Stiger og stilladser – vælg den sikreste løsning

Du er altafgørende at stå sikkert på stigen eller stilladset, når du kravler op i højden for at male eller reparere på huset. Her er de nødvendige råd til, hvordan du sikrer dig mod ulykker. Læs også om, hvad forsikringen siger om stilladser og stiger.


Stiger og stilladser kan købes eller lejes

Når facaden eller gavlen skal have træbeskyttelse, foregår det ofte højt til vejrs. Derfor et det vigtigt, at arbejdet foregår sikkert.

Hvis det er meget, der skal males, er det en rigtig god idé at købe eller leje et stillads. Det kan også være en løsning at købe et fælles stillads i grundejerforeningen.

Stillads er en sikker løsning

Selv om det tager tid at stille det op, vil det ofte spare sig selv ind i tid, fordi det gør arbejdet meget nemmere – og så er det absolut den sikreste løsning. Er det et mindre område, der skal males, kan det naturligvis foregå fra en stige.

Arbejdstilsynets regler gælder, når du maler dit hus

Arbejdstilsynets regler omkring arbejde på stiger og stilladser gælder faktisk også hjemme i private haver. Det er dog meget sjældent stigens eller stilladsets skyld, når det går galt.

Brug stigen og stilladset rigtigt

Under alle omstændigheder er det vigtigt at overholde nogle helt grundlæggende sikkerhedsregler både for kvaliteten af stigen/stilladset, og ikke mindst for opstillingen, underlaget og brugen.

Her sker de fleste stigeulykker

Stigens hældning er helt afgørende for sikkerheden. De fleste stigeulykker sker ved, at stigen står med for flad hældning – og kurer ud forneden. 

Tommelfingerreglen er, at stigens udlæg skal være mellem 1/3 og 1/4 af stigens højde. Det svarer til, at du ganger stigens højde med 0,31.

  • En seks meter stige: udlæg 1,86 m.
  • En fem meter stige: udlæg 1,55 m.
  • En fire meter stige: udlæg 1,24 m.

Stigen – sådan står du sikkert

Stigen skal stå på et ordentligt fast underlag. Hvis der er blødt, er der fare for, at det ene ben synker i, og så vælter stigen til siden. Læg en god plade eller en flise under stigens ben. Her er 5 andre enkle råd til sikke håndtering af stiger: 

  • Efterse stigen en gang om året, tjek, at den ikke er leddeløs, tjek, at alle beslag sidder ordentligt fast og ikke er ved at ruste over.
  • Tjek, at stigeskoene (gummidutterne for neden) er i orden.
  • Brug kun én hånd, når du arbejder på en stige. Den anden hånd skal du bruge til at holde dig fast. Undgå at række langt ud til siden.
  • Sørg for at have en god krog til at hænge malerbøtten i – så kan du male med én hånd.
  • Se efter en stige, der er mærket EN 131 (Europa Norm), så lever den op til de grundlæggende europæiske sikkerhedskrav. Bl.a. kan stigen holde til 150 kg.

Stilladset – sådan står du sikkert 

Ligesom med stiger, er det afgørende, at stilladset står på et ordentligt underlag. Læg evt. fliser eller plader under stilladsets ben, hvis underlaget er blødt. Her er 6 andre gode råd til god praksis med stilladser

  • Hvis ståhøjden er over tre meter, skal der sættes støtteben på stilladset. (Her må underlaget heller ikke være blødt!)
  • Hvis ståhøjden er over to meter, skal der monteres gelænder.
  • Sørg for at samle stilladset korrekt efter brugsanvisningen. Alle dele skal passe sammen og samlingerne skal være stabile. (Ingen lægter eller brædder fordi der mangler en del af stilladset!)
  • Selv om du kan binde stilladset fast for oven, skal du alligevel bruge støttebenene. Du kan ikke tjekke, hvor meget en surring kan holde.
  • Brug fornuften – mærk efter, at stilladset virker stabilt og ikke er leddeløst. Der er langt ned, hvis noget går galt.
  • Se efter et stillads, der er mærket EN 1004 (Europa Norm), så lever det op til de grundlæggende europæiske sikkerhedskrav.

Forsikring dækker normalt, hvis du falder ned

Du er normalt dækket af din fritidsulykkesforsikring, hvis du falder ned fra en stige eller et stillads, mens du arbejder på dit eget hus. Dog med den undtagelse, at du har opført dig “groft uforsvarligt” – for eksempel  x været påvirket af alkohol.

Hvis din ven hjælper og falder ned

Hvis venner hjælper med at male gavlen og kommer til skade, kan der være tale om en arbejdsskade, der skal meldes til/erstattes af Arbejdsskadestyrelsen.

Hvis Arbejdsskadestyrelsen afviser sagen, vil det være personens egen ulykkesforsikring, der skal dække skaden. Har vennen en “heltidsulykkesforsikring”, kan han godt få erstatning både fra Arbejdsskadestyrelsen og egen ulykkesforsikring.

Mest læste artikler