Mød de 7 edderkopper, der bor i dit hus

Har du edderkopper derhjemme? Så er det formentlig én af disse syv. Edderkoppe-eksperten, Kajsa Mellbrand, giver her et overblik over de mest almindelige edderkopper i vores hjem.

7 edderkopper der bor i dit hus

Det er tid til at få sat navn på de langbenede, og nogle gange lodne, venner, som bor i dit hus. Læs her, om de syv mest almindelige edderkopper, som du måske allerede har stiftet bekendtskab med i dit hjem.

De 7 edderkopper

1. Stor Husedderkop

Stor husedderkop
Foto: Getty Images

Den edderkop, som folk mest ser i deres boliger her i danmark, hedder Stor Husedderkop. Det er først og fremmest, fordi der er ret store og svære at overse.

Der findes to forskellige arter af Stor Husedderkop: Den store (Eratigena atrica) og en mindre variant (Tegenaria domestica). Den lille husedderkop finder man kun indendørs, mens den store også kan bo udendørs tæt ved huset, som for eksempel nede ved fundamentet eller på altanen.

Man ser dem særligt i sensommeren og om efteråret, hvor hannerne går rundt og leder efter hunner. Ellers tilbringer de det meste af tiden i skjul i deres ret flade net nede i deres tragtformede bo. Man kan også finde dem i badekar og i vaskekummer – ikke fordi de trives der, men fordi de er havnet der under deres natlige vandreture. Derefter er de ikke kommet op igen, fordi de ikke kan klatre på glatte overflader.

2. Fedtedderkoppen

Fedtedderkoppen
Foto: Getty Images

Har du nogensinde tænkt, at du har fundet en Sort Enke derhjemme? Så har det næsten med sikkerhed været en Fedtedderkop (Steatoda bipunctata). Den minder i sin kropsform lidt om netop Den sorte Enke. Forskellen er, at Den sorte Enke har en knaldrød timeglasformet tegning på undersiden.

Denne lille edderkop hører til familien af kugleedderkopper, og den har fået sit navn på grund sin let glinsende bagkrop. Den er lille og mørk, og lever normalt indendørs, men den kan også trives udenfor. Fedtedderkoppen bygger et uregelmæssigt, rodet net og sidder som regel på spring i sit bo i nærheden.

Læs også: Sådan undgår du flåter og borrelia

3. Mejeredderkoppen

Mejeredderkop
Foto: Getty Images

Mejeredderkoppen (Pholcus phalangioides) kommer sydfra og er først indvandret til Danmark (Sjælland) sent i 1800-tallet. I Jylland blev den faktisk først observeret i 1969. Mejeredderkoppen er et meget effektivt rovdyr, som endda af og til æder andre edderkopper. Hvis den føler sig truet, sætter den hele sit spind i svingninger, så den næsten bliver usynlig. I Danmark bor den kun indendørs.

4. Grotteedderkoppen

Grotteedderkop
Foto: Getty Images

Finder du ofte edderkopper nede i krybekælderen? Så kan det godt tænkes, at det er en grotteedderkop (Meta menardi). Grotteedderkoppen bor ikke i opvarmede huse, fordi den godt kan lide at have det mørkt, køligt, fugtigt og ugeneret. Derfor finder du den ofte i krybekælderen eller i tørvekælderen. Den kan blive ret stor og lægger karakteristiske dråbeformer ægkokoner, som hænger ned fra taget. Det er en ret genert edderkop, som ude i naturen bor i grotter.

5. Tæppespinder

Tæppespinder edderkopper
Foto: Getty Images

Bittesmå sorte edderkopper, som du ofte kan finde i blomsterkrukker. Tæppespideren er en del af en stor familie, der tæller flere hundrede arter i Danmark. En del af disse arter – som familien Linyphiidae – kan godt lide at bo indendørs. Edderkoppen har ret lyse ben og laver små flade net, som ikke meget større end en mønt. Det kan for eksempel være i blomster, hvor den gerne fanger blomsterfluer. Edderkoppen hænger ofte på hovedet på undersiden af sit net.

6. Skovkartespinder

Skovkartespinder edderkopper
Foto: Getty Images

En lille edderkop med en slægtstypisk tegning på ryggen. Skovkartespinderen (Amaurobius fenestralis) kan man en gang imellem se indendørs. Så er det ofte på lidt køligere steder, som mellem ruderne i forsatsvinduer. Den trives dog bedst ude i det fri. Skovkartespinderen spinder små rodede net med et let blåligt skær.

7. Museedderkop

Museedderkop - edderkopper
Foto: Getty Images

Museedderkoppen har en ret kompakt kropsbygning. De er ret mørke med en lodden bagkrop med en vis fløjlsglans. De tilhører slægten Scotophaeus og familien Gnaphosidae. De er mørkebrune eller mørkegrå og er omkringgående. De bygger altså ikke net, men jager aktivt.

Mest læste artikler