Undgå husmår, ræv og mus i have og hus

Husmåren, ræven og musene kan være til stor gene i hus og have. Du kan selv gøre meget for at forhindre, at dyrene flytter ind hos dig. Læs, hvordan du forhindrer, at skadedyrene trænger ind i dit hus, og hvad du kan gøre, hvis skaden allerede er sket.

 Husmåren er almindelig på lofter

Husmåren holder af at bo i lune reder, og derfor er den blevet mere og mere almindelig på lofter, hvor den indretter sig i isoleringen. Det betyder samtidig, at den kan beskadige isoleringsmaterialer, så isoleringsevnen svækkes.

Måren støjer og lugter

Måren støjer og lugter ubehageligt. Den larmer almindeligvis langt mere end mus og rotter. Du kan kende dens ekskrementer på, at de er ca. 8-10 cm, og består af bl.a. hår, fjer og knoglerester. Og måren er så pernitten, at den ofte vil finde et fast sted at besørge, og netop brugen af disse ”toiletpladser” adskiller den fra andre ufrivillige husdyr.

Afspær huller i taget

Måren skal afskæres adgang til huset. Du skal gennemgå taget for huller, og selv et lille hul på størrelse med et hønseæg kan være nok. Hullerne skal afspærres, men sørg for, at der stadig er ventilation fx ved at bruge trådgitter i ventilationskanalerne.

Fang måren i en fælde

En fælde er ofte det mest effektive, hvis du har fået husmåren inden døre. Du kan selv købe en fælde, eller få et skadedyrsfirma til at opsætte den for dig. Du kan også forsøge at stresse måren med lys og støj. Du kan sætte en lampe og/eller en radio op, som du kan tænde og slukke for nedefra. Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at der i øjeblikket ikke er nogen godkendte kemiske midler til at bekæmpe mår – tværtimod er flere midler takseret som sundheds- og miljøskadelige.

Læs også: Sådan bekæmper du muldvarpen

Ræve kan være generende

Der er kommet flere og flere ræve i haverne de seneste år. Som regel giver det ikke anledning til problemer, at du får den på visit, men i nogle situationer kan den genere. Fx hvis den vælter skraldespande, tager dine høns og kaniner eller har bygget hule under din garage eller dit hus.

Foto: iStockphoto
Vær opmærksom på huller i og omkring dit hus. Selv en ræv skal ikke bruge meget plads for at komme ind.
Foto: iStockphot

Tegn på, at du har fået en ræv på besøg

Tydelige spor efter ræven kan være væltede affaldsspande og pludselige mangler i hønsegården. Ræven kan også finde på at grave i din græsplæne, fordi den leder efter larver og orme. Hvis ræven har bygget hule under dit hus, vil du opdage det ved støjen og deres stærkt lugtende efterladenskaber. Føde, der slæbes hjem til hulen, kan rådne og tiltrække fluer. Ræven skal kun bruge et lille hul på 10 x 10 cm for at møve sig ind.

Sådan undgår du ræven

Undgå spiselige fristelser i haven. Brug foderbræt til fuglene og spænd en stram elastikrem om skraldespandens låg. Du skal aldrig fodre en ræv og på den måde vænne den til at være omkring mennesker. Trådnettet i din hønsegård skal være stærkt og fasttømret, så ræven ikke gnaver det i stykker. Står den direkte på jorden, skal du sørge for at grave trådnet ned i mindst 40 cm dybde.

Få hjælp til at komme af med ræven

Du kan få hjælp til at indfange og aflive en ræv. Rådgivning om dette får du hos den regionale vildtkonsulent. Har ræven gravet en hule under din garage eller hus, kan du afspærre hullet med trådnet, som du graver ned i minimum 30 cm under hullet. Det er bare vigtigt, at det ikke sker i en periode, hvor ræven har unger (marts til juni), så de risikerer at blive spærret inde.

Mus kan forurene maden

Det er oftest, når sommeren går på hæld, at husmus og halsbåndmus søger indenfor. Mus kan forurene din mad og udrette stor skade på elinstallationer, når de gnaver i dine ledninger. I de uheldigste tilfælde kan det føre til kortslutning og brand.

Mus gnaver hul i alt

Mus gnaver hul i alle poser og pakker, og de er ikke kræsne. Også stearin, sæbe og tekstiler kan blive musemad. Du kan finde karakteristiske små gnavemærker i træværket. Lugten af mus er stram. Det er, fordi den bruger sin urin til at lave duftspor og dermed afmærke sit territorium. Du vil også finde museekskrementer, der er sorte og ca. 3-5 mm lange.

Et lille hul eller en revne er nok

En mus kan også finde på at indrette sig i hulmuren, hvor den kan bygge rede. Du kan høre den pusle rundt inde bag væggen. Mus er små klatretalenter, der kan komme ind af selv meget små huller og revner. Kan du stikke en lillefinger igennem en revne, er der stor sandsynlighed for, at en ung husmus også kan smutte igennem.

Luk alle smuthuller

Gå din bygning igennem og luk alle smuthuller. Finder du huller, du ikke lige kan lappe med det samme, kan du som en nødløsning putte en kugle sammenpresset galvaniseret trådnet i hullet. Sørg for at lukke kældervinduer og at alle ruder er hele. Ventilationskanaler bør være spærret af med metaltråd og rørgennemføringer slutte tæt.

Foto: iStockphoto
Brug ikke gift mod mus. De kan lægge sig til at dø et sted, hvilket kan resultere i lugtgener.
Foto: iStockphot

Brug fælder og ikke gift

Opbevar dine madvarer i køleskab eller i lukkede metal- eller glasbeholdere, og få dig en skraldespand med solidt låg, som musene ikke kan gnave igennem. Lad ikke mad stå fremme. Hvis du lægger gift, risikerer du, at musen lægger sig til at dø et sted, hvor du ikke kan komme til, og det kan resultere i en frygtelig stank i takt med, at den rådner.

Brug i stedet fælder med lokkemad som chokolade, nødder og rosiner. Der findes smækfælder, elektriske fælder og fælder, hvor musen fanges levende.

Læs også: Mosegrise – sådan bekæmper du dem

Mest læste artikler