Prisen på et vaterpas er ikke overvældende. Priserne i denne test ligger mellem 90 og 400 kr.
Prisen på et vaterpas er ikke overvældende. Priserne i denne test ligger mellem 90 og 400 kr. Foto: iStockphoto

Test: Vaterpas - byg i lod og helt lige

Værktøj og byggematerialer

Vaterpasset er med til at sikre perfekte resultater, når du skal løse opgaver, hvor det, at noget er i lod eller vater, er afgørende. Vi har testet seks vaterpas, der alle er ret simple og i allroundstørrelsen 120 cm. Vi har testet både de dyre og de billigere vaterpas, og alle består testkravene – dog er der forskel på dem.

 

Forskel på soliditet og komfort

Selvom alle vaterpas består testkravene, er der alligevel forskel på de billige og dyre vaterpas. Det handler primært om soliditet; hvor mange “tæsk” kan vaterpasset tåle, og hvor længe kan du regne med, at det stadig er fuldt funktionsdygtigt, og så handler det om komfort: gode greb, der gør det bedre at håndtere, smarte spejle, der gør det nemmere at aflæse libellerne osv. Altså gode detaljer.

Vurdér dine behov

Så i sidste ende er det helt op til din pengepung at afgøre, om du skal have det ene eller andet vaterpas. Og så en realistisk vurdering af dine behov, for selv testens billigste vaterpas er så rigeligt klar til at sikre, at en hylde hænger lige, og at den nye bordplade ikke hælder den gale vej. Men bygger du et skur, en terrasseoverdækning eller en tilbygning en gang imellem, er det værd at skæve til de lidt mere “professionelle” modeller. Du bliver glad for det i længden.

Præcisionen er i orden

Præcisionen er, som den skal være, på alle vaterpassene, i hvert fald til langt de fleste opgaver. Du kan købe meget dyre vaterpas med en endnu større præcision, men medmindre du opstiller finmekanik, der er dybt afhængig af præcision, får du næppe mere glæde af dem end af de testede.

Som altid er priserne cirkapriser på det tidspunkt, vi har skrevet testen, så se dig om efter gode tilbud, både i butikkerne og på internettet.

Læs også:

Sådan får du velcro til at blive som ny igen

Vi kender det alle sammen - velcroen bliver sløv. Den slags kan man til en vis grad nippe sig fra med neglene, men det kan også gøres...

Sådan er testen lavet

Præcision vægter vi med 40 %
Præcision er helt afgørende. Vaterpasset skal, inden for en rimelig tolerance, vise dig, om noget er i lod eller vater (vage). Vi måler på flere flader og vender vaterpasset 180 grader for at sikre, at det viser samme hældning. Vi ser også på, hvor meget boblen i libellen bevæger sig, og om den fylder ud mellem stregerne i libellen. Den bør fylde stort set det hele for at kunne måle tilstrækkeligt præcist.

Styrke vægter vi med 30 %
Forudsætningen for, at vaterpasset bevarer sin præcision, er, at det kan holde, også hvis du taber det, eller det vælter, når du har lænet det op ad et eller andet. Vi ser på, hvor godt libellerne er beskyttet, fx indstøbt i plast, og vi ser på profilet, altså selve huset, som oftest er af aluminium. Støddæmpende endestykker er et plus.

Betjening vægter vi med 30 %
Selve betjeningen og håndteringen af vaterpasset har for alvor betydning, hvis du bruger det jævnligt. Vi ser på, hvor let det er at aflæse libellerne fra flere forskellige vinkler. Er det let at strege op efter vaterpasset, og er det let at holde det op imod en væg eller anden plan flade? Indfældede greb er et plus.

Det betyder karakteren
9-10 Topkvalitet. Fås ikke bedre.
7-8 Rigtig godt. Masser af kvalitet.
4-6: Middel. Gennemsnitsprodukt.
2-3: Dårligt. Under middel, bør undgås.
0-1: Elendigt. Gå langt udenom.

Se testen på de næste sider
#br

Simpelt og stabilt

Foto: Stabila80 Stabila

Stabila har et stort udbud af vaterpas, fra de billige til de dyre. Dette er et af de mest simple. Det ligner Bauhaus’ model, bortset fra en ekstra libelle.

Læs også:

Sådan bygger du selv en træterrasse

At bygge en træterrasse er en relativ enkel opgave for den, der er fiks på fingrene. Terrassen udvider mulighederne ude, og reducerer det...

Karakter: 7,4

Præcision:
Ligesom testens øvrige modeller er præcisionen helt som lovet og fin til byggeri mv. Et upræcist vaterpas ville dumpe med et brag, og det har ingen af producenterne råd til at lægge navn til. Boblerne fylder godt ud i libellerne.

Styrke: Robust pulverlakeret aluminiumsprofil med plastpropper i enderne, der beskytter mod stød og slag. Stabila yder 10 års garanti på libellerne, der er ophængt efter et patenteret system. En tur på gulvet klarede de i hvert fald.

Betjening: Vaterpas uden greb gør det lidt vanskeligere at håndtere redskabet og at holde godt fast på det, når man fx skal måle, om en stolpe er i lod. Når vaterpasset ligger ned, har det mindre betydning, om der er greb. Fint hul til ophængning.

Enkelt og billigt

Foto: Biltema16192 Biltema

Selv om det er testens billigste vaterpas, fungerer det fint. Det er lige så præcist som de øvrige, og boblen fylder fint ud mellem stregerne.

Karakter: 6,5

Præcision: Den lave pris afspejler sig ikke i libellernes præcision. Præcisionen er lige så fin som hos konkurrenterne. Libellerne er lette at aflæse, og boblen fylder fint ud mellem stregerne, præcis som de skal.

Styrke: Aluminium er et holdbart materiale, og et fald på en meter volder ingen skade. Enkle plastpropper beskytter enderne af vaterpasset mod slag. Libellerne er indstøbt i plast. Vaterpasset virker ikke helt så gennemarbejdet som de øvrige, men det fungerer.

Læs også:

Aldrig mere maling

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af...

Betjening: Har som det eneste af de testede vaterpas en libelle, der kan vise en hældning på 45 grader. Kan bruges som et fingerpeg om fx et tags hældning. Plasten uden om libellerne har en forstørrende effekt, der gør det lettere at aflæse libellerne.

Se vurderingen af Fatmax Stanley og Hv120 Hultafors
#br

Mere end smart

Foto: StanleyFatmax Stanley

Grovere og kraftigere end de øvrige vaterpas i testen, og så gør formen det lettere at slå en streg, når der er behov for det.

Karakter: 9,4

Præcision: Når man løfter den ene ende af vaterpasset 15 millimeter, flytter luftboblen i libellen sig 1-2 millimeter. Det ligger inden for den be-vægelse, de fleste producenter anbefaler og lever op til. Meget kraftigt og stærkt vaterpas.

Styrke: Et relativt tungt vaterpas, men det vejer trods alt kun et kilo, og det er overkommeligt for de fleste. Tyngden skyldes det kraftige profil i aluminium, som er både højere og bredere end konkurrenternes. De kraftige gummiender passer til dig, der er lidt mere hårdhændet ved dit værktøj.

Betjening: To gode greb giver muligheder for at holde fast, uanset hvordan vaterpasset vender. Libellen på midten har en gennemgående kant, så det er nemt at slå en streg uden irriterende hop, fordi blyanten rammer libellen.

Robust

Foto: HultaforsHv120 Hultafors

Hultafors er en af de producenter, der har et stort udbud. Denne simple håndværkermodel er lidt mere robust end de helt simple modeller.

Karakter: 8,3

Præcision: Samme følsomhed som de øvrige. Vaterpasset virker gedigent og robust, og det har betydning for præcisionen på lang sigt. Luftbob­len og libellen virker en smule større end konkurrenternes, og boblen fylder fint ud.

Styrke: Profileret aluminiums-profil, der giver ekstra styrke i forhold til et helt lige profil. Ifølge producenten kan vaterpasset klare vold, der langt overstiger et fald fra en meters højde. Faldet påvirkede da heller ikke redskabet.

Betjening: Det profilerede/formede ydre giver et bedre greb; særligt rart, når man arbejder med handsker på. Propperne i vaterpassets ender fungerer som ophængs-huller. Libellerne er lette at aflæse. Den midterste forstørres 30 procent.

Se vurderingen af Hercules 985-P Kapro og 120 cm Bauhaus
#br

Let at aflæse

Foto: KaproHercules 985-P Kapro

På vaterpassets overside er der et ekstra vindue, der gør det muligt at se libellen uden at skulle vride nakken for at se siden af vaterpasset. Smart.

Karakter: 9,0

Præcison: Vaterpasset er så præcist, som man kan ønske sig. Vi har testet det, vendt det 180 grader og aflæst igen. Heller ikke efter et fald fra en meters højde er der problemer. Vaterpasset er nemt at strege op efter.

Styrke: Profileret aluminiumsprofil med kraftige gummiender, der skåner vaterpasset, hvis du taber det. Det virker kraftigt og gedigent og skal nok give ejeren præcision mange år fremover. Libellerne er indstøbt i beskyttende plast.

Betjening: Når man fx skal sætte en stolpe i lod, ender man ofte med at skulle vride nakken for at se libellen på siden af vaterpasset. Men her er der sat et spejl ind i et ekstra hul i profilets top, og det gør aflæsning­ meget nemmere. Gode greb at holde i.

Udmærket

Foto: Bauhaus120 cm Bauhaus

Et udmærket vaterpas, der bortset fra farven er identisk med Stabilas billigste model. Producenterne siger, der er forskel. Vi kan ikke se det.

Karakter: 6,5

Præcision: Vaterpasset fra Bauhaus er lige så præcist som de øvrige: fuldkommen nøjagtigt. Vi har målt det op imod et professionelt super-nøjagtigt vaterpas, og vi har målt en flade og drejet vaterpasset 180 ° uden problemer.

Styrke: Vaterpasset klarer faldet fra en meters højde uden hverken skrammer eller skader på libellerne.

Det er pulver­lakeret i gråt og vil med tiden komme til at se slidt ud. Det påvirker ikke holdbarheden som sådan, kun udseendet. Selve profilet er i aluminium og ganske robust.

Betjening: To libeller og et ophængshul er, hvad det kan blive til på denne simple model. Skal du blot tjekke, om noget er i lod eller vater en gang imellem, er det fint. Ingen greb.

 

 

 

24. april 2013
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.