gear være det helt rigtige værktøj.
DeWalt, tlf. 70 20 15 11
Det er vigtigt, at boremaskinen har den rigtige størrelse til de opgaver, du skal bruge den til. Angivelsen af boremaskiners arbejdsområde er lidt kryptisk: “10 mm boremaskine” betyder for eksempel, at boremaskinen er beregnet til maksimalt at bore huller på 10 mm i stål. For slagboremaskiner, at den som det største kan bore 10 mm huller i sten.

Du kan godt bruge en 10 mm maskine til både større og mindre huller. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du sætter et lille bor i en maskine beregnet til store bor, vil arbejdet gå langsomt. Sætter du større bor i, end maskinen er beregnet til, er der fare for, at den bliver overophedet.

Bore-tips
  • Lille bordiameter – kræver højt omdrejningstal.
  • Stor bordiameter – kræver lavt omdrejningstal.
  • Bløde materialer – kræver højt omdrejningstal.
  • Hårde materialer – kræver lavt omdrejningstal.
  • Hvis boremaskinen kører varm, køles den hurtigst ved det højeste omdrejningstal uden belastning i et par min., indtil ventilatorluften ikke føles meget varm længere!

Smør boret
Hvis du køler boret, mens du borer, holder boret længere. Brug evt. en injektionssprøjte.
  • Jern: biologisk eller mineralsk olie eller fedt
  • Aluminium: petroleum, vand-sprit-blanding.
  • Glas: petroleum.
  • Akrylglas: bland vand og sprit
  • Træ, kunststoffer: som regel ingen køle- eller smøremidler
23. oktober 2006
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til et par savbukke, der kan stables, så de ikke fylder så meget, når de ikke er i brug.

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver  værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige opgaver. Læs, hvad du kan bruge de forskellige save til, og få gode tips til, hvordan du saver korrekt.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.