Ved at bruge miljømærkede produkter kan du fx male eller bygge om med god samvittighed.
Ved at bruge miljømærkede produkter kan du fx male eller bygge om med god samvittighed.

Brug miljømærkede produkter til husets projekter

Værktøj og byggematerialer

Miljømærker findes efterhånden inden for alle produktkategorier - uanset om du skal male, bygge ny træterrasse eller indrette med nye møbler. Så kig efter Svanemærket, Indeklimamærket og FXC-mærket, når du køber nyt. Bliv klogere på de forskellige miljømærker her.

De vigtigste mærker har tre kendetegn

Der er efterhånden mange miljømærker at vælge imellem. De tre mest udbredte mærker er Svanen og Blomsten, FSC og Indeklimamærket, og de har tre fællestræk:

• Det er uafhængige eksperter, der opsætter kriterier, som jævnligt strammes
• Der er en åbenhed om, hvad kriterierne er, og hvordan de bliver fastlagt
• Der bliver foretaget uafhængig kontrol

Mærkerne stiller krav til hele produktets livscyklus

Et produkt påvirker miljøet lige fra det fremstilles til det smides ud. Derfor stiller miljømærkerne krav til forholdene, både når det laves, bruges og bortskaffes. Der er selvfølgelig forskel på, hvor meget og hvor i processen forureningen er størst, alt efter hvilket produkt der er tale om. De forskellige miljømærker dækker forskellige aspekter af miljø og sundhed, og på den måde supplerer de hinanden.

Kvalitet er vigtigt

For nogle miljømærker er det et kriterium, at kvaliteten er i orden. For hvad nytter det, at vaskepulveret er miljøvenligt, hvis det ikke vasker rent. Eller at malingen har de venligste kemikalier, men ikke dækker. Materialer skal kunne holde mange år, så der ikke skal bruges energi og ressourcer på at bortskaffe dem i utide og erstatte dem med nye.

Find ud af om træet er bæredygtigt produceret

Mange steder i verden dyrkes der stadig rovdrift på skovområder for at få en kortsigtet gevinst. Og træ, der benyttes til udendørs formål, imprægneres med kemikalier, der udover at gøre det modstandsdygtigt over for råd, også gør det til farligt affald, der ender på lossepladsen, når det skal bortskaffes. Miljømærkerne kan vejlede dig i forhold til, om træet er produceret fra bæredygtige plantager, og om det indeholder problematiske kemikalier.

Læs også:

Sådan skal du fjerne fuglelort fra din bil

Du skal fjerne fugleklatterne fra bilen med det samme – inden de forårsager ætsningsskader i lakken. Det er dog ikke helt ligegyldigt,...

Brug miljømærket byggemateriale

Skal du bygge nyt, skal du være opmærksom på, at nogle byggematerialer kan udsætte dig og din familie for afgasning af stoffer, som kan være sundhedsskadelige. Du kan finde miljø- og indeklimamærkede produkter inden for en lang række kategorier som træ, byggeplader, gulve, lofter og maling.

Produkter har stor betydning for dit indeklima

Valg af møbler, tv, pc og køleskab kan have direkte betydning for indeklimaet i dit hjem. Du kan finde mange møbler, stoffer og elektriske apparater, der er fremstillet med skrappe krav til kemikalieafdunstning og råmaterialer.Gode miljømærker, du kan gå efter

Hvert miljømærke har sit eget fokus, men de supplerer hinanden. Der er tale om frivillige mærker, som producenterne betaler for at bruge – hvis de vel og mærke kan leve op til mærkernes kriterier. Her kan du læse nærmere om fire af de vigtigste miljømærker. På de forskellige mærkers hjemmeside kan du finde information om, hvilke produkter og producenter, der må bruge mærkerne.

Blomsten og Svanen

Blomsten er EU’s officielle miljømærke, og Svanen er det nordiske miljømærke. Begge mærker stiller krav til miljøbelastningen fra et produkt fremstilles til det smides ud. Der tages derudover hensyn til sundhed, og at produkterne er af god kvalitet. Hvilket mærke der er brugt afhænger især af, om det er et produkt der sælges mest i Norden eller mest i Europa. Blomsten og Svanen stiller kun krav til non-food produkter og serviceydelser og ikke fødevarer.
Læs mere om mærkerne her.

Læs også:

Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre...

FSC og PEFC

Træ- og papirprodukter med FSC eller PEFC mærket garanterer, at det træ der er brugt kommer fra skove, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan gendanne. Samtidig bliver der taget vare på dyr og planteliv i de certificerede skove, og at der stilles krav til de sociale forhold for de mennesker, der arbejder i skoven. Både danske og tropiske skove kan certificeres. FSC og PEFC sætter krav til skovdriften og ikke til produktion, brug og bortskaffelse.
Læs mere om FSC-mærket her.
Læs mere om PEFC-mærket her.

Indeklimamærket

Hvis et produkt har indeklimamærket betyder det, at det er blevet testet for, hvor mange kemiske stoffer det afgiver til luften og over hvor lang tid. Der må ikke afgives kræftfremkaldende stoffer fra produkterne og der er en øvre grænse for, hvor mange fibre og partikler, der må frigives fra lofter. Indeklimamærket sætter kun krav til brugsfasen og ikke til produktion og bortskaffelse. Du kan finde fx maling og møbler med dette mærke.
Læs mere om indeklima-mærket her.15. marts 2012
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked. Generelt ligger de alle godt i testen, men der er dog klar forskel fra dem, der klarer sig bedst i testen, til dem der klarer sig dårligst.

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den...

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.