Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer

En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den til, men de fleste hjem vil være bedst tjent med flere forskellige slags alt efter gør det selv-ambitioner.

Det kan betale sig at købe en god hammer. Den vil ofte holde i rigtig mange år.
Det kan betale sig at købe en god hammer. Den vil ofte holde i rigtig mange år. Foto: Scanpix

Køb et udvalg af hamre

Én hammer alene er som oftest ikke nok i en almindelig husholdning. Almindelige og simple gør det selv-projekter kræver et lille udvalg af forskellige hamre, selvom du bestemt ikke behøver at købe hele registeret af hamre for at passe hus og have. Det gælder om at have den rigtige hammer til det rette job.

Det kan du bruge listehammeren til

En skrabet beholdning af hamre kunne være en listehammer og en lægtehammer. Førstnævnte er en hammer med et mindre, fladt og firkantet hoved, så man let kan slå fx ledningsstifter fast. Bruger man lægtehammeren til det, kan man være ret sikker på, at det går ud over fingeren, når man forsøger at ramme.

En lægtehammer er en rigtig solid, gængs hammer med slag i – det er tømrernes foretrukne hammer, når de kravler rundt og knalder nye lægter på til det nye tag.

Mur- og brolæggerhammeren til det mere avancerede

Flækhammer, mukkert og klaphammerMurhammeren kommer man ikke uden om, hvis man er den lidt mere avancerede gør det selv-type. Den er god til at trække søm ud af murværk, og så er den eminent, når man skal flække en mursten på tværs. Murhammerens nærmeste slægtning er brolæggerhammeren.

De, der kan lide at lægge marksten som gangarealer, bør købe en brolæggerhammer. Den tager lidt mere fat end murhammeren, som også er anvendelig til det job.

Vi med brændeovn har sikkert flækhammer samt mukkert, som også kaldes en klaphammer. De to sidstnævnte er forskellige størrelser næsten ens hamre til samme formål. Det er hamre, der slår igennem, når man bruger dem.

Skafter i træ eller stål og gummihåndtag

Flertallet af skafterne er udført i ask eller hickory, som er nordamerikansk valnøddetræ. Man kan også købe hamre med skafter af stål og med gummihåndtag. Under alle omstændigheder bør man bare en gang imellem give sine skafter en slibning og en mat lak.

Læs også:

Vælg det rigtige bor

Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Tag hammeren i hånden inden køb

Lad nu være med at købe den billigste. En god hammer, der ligger godt og afbalanceret i hænderne på dig, koster ikke alverden og holder hele livet. Tag hammeren i hånden. Du vil med det samme kunne mærke, om det er en, du kan forlige dig med. Godt værktøj er det halve arbejde som bekendt.

29. januar 2015
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den kunne save både på langs og på tværs af træets åreretning. Her tester vi 6 modeller.

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.