Sådan begrænser du skaden ved skybrud

Skulle din kælder blive oversvømmet ved sæsonens skybrud, skal du ikke gå i panik. Begræns skaden og sørg for, at så lidt som muligt bliver ødelagt ved fx at redde tingene i sikkerhed og lede vandet væk, hvis du har mulighed for det. Herefter skal du kontakte dit forsikringsselskab.


Definition på voldsomt skybrud

Hvornår er det egentlig tale om et egentlig skybrud? I forsikringsmæssig forstand er der et voldsomt skybrud, hvis der falder 40 til 50 mm regn på et døgn eller 1 mm pr. minut. Man kan også sige, at der skal falde så meget regn, at normalt konstruerede afløbssystemer, der er vel vedligeholdt og utilstoppede, ikke kan lede vandet væk.

Er der eller har der været skybrud over dit hus, så er her nogle af de ting, du kan gøre.

Begræns først og fremmest skaden

 Bliver din kælder oversvømmet efter et voldsomt skybrud, så gælder det som ved alle andre skader først og fremmest om at begrænse skaden hurtigst og mest muligt. Det vil sige, at er din kælder oversvømmet, så prøv at redde så meget i sikkerhed, inden det tager skade af vandet, og kan du gøre noget for at lede vandet væk, så gør endelig det.

Ring til forsikringsselskabet med det samme eller senere

Dernæst skal du hurtigst muligt kontakte dit forsikringsselskab, og hav helst policenummeret klart, det letter betjeningen. Ved et voldsomt skybrud er mange ramt, og det er svært at komme igennem til forsikringsselskaberne. I så fald så ryd op, og få vand og fugt fjernet, og kontakt forsikringsselskabet senere.

Står I selv for oprydningen, så notér jeres samlede tidsforbrug. Hvis skaden er dækket af forsikringen, så bliver rimelige udgifter til redning og oprydning betalt – fx leje af affugter til at tørre kælderen ud.

Vær ekstra omhyggelig ved kloakvand

Foto: P. AaenEr din vandskade resultatet af opstigende kloakvand, så skal du være ekstra omhyggelig, når du gør rent. Undgå at få rester af slam i mund og øjne, og får du et sår undervejs i arbejdet, så tjek behovet for en stivkrampevaccination.

Vask de snavsede ting med vand og sæbe, og kan de tørre i det fri og gerne i solskin, så hjælper det også til med at slå evt. virus og bakterier ihjel.

På eget ansvar at rydde op

Hos Forsikringsoplysningen lyder det, at det er på villaejerens EGET ANSVAR at gå igang med at tømme en kælder for opstigende kloakvand og slam. Der er ikke dækning i forbindelse med mén efter en eventuel infektion.

Forsikringsoplysningen henviser også til Statens Seruminstitut anbefalinger og understreger vigtigheden af at iføre sig handsker, vandtæt fodtøj, overtræksdragt og evt. mundbeskyttelse, hvis man vælger at arbejde med kloakvand.

 

Mest læste artikler