En stiksav, en grensav, en nedstryger og en fukssvans.
En stiksav, en grensav, en nedstryger og en fukssvans. Foto: Birgitte Svennevig

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer

En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver  værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige opgaver. Læs, hvad du kan bruge de forskellige save til, og få gode tips til, hvordan du saver korrekt.

Fukssvans Fukssvans.til de grove save-opgaver

En fuksvans kan save i næsten alt – dog ikke altid med lige godt resultat. Fukssvansen er ofte grovtandet og saver hurtigt og sikkert et bræt over. Brug fukssvansen til grove save-opgaver, fx når du skal save gulvbrædder eller bygge legehus i et træ. Fukssvansen efterlader enganske grov skæreflade, ofte med store splinter i, og egner sig derfor kun til grove, typisk udendørs arbejder.

Grensav til de tætsiddende grene på træerne

En mindre sav, der ofte har brede tænder til grov savning på den ene side og smallere tænder til fin savning på anden side. Grensaven skærer på tilbageløbet – altså når du trækker saven tilbage mod dig selv. Det er en stor hjælp, når du skal save en gren af, der sidder over hovedhøjde. Grensaven er også mindre og dermed nemmere at manøvrere rundt mellem de ofte tætsiddende grene på havetræerne.

Nedstryger til de finere saveopgaver

Egentlig udviklet til at save i metal. Men du kan også bruge den som listesav – altså når du har brug for en fin skæreflade, der kun kræver et par strøg med sandpapiret, før den er glat og fin. Brug for eksempel nedstrygeren, hvis du skal save lister til billed-rammer. Ellers er nedstrygeren til metal og klarer fint at skære en skruespids af, dele en gardinstang i to og lignende.

Stiksav til de hårde saveopgaver

Nogle gange er det godt med lidt ekstra kraft. Den elektriske stiksav er god, når du skal save meget eller save i hårde materialer. Uundværlig i familier, der bygger om og selv sætter i stand derhjemme. Krydsfiner, laminatgulv, limet træ, spånplade, MDF-plade og melamin-plade er oplagte kandidater til stiksaven.

Forskel på skærefladerne, når du saver

Skærefladen på et stykke træ ser forskellig ud, alt efter om det er savet forfra eller bagfra. Ofte rives der store splinter af træet, når du trækker saven igennem for sidste gang og brættet deles i to. Der, hvor du trak saven igennem de første gange, er der ikke trukket splinter af, og skærefladen er mere jævn og pæn. Det bliver så selvfølgelig den side, der skal vende opad, hvis brættet skal blive til en hylde.

Sådan får du det bedste saveresultat

Hvis du er usikker på materialet, og det ikke er ligegyldigt hvilken side, der skal være synlig, så prøv at save et sted, hvor det ikke kan ses. Så kan du bedst bedømme, om du skal save forfra eller bagfra for at få det bedste resultat.
  
Leder du efter den allerbedste stiksav? Se stor test af stiksave på Gør Det Selv.
4. januar 2008
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til et par savbukke, der kan stables, så de ikke fylder så meget, når de ikke er i brug.

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også...

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.