Aldrig mere maling

Værktøj og byggematerialer

Mere regn og flere alger kombineret med lange hedebølger. Klimaændringerne sætter det udendørs træ på prøve og kræver mere og mere af vedligeholdelsen. 
Måske er det tid til at skifte til non-wood?

Terrassebrædderne er lavet af plastik med træfibre og skal aldrig have træolie eller træbeskyttelse.
Terrassebrædderne er lavet af plastik med træfibre og skal aldrig have træolie eller træbeskyttelse. Foto: Cembrit, Willab Garden, Rubæk og K2 Komposit

Der er mange gode grunde til at overveje non-wood produkter, hvis du skal bygge nyt eller måske skifte et plankeværk eller træet på en facade, på terrasse eller på en gavl. 


  • For det første er produkterne vedligeholdelsesfri. Du skal ganske enkelt aldrig mere ud med pensel og rulle.

  • For det andet er produkterne lette at holde rene, alger gror dårligt på dem og kan nemt vaskes/spules væk.

  • For det tredje rådner non-wood ikke, det er vejrbestandigt og holder sig pænt år efter år, mens du kan nyde ferien uden at skulle slibe, skrabe og male.


Find det rigtige produkt


Rigtig mange kender produkterne fra havemøbler og fra døre og vinduer. De seneste år er produktsortimentet i non-wood udvidet betragteligt til også at omfatte reelle terrasseplanker, stolper, bjælker og brædder. Samtidig er der kommet nye produkter til, som er lavet af forskellige materialer med forskellige egenskaber og udtryk. Nogle non-wood produkter er lavet på basis af beton, andet består af genbrugsplast, komposit og en blanding af plast og træfibre.


Det er en god ide at tage ud, hvor du kan se og mærke produkterne. Bedøm, om du er tilfreds med strukturen, hvordan fx terrassebrædderne føles/virker at gå på – og om du kan lide overfladen.

Komposit - træets udseende og plastens blødhed


Komposit er fremstillet af genbrugsplast og træfibre og forener det bedste fra to verdener: træets udseende og følelse i kombination med plastens blødhed, vejrbestandighed og slidstyrke. Materialet ser ud som træ, er blødt at gå på og behøver aldrig olie eller maling.


Komposit består af omkring 60 % træfibre, 30 % plast  samt 10 % bindemiddel, farve, UV stabilisatorer samt svampe og råd hæmmende midler.


Der bruges alt fra genbrugspapir over bambus, risskaller, kokosnøddefibre, til nåle- og løvtræsfibre, og der kan både bruges genbrugs- og ny plast.
 Og det bedste af det hele er, at det beholder sit smukke udseende i mange år fremover.
 Vedligeholdelsen består i at holde terrassen fri for sand og skidt og så give den en gang udendørs algefjerner, hvis der er grønne belægninger.


Det kan være en fordel at bruge en gulvskrubbe med stive børster til rengøring, men det anbefales ikke at bruge højtryksrenser.Læs også:

Vælg det rigtige bor

Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Komposit er velegnet til...

Komposit er velegnet til terrassebelægning, gulvet i udestuen og til hegn, og kan også bruges til højbede o.l., da det også tåler jordkontakt til en vis grad.


På sigt forventes komposit også at komme på markedet som facadebeklædning. Kan benyttes til udsatte områder som eksempelvis pool-områder eller badebroer, da materialet er vandafvisende og ikke absorberer fugt.
 Findes i flere farvenuancer – med og uden træstruktur.

Genbrugsplast: ingen vedligeholdelseMiljøvenlig genbrugsplast er gennemfarvet – i otte forskellige farver – og massivt, så skrammer og ridser ikke er synlige. 
Materialet tørres af med en fugtig klud eller højtryksrenses. Genbrugsplast er fuldstændig vedligeholdelsesfrit, det er vejrbestandigt og syrefast og har en utrolig lang levetid. Det splintrer ikke og kan nemt bearbejdes.  

Genbrugsplast findes i et stort sortiment af stolper, brædder, terrassebrædder osv. og kan erstatte træ alle de steder, hvor du ønsker et vedligeholdelsesfrit materiale. Kan genbruges 100 pct.

Læs også:

Maling af laminat - kan det lade sig gøre?

En læser har et ældre køkken med låger af plastlimanat og vil gerne give den en ny farve? Vores ekspert svarer på, om det kan lade sig...

11. september 2015
Mere om Værktøj og byggematerialer

Guide til lim - vælg den rigtige limtype

Værktøj og byggematerialer Universallim, kontaktlim, trælim, superlim epoxylim... Lim findes i mange forskellige udgaver, og det kan være svært at vælge den rigtige. Se her, hvilke typer lim du skal bruge hvornår.

Vælg det rigtige bor

Værktøj og byggematerialer Lær at kende forskel på et murbor, et metalbor og et træbor, og få gode tips til den helt rigtige boreteknik.

Pas på MgO-plader i dit hus

Værktøj og byggematerialer Har du renoveret dit hus – eller bygget nyt hus – i 2007 eller senere, skal du tjekke, om der er anvendt såkaldte MgO-plader i byggeriet....

20 ting, du SKAL have i værktøjskassen

Værktøj og byggematerialer Få styr på din værktøjskasse - og skru' hænderne rigtigt på. Disse 20 stykker værktøj er nødvendige for, at du kan kalde dig en rigtig gør-det-selv-mand - eller kvinde. 

Brug den rette hammer, når du gør det selv

Værktøj og byggematerialer En hammer er umiddelbart et primitivt værktøj, men der er masser at vælge mellem. Hvad du skal vælge, afhænger af hvad du skal bruge den...

Test: Boremaskiner med slag i

Værktøj og byggematerialer 18 volt boremaskiner med slag er til de tungere opgaver. Vi har testet 6 modeller, hvoraf flere er rettet mod det professionelle marked....

Test: Fukssvans til de fleste opgaver

Værktøj og byggematerialer Fukssvansen kan klare de fleste emner – lige fra tynde finerplader til kraftigt konstruktionstræ. Og med universalfortanding burde den kunne save både på langs og på tværs af træets åreretning. Her tester vi 6 modeller.

Test: Lange skruetvinger med styrke

Værktøj og byggematerialer Lange skruetvinger kan levere et tryk, der sætter de små enhåndsbetjente spændetvinger til vægs. De lange tvinger er en stor hjælp, når...

Byg savbukke af trykimprægneret træ

Værktøj og byggematerialer Savbukke er enkle at bygge selv - har du trykimprægnerede lægter og brædder tilovers fra et byggeprojekt, kan de bruges som materiale til...

PVC er udbredt i hjemmet - husk det skal til genbrug

Værktøj og byggematerialer PVC er udbredt i alt fra gummistøvler til tagrender. Det forurener, hvis det ender i skraldespanden, derfor skal det indsamles. Du kan også vælge alternative produkter.

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Værktøj og byggematerialer Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for, hvilke...

Fire save du bør have i din værktøjskasse

Værktøj og byggematerialer En fukssvans, en grensav, en nedstryger og en stiksav - det bør være i enhver værktøjskasse. Forskellige save er nemlig gode til forskellige...

Find den rette boremaskine

Værktøj og byggematerialer Køb en maskine, der passer godt til opgaverne.

Hold motorsaven skarp

Værktøj og byggematerialer Den rigtige pleje giver din motorsav nye kræfter og forlænger levetiden.

Turbotryk på rengøringen

Værktøj og byggematerialer En højtryksrenser er en effektiv hjælper, når du vasker bil, rengør terrassen eller renser facade.