Kend din rottelort: Tips til bekæmpelse af rotter

Rotter afslører sig selv på flere måder. Lær at tolke deres spor og rust dig til rottebekæmpelsen.

Kend forskel på rottelort og muselort

Rotter er overalt i Danmark. De flytter ind i huse, i kældre, på loftet, i skrotbunker og kompostbeholdere – især hvis der er mad i nærheden. Ofte vil du dog ikke se dem, men kun deres efterladenskaber. Og ofte vil du også spørge dig selv, om det er en rottelort eller en muselort.

I denne artikel viser vi dig, hvilke tegn du skal kigge efter, og hvilke tegn der afslører, om det er en rotte eller en mus, der er trængt ind i dit hjem:

Rottelort – det første tegn:

Ofte vil det en være en lillebitte ildelugtende gevækst, der ligner et sort riskorn, der vil vække din mistanke og få dig til at spørge, om lorten stammer fra en mus eller en rotte.

Helt generelt er rottelort større end musenes efterladenskaber. En voksen rotte efterlader sorte, cylinderformede ekskrementer, der er mellem 10 og 17 millimeter lange, cirka 6 millimeter brede og spidser til i den ene ende.

Mus laver nogle med en længde på 6 millimeter .

Rottelort ligger derudover mere samlet og skjult end muselort. Muselort findes over alt, hvor musene kommer frem.

Rottelort - rotte-afføring billede
Sådan ser en rottelort ud. Getty Images

Stanken – det andet tegn

Der hænger en meget skarp lugt af ekskrementer og kloak omkring vilde rotter. Det hænger i høj grad sammen med, at de færdes frit og hjemmevant i kloaksystemet. Stanken er særlig ubehagelig i nærheden af rotterederne.

Mystiske huller – det tredje tegn

Udendørs opdager du rotter ved “umotiverede huller i jorden” – fx en rund fordybning i jorden i nærheden af et kloakdæksel eller husets fundament. Synkende fliser eller huller i asfalten kan også være tegn på, at du har fået besøg af rotter.

Der skal blot være en lille fejl i kloaksystemets konstruktion, så kan rotterne komme ind og bo i kloakken eller bygge rede et lunt sted i krybekælderen eller under gulvet.

Rotte eller mus – sådan bliver du helt sikker

Er du stadig i tvivl, om det er rotter eller mus, der er på færde, så:

  • Læg en god skive margarine frem, som de små gnavere kan bide i. Hvis det er en rotte, vil de nedre tandmærker fra rottens fortænder være tilsammen 3 millimeter brede.
  • Sigt 1 spiseske hvedemel ud over gulvet, hvor dyret passerer. En voksen rottes fodaftryk fra bagbenet er 2,5 cm langt, mens et musespor kun er ca. halvt så langt.

Derfor kommer der rotter

En rotte pendler gerne igennem et par haver til et godt madsted. Et fuglebræt med masser af brød og fuglefrø er fx et populært ta’ selv-bord, og hvis der ovenikøbet er en bunke skrammel i bunden af haven er der en vis sandsynlighed for, at en rottefamilie kan finde på at flytte ind.

Den brune rotte elsker en gang fuglefoder, som husejeren har smidt i haven.

Rotter i kælderen

Rotter er sky natdyr og er derfor glade for at flytte ind i kælderen, under gulvet eller på loftet. Der skal blot være et hul på to cm, så kan en voksen rotte smutte ind. Derfor bør du reparere alle revner og sprækker i soklen og facaden, huske at lukke kældervinduerne og sætte rottenet – fx volierenet – for ventilationsåbninger og rørgennemføringer.

Rotter på loftet

Husk, at rotter også kan klatre; faktisk kan de bruge en espalierplante til at komme op på taget og her finde ind på loftet, hvis der er en lille åbning. Den måde, rotter rumsterer på loftet, kan være vanskelig at skelne fra husmårens lyde. Men ledsages larmen på loftet af gnavelyde og hvin og skrig, så er det overvejende sandsynligt, at du har fået rotter på loftet.

Læs også: Mår på loftet – sådan slipper du af med husmår

Rottefælder

Hvis du selv vil stille rottefælder op, så er klapfælder en mulighed. Rotterne er meget mistænksomme af natur, så ofte vil det være nødvendigt at have rottefælder stående i 4-5 døgn, før der er bid. Sørg i øvrigt for at stille rottefælden op ude ved væggen og lignende steder. Ude midt på gulvet har de ingen effekt, da rotter – ligesom mus – foretrækker at pile langs vægge og paneler.

Rotter spiser hvad som helst, men du går ikke galt i byen med et lille styke pølse eller noget brød. En nød eller en rosin kan også bruges.

Fælden skal kunne udløses ved den mindste bevægelse, så det anbefales at finindstille udløsermekanismen med en skruetrækker – eller hvad den pågældende rottefælde nu kræver.

Husk at tilse rottefælderne meget ofte, for stanken fra en død rotte fanget i en fælde bliver meget hurtigt særdeles ubehagelig.

Læs også: Mosegrise – sådan bekæmper du dem

Kontakt dit forsikringsselskab

Du bør kontakte dit forsikringsselskab, så snart der er konstateret rotter, for har du en udvidet rørskade-forsikring, dækker den tv-inspektionen og udbedring af kloakdefekter indtil skel og for andre reparationer, som rotternes huseren har medført.

Læs også: Sådan bekæmper du muldvarpen

Kommunal rottebekæmpelse

Myndighederne tager generelt rottebekæmpelsen meget alvorligt. Mange steder kan man endda få døgnassistance fra kommunen til rottebekæmpelsen. Derfor er det første, du skal gøre, når du har konstateret – eller bare har mistanke om – rotter på din ejendom at kontakte den kommunale rottebekæmper / rottefænger. Det er yderst sjældent, at man som husejer skal stå alene med sit rotteproblem.

I ejerforeninger, andelsforeninger og andre typer af boligforeninger er det også mere reglen end undtagelsen, at rottebekæmpelsen opfattes som et fælles anliggende.

Derfor – har du rotter i kælderen, på loftet, i haven, i huset – tag straks kontakt til både boligforeningen og den kommunale myndighed for rottebekæmpelse.

Rotter og sygdomme

Dyret er smittebærer af forskellige sygdomme, hvoraf nogle endda er meget farlige. Den mest alvorlige i Danmark er Leptospirose, som smitter via urin fra rotter og mus. Denne sygdom har desværre dødelig udgang i 5-15 % af tilfældene. Derfor skal du tage handsker på, når du rører noget, rotten kan have spist af.

Rotter og pest

De fleste forskere mener, at rotter var medskyldige i fortidens pestepidemier. Det var dog ikke rotten selv, der bar på smitten, men den var gennem sine lopper “vært” for bakterien Yersinia pestis. Denne bakterie var den egentlige årsag til de tilbagevendende pestplager, der hjemsøgte Europa fra 1347 og 350 år frem, og som i denne periode dræbte hundrede millioner af mennesker.

Pest er ikke udryddet overalt i verden, men i Danmark har vi ikke haft en pestepidemi siden 1711. Dengang pesten rasede, var det den sorte rotte eller pestrotten (Rattus rattus), der var smittebæreren. Den sorte rotte (også kaldet husrotten) er i dag en meget sjælden gæst i Danmark. Hos os er det brune rotter (Rattus norvegicus), der huserer.

Sådan undgår du, at mus og rotter kommer ind i din bolig

Artikel om rottelort og bekæmpelse af rotter ajourført i januar 2024

Mest læste artikler