Sådan udskifter eller reparerer du dine tagrender

Tagrender og nedløbsrør

Udskiftning eller reparation af defekte tagrender er ofte noget, du selv kan lave. Se her, hvordan du gør og hvilke typer af tagrender, der er at vælge imellem, hvis du skal have nye.

Udskiftning af tagrender er ofte noget, du selv kan lave.
Udskiftning af tagrender er ofte noget, du selv kan lave. Foto: iStock og Aco

Når tagrenderne er slidt ned

Der er en udløbsdato på tagrender. I gennemsnit holder tagrender 15-35 år alt efter materiale, og hvor udsat de er placeret. Når en tagrende ikke længere fungerer optimalt, er det dog ikke ensbetydende med, at du nødvendigvis skal have besøg af en håndværker til en høj timepris. 

Ofte kan du nemt selv skifte tagrenden ud. I nogle tilfælde kan den repareres for ret få penge. Det kan man enten gøre med reparationstape eller med reparationsmasse. Prisen for begge dele ligger under 200 kroner.

Tre årsager til defekte tagrender

Der kan være mange grunde til, at tagrenden svigter. Her er tre af de mest hyppige årsager:

  1. Ofte er blade og andet skidt den simple grund til, at tagrenden ikke fungerer ordentligt.
  2. Et andet typisk problem er "bagfald". Der betyder, at vandet ikke ledes til nedløbet, men i stedet samler sig i den forkerte ende af renden, så det ikke løber væk. 
  3. Et tredje almindeligt problem er, at tagrenderne er udtjente. Det ses ved, at de er tærede i bunden, eller også er samlingerne blevet utætte. 

Nye tagrender skal passe til huset

Tagrende af zink.  
Tagrender af zink er velegnede til det danske vejr. Foto: Aco  

En stor del af husets arkitektoniske udtryk ligger i tagrendens udformning. Skal du udskifte din gamle tagrende, bør du derfor være omhyggelig med at vælge en tagrendetype, der harmonerer med huset - om ikke andet så for at sikre dig at husets salgspris ikke daler på grund af en uheldig visuel løsning.

Der findes tagrender i mange forskellige materialer. De findes for eksempel kobberlook, der beholder sin kobberfarve, eller en plast-tagrende, der ser godt ud og holder i rigtig mange år. Desuden kan du også få tagrender i zink, stål, aluminium og kobber, der irrer smukt i brug. 

Kliksystem gør, at det er nemt at skifte tagrenden  

Er du lidt fiks på fingrene, kan du selv skifte den karakteristiske halvrunde tagrende, den skjulte tagrende eller den originale zinkrende i en-meterstykker. Flere producenter har nemlig gjort det nemt at skifte tagrender med deres lim- eller klikløsninger. Arbejdet med lange partier af tagrender udføres dog som regel bedst med en makker/hjælper.

Brug en fagmand, hvis du er usikker

Det er ofte muligt at beholde de eksisterende rendejern. Er de gamle ubrugelige, og kræver de udskiiftning, kan det være dit stikord til at kontakte en fagmand. Rendejern skal nemlig monteres præcist så bagfald og husskadende afledning af vandet fra tagrenden undgås.
   
Ønsker du for eksempel loddede samlinger i zink, eller er du usikker på, hvordan opgaven skal udføres, så ring også til en fagmand. Tagrender, der ikke er monteret rigtigt, er altid en dårlig løsning. 

Limløsninger til tagrender

Ved de såkaldte limløsninger passer renden umiddelbart ned i det gamle rendejern. Det er en god idé at tage et stykke af den gamle rende med på trælasten eller til byggemarkedet. Den gamle rende fortæller om størrelse og udformning, så du kommer hjem med noget, der passer præcist til dit hus. 
  Foto: Rias
  Den hvide tagrende af plast giver huset er specielt udseende.

 

 

Læs også: Forskellen på syltetøj og marmelade

Zink er stærkt

Render i massiv zink modstår de største udfordringer i det danske vejr – også havgus og mindre forurenet luft. Op til 20 års garanti.

Plast fås i flere farver

Tagrenderne fås ofte i flere farver. Kan opsættes i alle miljøer og tåler lave temperaturer og -solens ultraviolette stråler. Op til 25 års garanti.

Stål er godt, dog ikke i kystområder

Stål - herunder forzinket stål, kobberbelagt stål og plastbelagt stå. Tagrenderne tåler det danske klima godt, men det frarådes at anvende stål i kystområder og i områder med stærk forurening. Op til 12 års garanti.
23 september 2008
0

Valg af tagrende: zink, kobber, stål eller aluminium

Nye, tætte tagrender er sundt for dit hus. Flere af de nyeste typer kan du selv sætte op. Her gennemgår vi fordele og ulemper ved tagrender...

0

Tjek tagrender, nedløbsrør og afløb, når det regner

Dine tagrender, nedløbsrør og afløb kræver en grundig gennemgang og rensning efter løvfald og før vinterens nedbør sætter ind. Se, hvordan...

1

Rens tagrenderne, når løvfaldet er overstået

Det er en god idé at rense og efterse tagrender og nedløb to gange om året – forår og efterår. Vigtigst er det nu, hvor bladene er faldet,...

1

Sådan udskifter du det ødelagte nedløbsrør

Et gammelt nedløbsrør af plastik kan blive ødelagt ved nærkontakt med en tungt lastet trillebør o.lign. Mindre skader i tagrende eller...

0

Video: Tjek tagrenden og undgå vandskade

Undgå vandskader ved at fjerne blade og andet skidt fra tagrenden. Sørg også for, at hældning går ned mod afløbet.

0

Find den perfekte tagrende til at indramme dit hus

Plast, zink, kobber, stål... Tagrender findes i mange materialer, udtryk og farver - vi giver dig et overblik over mulighederne.

1

Tagrenden skal klæde huset – sådan vælger du rigtigt

Tagrenden er en synlig bygningsdel, som du kan vælge at gøre meget diskret eller gøre en dyd ud af. Tænk på gennemgående farver og overvej...

0

Varmekabler i tagrenden får istapperne til at forsvinde

Undgå faren for istapper ved at efterisolere taget eller lægge varmekabler i tagrenden. Varmekablerne skal monteres af en installatør, men...

0

Sådan kan du forlænge tagrendernes holdbarhed

Hvis tagrenderne bliver tilstoppede, kan det vand, der sjasker ud over kanterne, i værste fald medføre fugtskader på husets træværk og...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.