Møl i tøj og køkken – gode råd til effektiv bekæmpelse

Møl i boligen er en pestilens, men heldigvis kan insekterne og deres larver bekæmpes. Her er 7 effektive måder at både bekæmpe og forebygge møl på. Red dit tøj og dine møbler med frost, støvsugning, insektmidler og andre enkle midler.

Møl eller deres larver – hvem er skyldig?

Vi siger, at vi har fået møl. I virkeligheden burde vi sige, vi har fået larver. For det er møllenes larver, der gør skade – faktisk spiser de voksne insekter slet ikke. Finder du uldtøj med regelmæssige huller med spind, og kan du se små runde ekskrementer løst i stoffet – ja, så er det helt sikkert møllenes larver, der er på spil. 

Hvor kommer møl fra?

Møl i gryn
Foto: Getty Images

De små insekter bliver ofte bragt ind i hjemmet gennem fødevarer. De kan altså være i mel- eller grynprodukter, som du har købt i supermarkedet og båret ind i dit køkken. Dermed kommer dyrene ofte fra producenten og bliver dermed transporteret rundt med produkterne. Ofte vil det være et spørgsmål om hygiejne fra producentens side.

Kan møl bide mennesker?

Møl er harmløse for mennesker og bider ikke. De lever nemlig ikke af blod eller hudceller, men derimod fødevarer som mel og gryn, som ofte opbevares i et køkken.

Læs også: Borebiller – bekæmpelse og forebyggelse af det lille skadedyr 

Hvordan ser møl ud?

Klæde møl
Foto: Getty Images

Der findes forskellige slags møl, som kan husere i de danske hjem og i dit køkken. Her finder du en oversigt over de mest almindelige, og hvordan de ser ud.

Læs også: Klanner – sådan bekæmper du flæskeklanner, som angriber din mad

Klædemøl:

  • Voksne møl er fem-syv mm lange med stråfarvede vinger.
  • Larverne er syv-ni mm lange og er råhvide med brunt hoved.
  • Larverne lever især af tekstiler, f.eks. uldtøj, stof på møbler og i tæpper.

Pelsmøl:

  • Voksne møl er fem-syv mm lange, brungule med 3 svage pletter.
  • Larverne er seks-ni mm i længden og er råhvide.
  • Gammel dansk art i Danmark, som ofte findes i fuglereder.
  • I boligen finder de deres næring i pelstøj.

Læs også: Kakerlakker i Danmark – sådan bekæmper du dem

Klistermøl:

  • De voksne møl har en længde på seks-12 mm med hvidt hoved og bryst.
  • Larverne er hvidlige med mørkt hoved og op til 12 mm lange.
  • Er sjældne i Danmark, men kommer nogle gange hertil fra andre lande i fødevarer.
  • Lever i hjemmet af kolonialvarer som mel, gryn, mysli osv. samt i sjældnere tilfælde tekstiler.

Frømøl:

  • De voksne møl er typisk otte-15 mm lange og bronzebrune med tre-fire mørkere pletter.
  • Larverne er normalt 10-20 mm og hvide med brunt hoved.
  • Lever ofte i fuglereder, men kan forvilde sig ind i boliger.
  • Finder især næring i fugtige kolonialvarer som mel, gryn, mysli og nødder. Kan også angribe tekstiler.

Hvad spiser møl?

Det lille insekt er et velkendt skadedyr i køkkener, hvor de lever af mel, gryn, nødder, pasta og andre tørre fødevarer. Nogle arter, såsom pelsmøl eller klædemøl, spiser også tekstiler, så du kan også risikere at finde insekter eller larver i dit klædeskab eller i dine møbler.

Hvad tiltrækker møl?

Insekterne kommer ofte ind i vores køkken ved at forvilde sig ind gennem vinduer, eller fordi vi selv ubevidst bærer dem med hjem fra supermarkedet.

Læs også: Mår på loftet – sådan slipper du af med husmår

Møl larver i køkken

Møl larve i mad
Foto: Getty Images

Møllarverne findes ofte i hvedemel, men kan også findes i andre fødevarer såsom gryn og nødder. Larverne er ofte mellem 10-20 millimeter og er hvide med et brunt hoved. Hvis du finder en larve i dit mel, anbefales det at smide hele produktet ud. Hvis du alligevel skulle ønske at beholde produktet, skal produktet varmebehandles over 50 grader eller fryses ved -18 grader i minimum et døgn.

Slå æg og larver ihjel

De voksne insekter lægger æg, der udklækkes til skrupsultne larver, så derfor er det vigtigt både at slå æg og larver ihjel – og samtidig udrydde de levende møl ved at klaske de bevingede dyr, så snart du ser dem.

Bekæmpelse af møl

Er skaden sket og har møllene lagt deres larver, så starter det store cirkus. Start med at tømme de skabe og skuffer, der er angrebet, og støvsug dem grundigt. Husk de nærmeste vægge og gulve, og giv alle sprækker og revner en ordentlig tur. Tøjet skal enten vaskes i vaskemaskinen eller sendes en tur til kemisk rens. Tre døgn i fryseren ved ÷18°C får også bugt med både æg og larver.

Bekæmpelse af møl i tøjet

Hvis du opdager små huller i dit tøj eller i dine møbler, er der risiko for, at du har fået klædemøl eller pelsmøl. Disse sidder i tøjet og kan brede sig rundt. Det er larverne, som laver hullerne i tøjet, da de lever af tekstil og pelsværk. Du kan forebygge insekter i tøjet ved at opbevare det tøj, som du ikke bruger så ofte, i en lufttæt pose eller plastikkasse.

Bekæmpelse af møl i mel

Melmøl lægger typisk æg i dit mel, som senere vil klække til larver. Det er laverne, som spiser melen og efterlader deres ekskrementer og klistrede spind i din mel, hvilket du vil opleve i form af, at din mel begynder at klumpe, får en brunlig farve og dårlig lugt. Du kan forebygge møl i dit mel ved at sørge for at opbevare dine melprodukter i en lufttæt beholder og holde god hygiejne i dit køkken og dine køkkenskabe, så der ikke ligger rester af mel. 

Sprøjt tæpper og møbler med mølmiddel

Er det store gulvtæpper eller møbler, der er angrebet, skal de først og fremmest støvsuges grundigt – også på undersiden. Herefter skal de behandles med et flydende mølmiddel, der indeholder aktivstoffet permethrin. Det har langtidseffekt og kan fås i handlen som aerosoler eller sprøjtemidler til forstøvning. Brugsanvisningen skal altid følges nøje.

Gentag behandlingen, hvis møllene stadig er der

Hvis der fortsat er møl efter en uge, bør du gentage behandlingen. Hvis møllene bliver ved med at komme igen – eller hvis angrebet er voldsomt, har du brug for professionel skadedyrsbekæmpelse.

Læs også: Sådan undgår du, at borebiller spise dine møbler og boligens træ

7 metoder til effektiv bekæmpelse af møl

Her er et overblik over de forskellige bekæmpelsesmetoder, der kan komme i anvendelse, når du vil bekæmpe eller forebygge mod møl.

  1. Klaps altid levende møl, når du ser dem!
  2. Træk gardinet for, eller brug insektnet, når vinduerne er åbne om natten. Møl tiltrækkes af lyset.
  3. Pak uldtøj, garn og lignende, der ikke bruges jævnligt eller gemmes væk om sommeren, i fuldstændig tætte plastikposer (sørg for, at tøjet er frit for møl, inden det pakkes væk).
  4. Snavset tøj tiltrækker visse møl, så vask altid dit tøj, før du pakker det væk.
  5. Særligt udsatte møbler og tæpper kan behandles forebyggende med flydende mølmiddel, der indeholder stoffet permethrin. Se listen over de godkendte midler med permethrin på Miljøstyrelsens hjemmeside mst.dk
  6. Mange møbelstoffer og tæpper er på forhånd imprægneret mod møl. Husk at spørge forhandleren, når du køber varer med uld.
  7. Du kan hænge ’mølhængere’ – altså papstykker imprægneret med insektgift – ind i dit klædeskab eller lægge dem i skuffer. Mølhængerne er imidlertid kun sikre, hvis skabet eller skuffen er lufttæt. Der findes ikke mølhængere med permethrin, men det gør der med andre aktive insektgifte. 

Sådan genkender du møl larver

  • Klædemøl (Tineola bisselliella) kender du på, at larvens spind er fastklæbet til underlaget, og at larven kan krybe frem og tilbage i det.
  • Pelsmøl kender du på, at larvens spind er et løst rør, som den slæber rundt med sig.
  • Klædemøllets larve forpupper sig i sit spind.
  • Pelsmøl-larven kravler op ad væggene og forpupper sig i revner mellem væg og loft, under lister og lignende steder. Konstaterer du angreb af pelsmøl, bør du derfor støvsuge/sprøjte ekstra godt i revner i væggene.

Kilde: Skadedyrslaboratoriet

Mest læste artikler