Stop for villaejeres brug af farlig musegift

De farligste musegifte må fremover kun bruges af rottefængerne – Miljøstyrelsen har nu fået grønt lys af EU-Kommissionen til at gennemføre forbud mod musegifte, der indeholder et giftstof, der ophobes i fødekæden og giver skader på andre dyr end de mus, giften var rettet imod.

Villaejere må ikke bruge musegiften

Det er ikke længere tilladt for private (heller ikke landmænd og jægere) at bruge de værste musegifte på markedet. Giften ophobes nemlig i ørne, ugler, ræve, mår og katte, der risikerer at dø.

Forbud kan blive mere omfattende med tiden

– I første omgang forbyder Miljøstyrelsen ni musemidler, der indeholder et af de særligt farlige 2. generations antikoagulanter, der ophobes i de dyr, der spiser forgiftede mus og rotter. Resten af produkterne på markedet med 2. generations antikoagulanter bliver vurderet på samme måde i takt med, at produkterne skal have fornyet godkendelsen hos Miljøstyrelsen, siger funktionleder i Miljøstyrelsen, Niels Bukholt.

De forbudte musegifte er:

  1. Generation Blok
  2. Rodilon Block
  3. Generation Museblok
  4. Rodilon Paste
  5. Kvit Muse Pasta
  6. Generation Korn’Tech
  7. Generation Musekorn
  8. Rodilon Trio
  9. Kvit Røde Musekorn

EU har godkendt, at musegiftene nu bliver forbudt for private

Danmark har anmodet EU-Kommissionen om, at salg til private ikke tillades i Danmark, og kommissionen har nu godkendt Danmarks anmodning. Forbuddet vedrører lige nu musegifte med difethialon og gælder alle der ikke har en særlig uddannelse til rottebekæmpelse – herunder landmænd, andre jordejere og husejere.

Musegifte stadig tilladte for professionelle

Det er fremover kun professionelle rottebekæmpere, der må bruge gifte med disse 2. generations antikoagulanter. Autoriserede rottebekæmperne er uddannet til at bruge disse midler, og det begrænser risikoen for forgiftning af andre dyr i naturen.
– Professionelle rottebekæmpere ved hvor henne, hvor meget og hvordan giften skal bruges. De skal desuden opspore forgiftede mus og rotter og sørge for at de bliver fjernet, inden et rovdyr spiser dem, siger Niels Bukholt.

Læs også: Sådan bekæmper du muldvarpen

Fakta om musegifte

  • 2. generations antikoagulanter hører under kategorien af potentielle PBT stoffer, der er kendetegnet ved at være giftige og ophobes i dyr gennem fødekæden og i naturen.
  • Mange af de samme stoffer, der bruges mod mus, bruges også mod rotter. Jo større brug, jo større risiko for udvikling af resistens. I Danmark er der allerede resistens for nogle stoffer og en yderligere resistensudvikling kan give problemer på længere sigt.

Hvad skal du så gøre, hvis du vil af med musene i dit hus?
For private, der har museproblemer, findes der gode alternativer til musegift. Miljøstyrelsen har en række gode råd:

  1. Luk husets smuthuller
  2. Sæt fælder op

Læs mere om musebekæmpelse på Miljøstyrelsens kampagnesite husudenmus.dk

Få også gode råd til musebekæmpelse i idényts artikler:

Fang musen, inden den gør skade på dit hus

Undgå husmår, ræv og mus i hus og have

Læs også: Mosegrise – sådan bekæmper du dem

Mest læste artikler