Dette skal du overveje, inden du køber en kompressor

Værktøj og byggematerialer

En kompressor er sjældent direkte uundværlig i en privat husstand, men laver du af og til gør det selv-projekter, så kan den være en overvejelse værd.

Foto: Metabo og istockphoto

Sæt tryk på værktøjet

Det kan måske lyde lidt voldsomt at investere i en kompressor for at slå søm i, men der skal ikke monteres mange meter raftehegn med store søm, før du ville ønske, at du havde en kraftig sømpistol.

En kompressor med forskelligt tilhørende trykluftsværktøj kan spare både tid og kræfter, og er du først begyndt at bruge den, vil du opdage, at den kan bruges til mere, end du måske først forestillede dig.Trykluftværktøj er effektivt og nemt at bruge, og når du først har anskaffet kompressoren, så er værktøjet også ganske billigt. Og med mindre du har købt en kompressor, der er for lille til dine opgaver, så løber du ikke tør for kræfter selv efter flere hundrede søm.

Læs også: Multihavemaskinen indtager haven

Kig på luftforbrugetDet er ikke helt enkelt at vælge kompressor, fordi de findes i utallige varianter, som dækker mange forskellige behov. Men det er nemmest at foretage et valg, hvis du først gør op med dig selv, hvad du vil bruge af værktøj, og hvor store opgaver, du kommer til at kaste dig ud i.

Du skal først og fremmest kigge på værktøjets forbrug af luft. Fx har en hæftepistol et lille forbrug, da den ikke kører kontinuerligt, men kun bruger luft i et kort øjeblik, når en klamme skydes i, mens en malerpistol kører i længere perioder, og derfor kræver mere luft.Læs også:

Løvsuger eller løvblæser - find den rette til din have

Få styr på dit løv og dit haveaffald med en løvsuger eller en løvblæser. Læs om forskellen og om, hvad du skal tænke på, når du overvejer...

Kig på tankens størrelse

Når du vælger kompressor, skal du kigge på hhv motorens og tankens størrelse. Jo større motor, jo hurtigere fyldes tanken med komprimeret luft, og jo større tank, jo længere går der, mellem motoren skal køre. Og du skal være opmærksom på, at det kan være ret generende, hvis motoren skal køre for tit, for en kompressor larmer, når luften skal komprimeres.

Kommer du op i de større kompressorer til gør det selv-brug, der kan drive meget luftkrævende værktøj, skal du være klar over, at du ikke kan klare dig med 230 volt strøm, men skal op i 400 volt.

Læs også: Havemaskiner, der letter havearbejdetDu skal også kigge på den mængde luft, som kompressoren kan levere i minuttet, for det er målet for, hvilket værktøj, den kan drive. Men kan en kompressor levere 200 l/min, så kan den faktisk godt trække en mejselhammer, der fx kræver 350 l/min, den kan bare ikke køre uafbrudt i et minut. Så skal du bruge meget luftkrævende værktøj i længere tid, så skal du gå efter en stor og kraftig kompressor, mens en mindre kompressor kan klare de fleste små-opgaver.

2. juli 2015
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.