Undgå svamp i dit hus

Ægte hussvamp er en ubehagelig gæst at få på besøg i sin bolig. I vores liste over skræmme-scenarier er vi denne gang kommet til ægte hussvamp, hvorfor den kommer, hvordan du kommer af med den, og hvad det koster.


Hvad er det?

Ægte hussvamp er et af de værste skadedyr, dit hus kan støde på. Ægte hussvamp kan kendes på den brune farve med hvide optegninger langs kanten. Derudover har den de karakteristiske lange “strenge”.

Hvorfor er den farlig?

Foto: Sporer af svampen findes i luften. Et egentlig angreb sker, under de rette fugtige forhold. Svampen er afhængig af fugt, organisk materiale og kalk for at leve. Ægte hussvamp vokser meget hurtigt – op til 5 mm om dagen. Svampen nedbryder hurtigt det materiale, den lever af, og når materialet nedbrydes, bliver det svækket, både i styrke og stabilitet. Ægte hussvamp kan brede sig til uorganiske materialer for eksempel murværk.

Læs også: Sådan fjerner du skimmelsvamp

Hvordan opdager du den?

Ofte opdages angreb i forbindelse med en renovering. Men du kan også opdage spor, der ses som brunt pulver – kakao eller kanel på gulvet eller i hjørner. Den opstår typisk i trækonstruktioner som spær- og tagkonstruktion, etageadskillelser og gulvkonstruktioner.

Hvad gør du ved den?

Ægte hussvamp er en så alvorlig sag, at der må professionelle til at bekæmpe den. På et svampelaboratorium kan det undersøges præcist, hvilke typer svampeangreb der er tale om. Således kan der lægges plan for behandling af angrebet og udbedring af skaderne. Du kan forsikre dig mod svamp. Har du en sådan forsikring, skal du kontakte selskabet, så snart du opdager et angreb. Har huset tidligere haft angreb af ægte hussvamp, skal du være særlig opmærksom. Ægte hussvamp kan ligge i dvale i årevis, hvis vækstbetingelserne forsvinder, fx fordi fugtindholdet falder. Men den stiller relativt lave krav til temperatur og fugt, og opstår der gode vækstbetingelser igen, vil svampen hurtigt gen-optage sin vækst.

Hvad koster det?

Ofte vil forsikringsselskabet sende en taksator ud, der vil besigtige angrebet og skaden. Hvis taksatoren er i tvivl om angrebet, kan det være nødvendigt at få eksperter til at undersøge svampetype, angrebets nedbrydningsform og tempo samt beslutte og udføre den efterfølgende nødvendige behandling.

4 der forebygger

– Tjek din krybekælder regelmæssigt. Den skal være tør og ren for at forebygge et svampeangreb.
– Sørg for, at regnvandet via tagrender ledes væk fra huset.
– Undgå at opbevare træ, plast eller aviser direkte på et fugtigt kældergulv.
– Sæt hætte på skorstenen for at undgå, at den bliver fugtig af regnvand.
Kilde: Anticimex

Mest læste artikler