Undersøgelse: Vi vil være gode naboer

Vi er positive, når vi vurderer naboskabet, hvor vi bor. Næste skridt er at iværksætte egentlig NABOHJÆLP – det perfekte redskab, hvis vi skal føle os endnu mere trygge derhjemme.


Livet på villavejen er idyllisk.

Det kan godt være, at vi ikke kommer hinanden MEGET ved, men bliver vi spurgt, så svarer godt halvdelen af os, at vi har et “godt naboskab”.

Tallene kan læses i en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden.

– Vi vil gerne sætte fokus på vigtigheden af et godt naboskab og vise danskerne, hvor lidt der skal til for at styrke naboskabet, siger Christoffer Elbrønd, der er projektleder i Trygfonden.

Fonden har en naturlig interesse i at afdække, hvor trygge vi villaejere føler os i eget hjem. I Danmark har vi en kedelig rekord i antal af indbrud pr. husstand. Ja, faktisk ligger vi blandt topscorerne i Europa.

Brug Nabohjælp og nedbring risikoen for indbrud

Naturligvis forebygger de fleste villaejere, så risikoen for indbrud nedsættes, men tallene fra den nye undersøgelse peger mod et godt fundament for at yde decideret Nabohjælp på villavejen. Og det er én af de bedste indsatser mod indbrud og utryghed, vi kender. Og så er den tilmed helt gratis.

– Nabohjælp handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. I udlandet har Nabohjælp kunnet nedbringe indbrud og hærværk med op til 25%.

Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres boligområder, øges opdagelsesmulighederne og derved risikoen for tyvene. Derfor har DKR og TrygFonden iværksat projekt Nabohjælp, der skal få flere danskere til at yde aktiv nabohjælp og til at være mere opmærksomme, når de færdes i deres boligkvarterer. Projektet består bl.a. af hjemmesiden www.nabohjælp.dk og appen Nabohjælp, understreger Christoffer Elbrønd.

Hils på hinanden – som en start

– Den nye undersøgelse peger på, at vi har en positiv social norm i forhold til naboskab i Danmark. Det betyder, at danskerne generelt vil tage positivt imod det, hvis deres nabo tager initiativ til f.eks. at etablere Nabohjælp i nabolaget. Men det er der mange danskere – ifølge undersøgelsen – der ikke er klar over. Derfor kan det være, at de holder sig tilbage med at tage kontakt, fordi de er bange for, at deres nabo vil afvise dem, siger Mikkel Holm, phd. og adfærdsforsker.

Trygfondens anbefaling går på at starte i det små med at hilse på hinanden og genkende de nærmeste naboer, så ved vi, at det kan være grobund for mange andre ting i nabolaget. Alt fra at aftale nabohjælp, til at skovle sne eller en kort hyggesnak, når vi mødes.

Er du interesseret i at lave et decideret Nabohjælps-projekt i dit område, så kan du naturligvis tage en snak med naboen. Men herudover er der hjælp at hente i kommunen og politiet i området. Også Sikkerhedsbranchen og instansen Forsikring & Pension går aktivt ind i rådgivningnen omkring Nabohjælp. Begynd med at gå på nabohjælp.dk og se mulighederne for at få hjælp og rådgivning her og nu.

Hvor og hvornår sker indbruddene

  • Der sker flere indbrud i storbyer end i provinsbyer og på landet
  • De fleste indbrud sker, når folk ikke er hjemme
  • Sommerferien og juletiden er højsæson for indbrud, men der sker indbrud hver dag
  • Stueetagen eller parcelhuset er mere udsat pga. de gode flugtmuligheder

Hvad stjæler tyven?

  • Computere
  • Fladskærme
  • Spillekonsoller (Playstations incl. spil mv.)
  • Smykker og ure
  • Kontanter og valuta
  • Spiritus og vin
  • Fotoudstyr og optik
  • Tasker, især mærkevarer, men også rejsetasker til at fragte tyvekoster i
  • Mærkevaretøj

Kilde: Det kriminalpræventive råd

Mest læste artikler